Parteneriatul pentru România semnat între PD-L şi PSD după alegerile din 30 noiembrie 2008 a avut drept rezultat constituirea unei coaliţii între cele două formaţiuni politice la nivel parlamentar şi guvernamental.

 
Coaliţia, în mod normal, ar trebui să funcţioneze şi în plan teritorial prin înfiinţarea în fiecare judeţ a unui Birou Politic de Coordonare Judeţean (BPCJ). Acesta este format din preşedinţii filialelor teritoriale şi câte patru reprezentanţi ai celor două partide.
În Bistriţa-Năsăud nu se întrevede prea curând posibilitatea ca BPCJ să ia naştere prea curând, deşi liderii afişează calm şi zâmbete.

Noul an a adus multă bunăvoinţă în rândul liderilor democrat-liberali bistriţeni, dispuşi să colaboreze cu reprezentaţii social-democraţi. Acest lucru a fost bine conturat de declaraţiile făcute de Ioan Oltean în cadrul unei conferinţe de presă, săptămâna trecută.

Preşedintele filialei judeţene a PD-L, deputatul Ioan Oltean, a declarat că este dispus să dea uitării toate incidentele avute în trecut cu membrii Partidului Social Democrat. Aceasta, însă, se va întâmpla abia după ce va reuşi să„ tragă o beţie”, pentru a uita toate cele întâmplate. După ce a catalogat comportamentul unor colegi din domeniul politic, ca fiind „ golănesc”, deputatul s-a arătat dornic de colaborare cu foştii săi rivali politici, argumentându-şi decizia prin următoarea declaraţie: „Viaţa te obligă uneori să faci ceea ce n-ai crezut că vei face vreodată”.
Broscoiul cel urât sau Făt-Frumos?

Liderul democrat-liberal susţine că pentru a putea ajunge la o colaborare cu organizaţia judeţeană a PSD, va fi nevoit să “înghită un broscoi”, posibil cel mai “râios” dintre toţi, dar o va face atâta timp cât această colaborare va aduce numai beneficii judeţului Bistriţa-Năsăud. “Eu nu sunt supărat pe nimeni, nu urăsc pe nimeni, atât doar că nu uit. În politică am trecut de atâtea ori prin momente în care am înghiţit broasca şi am făcut treaba pe care a trebuit să o fac. Probabil că voi înghiţi şi un broscoi acum dacă va trebui, dar aşa este în politică. Fac politică în interesul oamenilor şi, dacă trebuie să înghit un broscoi pentru ca judeţului Bistriţa-Năsăud să-i fie bine, o să-l înghit. Cu siguranţă că este râios, cel mai râios dintre toţi broscoii”, a spus Oltean.

Liderul judeţean al PD-L consideră că PSD “nu a lăsat loc de bună ziua” în relaţiile din trecut cu formaţiunea pe care o conduce, dar spune că este nu supărat pentru atacurile primite în campania electorală, doar că nu le uită. “Nu mă refer la persoane, mă refer aşa la modul general. Dincolo de orice fel de glumă, poate că unii ar trebui să înveţe un lucru: că în viaţă, întotdeauna trebuie să îţi laşi loc de «bună ziua». Oricât ai vrea să obţii ceva, să îţi laşi loc de «bună ziua», iar PSD Bistriţa-Năsăud nu şi-a lăsat, cel puţin faţă de mine. Eu nu plătesc facturi nimănui, am să înghit un broscoi. Nu am urât şi nu urăsc pe nimeni în lumea aceasta, iar în politică e nevoie de un alt fel de comportament ca să poţi să depăşeşti unele momente în care te pune viaţa”, a spus Oltean. Prin aceste declaraţii, liderul democrat-liberal a făcut o trimitere voalată la relaţiile mai mult decât tensionate dintre el şi preşedintele PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan, în special din timpul campaniei electorale, când reprezentanţii celor două formaţiuni politice şi-au adus reciproc acuze din cele mai dure.
Deocamdată ochii tuturor sunt îndreptaţi spre broiscoiul cel urât şi râios pentru a vedea cât de repede se va transforma el în Fătul ce Frumos, pentru o bună guvernare la nivel judeţean.

Deconcentratele mai aşteaptă

Pentru că nimeni nu s-a încumetat să facă primul pas în vederea stabilirii unei înţelegeri şi a unui protocol de colaborare între cele două formaţiuni politice bistriţene, nu s-a discutat nici de conducerile instituţiilor deconcentrate.
În această privinţă, Oltean a precizat că nu se vizează schimbarea decât în cazurile celor care au preferat să facă politică la locul de muncă, în detrimentul atribuţiilor de serviciu. “Noi vizăm schimbarea celor care nu şi-au făcut treaba, a celor care au politizat funcţia, s-au implicat în politică şi au neglijat atribuţiunile de serviciu. În 2004, personal m-am opus schimbării celor care au manifestat toată diligenţa în sensul realizării sarcinilor pe care legea le stabilea. Nu sunt în măsură să spun acum cine nu şi-a făcut treaba. Ne vom apleca asupra acestei situaţii în zilele următoare”, a declarat liderul democrat-liberal.

Întrebări şi la Prefectură

La închiderea ediţiei nu erau cunoscute nici numele celor nominalizaţi pentru a reprezenta Guvernul în teritoriu – prefect şi cei doi subprefecţi.
Singurul lucru cert la acest nivel este faptul că postul de prefect revine fără doar şi poate Partidului Democrat-Liberal, nefiind însă, deocamdată, făcut public niciun nume. Oltean a declarat că este posibil să fie mai multe nominalizări pentru postul de prefect, dintre care se va decide alesul. Cel mai vehiculat nume pentru această funcţie este cel al lui Sabin Ilieşi, prime-vicepreşedinte al PD-L. Şansa Partidului Democrat-Liberal de a ocupa această funcţie vine în urma deciziei actualului prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Szilagyi, de a se pensiona. În ceea ce priveşte cele două posturi de subprefect, la începutul săptămânii trecute, liderul PSD BN, Emil Radu Moldovan, a declarat că acestea revin formaţiunii al cărui reprezentant este. Nici social-democraţii, însă, nu s-au decis asupra unor posibili ocupanţi ai acestor posturi. Aici intervine însă o problemă, din cauză că cele două funcţii sunt ocupate potrivit prevederilor legale de doi înalţi funcţionari publici, care nu vor fi tocmai uşor de înlăturat. De altfel, chiar Ioan Oltean, liderul PD-L BN, şi-a exprimat îndoiala în această privinţă, declarând că în condiţiile legii actuale aceştia nu pot fi schimbaţi.

Andreica, secretar de stat

Unul dintre cei mai marcanţi membri ai PD-L, Ioan Andreica, a fost nominalizat pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei la a cărei cârmă se află Vasile Blaga.
În perioada 2005 – 2006, democrat-liberalul a mai ocupat funcţia de secretar de stat, dar în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. “Avem, cel puţin până acum, un secretar de stat din partea organizaţiei bistriţene – Ioan Andreica, care se va alătura echipei conduse de Vasile Blaga. Ioan Andreica va lucra într-un minister extrem de important în economia guvernării, şi sunt foarte convins că judeţul Bistriţa-Năsăud va beneficia din plin de activitatea la Bucureşti a lui Ioan Andreica”, a declarat Ioan Oltean.

În aşteptarea furtunii

Dincolo de toate declaraţiile din aceste prime zile ale lui 2009, dincolo de zâmbete, urări, bunăvoinţă şi disponibilitate la o bună colaborare, este destul de clar că în orice moment calmul, de care dau dovadă liderii judeţeni parteneri la guvernare, poate să sară în aer precum o bombă. Niciunul dintre cei doi nu vor să facă primul pas, tot spre binele cetăţenilor acestui judeţ, pe care îl tot clamează. Vânătoarea posturilor şi a funcţiilor cheie din judeţ stă să înceapă, se aşteaptă doar startul, şi e clar că nimeni dintre cei care nu au aceeaşi culoare politică cu democrat-liberalii ori social-democraţii vor fi sacrificaţi pe altarul politicii, fără doar şi poate. Rămâne doar să vedem cine, când şi cum.

Silviu Teodoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.