Furnizorul de apă, Aquabis are în implementare un proiect mamut de 256 de milioane de euro din fonduri europene, pentru a asigura aducțiunea de apă și canalizarea în localitățile din Bistrița-Năsăud. Cum valoarea contractelor e mai mult decât substanțială, este lesne de înțeles că marii constructori din județ au început să le vâneze încă de acum câțiva ani.

Valoarea mega-proiectului derulat de Aquabis este de 265 de milioane de euro, suma provenind din fonduri europene. Furnizorul de apă și canal trebuie să asigure aducțiunea de apă și canalizarea în întreg județul Bistrița-Năsăud.

Proiectul ia în calcul 134 de localități, care aparțin celor 54 de unități administrativ teritoriale. Este inclus și municipiul Bistrița, dar și celelalte trei orașe:

„Proiectul va fi implementat de SC Aquabis SA și propune investiții pentru modernizarea sistemelor de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, continuând programele de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată derulate anterior de operatorul regional CAS S.A și cofinanțate din fonduri disponibile prin programele europene/naționale. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud, prin extinderea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și proiecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori, pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate”, explica Aquabis într-un document remis Agenției pentru Protecția Mediului.

Cine-a pus mâna pe contractele Aquabis:

Pe licitațiile care presupune apa și canalizarea de la Colibița au pus mâna cei de la Aqua Flow Construct, un constructor de pe Valea Bârgăului. Cel mai nou contract semnat cu Aquabis presupune lucrările de proiectare și execuție la Colibița, pe malul drept.

Contractul presupune extinderea rețelei de canalizare pe malul drept al Colibiței, în lungime totală de 2.333 de metri, montarea a 92 de cămine de racord, 65 de racorduri complete, 11 stații de pompare apă uzată și o stație de epurare dedicată pe malul drept.

În 2021, tot Aqua Flow Construct punea mâna pe o licitație cu un contract de 4,7 milioane de lei, care presupunea extinderea sistemului de alimentare cu apă în Colibița, malul stâng.

Unul dintre cele mai importante contracte, în valoare de aproape 64 milioane de lei, scos la bătaie anul trecut printr-o licitație publică, a presupus extinderea rețelelor de distribuție și canalizare în comuna Teaca și alimentarea cu apă în comunele Matei, Milaș și Chiochiș.

Proiectul presupune conducte de aducțiune care se întind pe 40 de km: 23,8 km la Teaca, 10 km la Milaș și 5,8 la Chiochiș. De asemenea, proiectul presupune și 8 stații de pompare apă potabilă și modernizarea uneia existentă.

Extinderea rețelei de distribuție apă potabilă ia în calcul 115 km: 32 la Teaca, 11 la Milaș, 23 la Matei, 48 la Chiochiș. Peste 3000 de gospodării urmează si fie branșate odată ce lucrările sunt gata. Pe contract a pus mâna constructorul timișorean Euskadi, care s-a asociat cu Hydrostroy AD.

Pe extinderea alimentării cu apă în comunele Șieu-Măgheruș, Budacu de Jos, Mărișelu, Șieu Odorhei și Șieu a pus mâna Mis Grup, care s-a asociat cu Dianova Instal. Valoarea contractului ajunge la 21 de milioane de lei.

Contractul presupune conducte de distribuție pe 3.700 de metri în Șieu-Măgheruș, 2.444 de metri la Budacu de Jos, 5.400 la Mărișelu. Conductele de aducțiune la Mărișelu se vor întinde pe 10.600 de metri.

Război total între constructori pentru unul dintre cele mai mari contracte

Licitația care a băgat zâzanie între constructorii din județ – Frasinul, Dimex, MIS Grup și Tomoroga Construct este organizată de furnizorul de apă și canal, Aquabis și este împărțită în mai multe loturi. Aceasta are o valoare de peste 132 de milioane de lei.

Primul lot presupune reabilitarea conductei de aducțiune Bistrița-Lechința, care are o lungime de 19.966 de metri. Al doilea lot presupune extinderea alimentării cu apă și canalizare a comunelor Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești. Valoarea primului lot este de 38 de milioane de lei, iar a celui de-al doilea de 94,6 milioane de lei.

Deși războiul este pe ambele loturi, bătăliile cele mai arzătoare sunt date pe lotul 2, care și are valoarea cea mai mare – 94,6 mil lei. La lotul 1 au fost patru ofertanți, iar la lotul 2 cinci ofertanți. Au fost contestate de 3 ofertanți lotul 1 și de 2 ofertanți lotul 2.

Lucrările de la Bistrița, în continuare în aer

Unul dintre cele mai importante contracte scoase la licitație de Aquabis nu pare însă să se bucure de atenția constructorilor, deși valoarea sa trece de 100 de milioane de lei.

Aquabis a organizat deja două licitații pentru prelungirea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Bistrița și urmează o a treia licitație, întrucât niciun constructor nu s-a arătat interesat. Investiția este parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată și este finalizat în proporție de 85% din fonduri europene.

Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune și remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție. Lucrările la extinderea rețelelor de apă și canalizare trebuiau să înceapă mai devreme, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru reabilitarea rețelelor de aducțiune de apă sunt luate în calcul Valea Rusului, Valea Căstăilor, străzile Drumul Tărpiului, Drumul Cetății, strada Horticultorului. De asemenea, vor fi reabilitate rețelele de alimentare cu apă de pe strada 1 Decembrie, Aleea Fântânele, Bulevardul General Grigore Bălan, Aleea Pârcălabului, Aleea Plăieșului, Aleea Spătarului, Aleea Trandafirilor, Strada Alexandru Odobescu, strada Avram Iancu, strada Baba Novac, Bulevardul Decebal, Bulevardul Republicii, Calea Moldovei, strada Constantin Roman Vivu, strada Crinilor, strada Dâmbului, Drumul Cetății, Drumul Înfrățirii, Drumul Sigmirului, strada Dumbravei, Strada Eroilor, Strada Gării, strada General Eremia Grigorescu, strada George Coșbuc, strada Gheorghe Pop de Băsești, strada Griviței, strada Industriilor, strada Intrarea Muncelului, strada Intrarea Pârcălabului, strada Ion Slavici, strada Ion Luca Caragiale, strada Lacului, strada Libertății, strada Mihail Kogălniceanu, strada Miron Cristea, strada Nicolae Drăgan, strada Nicolae Titulescu, strada Octavian Iosif, strada Pescarilor, strada Pietrosu, strada Sergent Major Octavian Popa, strada Solomon Halița, strada Someșului, Strada Ștefan cel Mare, strada Sucevei, strada Tărpiului, strada Țibleșului, strada Tudor Vladimirescu, strada Ursului, strada Valea Ghinzii, strada Vasile Alecsandri, Strada Vasile Lupu, strada Zorilor. În total peste 25.000 de metri de rețea de distribuție reabilitată.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.