Asigurarea obligatorie de răspundere civilă va conţine din 1 ianuarie 2015 o nouă informaţie, se menţionează într-un act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Pe poliţa de asigurare va trebui să figureze din 2015 comisionul de intermediere.
„Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală”, se menţioneaza în acelaşi actul normativ.
Informaţia nu este menţionată în prezent pe poliţa RCA, însă din 1 ianuarie 2015 va trebui să conţină, în mod obligatoriu, următoarele informaţii despre:
-părţile implicate în contract;
-perioada de valabilitate a asigurării;
-limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator;
-prima de asigurare;
-comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă;
-clasa bonus-malus;
-numărul de înmatriculare/înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului;
-statele în care acest document are valabilitate.
Prevederea care este valabilă şi în 2015 este cea prin care asigurarea obligatorie RCA se încheie pe o perioadă determinată. Pentru vehiculele înmatriculate ori înregistrate în România, poliţa se încheie anual ori semestrial, însă pentru vehiculele pentru care se va solicita asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării permanente în România, asigurarea se va încheia anual ori semestrial, după caz, dacă proprietarul va face dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele său.
La vehiculele care vor fi înmatriculate temporar, regulile se vor aplica diferit de la anul. Spre exemplu pentru vehiculele de provenienţă străină care beneficiază de regimul vamal de admitere temporară, asigurarea se va încheia anual ori semestrial, în perioada înmatriculării temporare, dacă proprietarul va face dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele său.
Pentru vehiculele destinate exportului, asigurarea se va încheia pe o perioadă de maximum 30 de zile, la fel şi în cazul maşinilor care se autorizează provizoriu pentru circulaţie, însă, cumulat, aceste perioade nu vor depăşi 90 de zile. Actul normativ stabileşte ca pe perioada autorizaţiei de circulaţie pentru probe RCA se va încheia anual.
Printre noutăţile introduse se numără şi modalitatea de stabilire a tarifului RCA.
Asiguratorii RCA vor fi obligaţi din 1 ianuarie 2015 să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despăgubire stabilite, astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţia în vigoare şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
Conform noilor dispoziţi, tarifele de primă stabilite de asiguratori vor putea conţine reduceri comerciale, însă până la un nivel de maximum 10%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficiente locomotorii, precum şi a celor stabilite prin sistemul bonus-malus.
Asiguratorii care nu vor respecta noile prevederi referitoare la stabilirea tarifelor de primă pentru asigurările RCA riscă să fie sancţionaţi cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA.