Unii nutriționiști consideră că masa de seară nu trebuie luată după ora 18.00, alții consideră că după ora 20, datorită faptului că, astfel nu ni se va mai face foame peste noapte.
Cu toții am auzit că dacă mâncăm târziu riscăm să ne îngrășăm, doar că niște studii recente au pus creșterea în greutate pe o poziție inferioară și asta pentru că mâncatul după ora 20 nu doar ne îngrașă ci și slăbește memoria și puterea de concentrare, plus că dacă mâncăm și ce nu trebuie ne asigurăm un nedorit diabet de tip2.
În urma unor studii recente oamenii de știință din California au descoperit că mâncatul după ora 20 nu are ca efect creșterea în greutate ci ne afectează și memoria. Atâta timp cât planul meselor este dezorganizat și ne bazăm pe gustări total aleatorii pe parcursul zilei sau pe o singură masă consistentă și aceea seara, cu siguranță organismul nostru va avea de suferit.
Apar foarte frecvent stări de lipsă de energie pe parcursul zilei, stări de scădere a nivelului de energie, iar în felul acesta, practic seara, când ajungem acasă avem și tendința de a mânca și de a folosi cantități mai mari de alimente, tocmai pentru a compensa toate deprimările de pe parcursul zilei.
Cu toate acestea, românii preferă să meargă pe aceeași rețetă: cina luată prea târziu. Potrivit cercetătorilor mâncatul seara afectează anumite părți ale creierului responsabile de emoții, învățare și memorare. De asemenea consumul de alimente după lăsarea întunericului creează discrepanță între ritmul biologic al creierului și cel al corpului.
Acest studiu a corelat stilul acesta de alimentație cu o singură masă principală seara inclusiv cu probleme de memorie. Din păcate nu este nevoie să consumăm o masă întreagă, sunt de ajuns câteva fructe, alimente ușoare sau snaksuri pentru ca memoria atât pe termen mediu cât și pe termen lung să fie drastic afectată.. Sfatul specialiștilor este simplu: un stil de viață echilibrat cu trei mese pe zi este cea mai bună soluție pentru ca organismul și creierul nostru să funcționeze în parametrii optimi.