Ce a promis acum patru ani primarul Creţu şi ce a reuşit sa duca la indeplinire (III)

Acum patru ani, Ovidiu Creţu a promis sa transforme Bistriţa intr-un oraş european, daca bistriţenii il vor alege primar al urbei. I s-a facut pe voie, ajutat şi de incendiul Bisericii Evanghelice.
Dar cum calculele de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, aşa nu s-au potrivit nici promisiunile primarului cu ceea ce a reuşit sa realizeze pana acum.

„Peste patru ani municipiul Bistriţa va fi unul european. Sunt convins ca in patru ani se vor schimba multe in bine, incepand de la infrastructura urbanistica, la locuinţe, la circulaţie şi terminand cu baze sportive şi de agrement. Faţa Bistriţei va fi diferita faţa de cea care o are acum”, declara primarul Ovidiu Creţu intr-un interviu acordat Gazetei de Bistriţa in iunie 2008, imediat dupa ce a caştigat alegerile.
Ovidiu Creţu a promis foarte multe lucruri acum patru ani, multe dintre ele nu greu de realizat, insa acestea au ramas doar la stadiul de promisiuni neonorate. Strazile municipiului arata foarte prost, mai ales in zonele dintre blocuri, curaţenia lasa mult de dorit, iar culoarea cenuşie predomina, lasand impresia unui oraş tern şi fara vlaga.

Spaţii verzi, ordine şi parcari… subterane?!

Acum patru ani, primarul Ovidiu Creţu, işi propunea pentru zona Crinilor, Cerbului, Şcoala Generala Avram Iancu sa aiba cateva realizari.
„Sa reabilitam spaţiile de joaca şi a spaţiilor verzi existente şi amenajarea altora noi.
Sa imbunataţim pavajul stradal.
Sa intarim controalele poliţiei pentru penalizarea şoferilor ce parcheaza pe trotuare.
Sa ingrijim spaţiile verzi existente prin toaletarea periodica a arborilor stradali şi amenajarea acestora cu banci şi zone de promenada.
Sa construim noi spaţii de parcare supra şi subterane fara a deteriora spaţiile verzi.
Sa imbunataţim sistemul de colectare al deşeurilor şi sa introducem colectarea selectiva”, scria acum patru ani Ovidiu Creţu pe blogul sau de campanie.
In toata aceasta perioada primarul nu a reuşit sa faca mare lucru pentru aceasta zona. Spaţiile de joaca sunt aceleaşi, şoferii indisciplinaţi parcheaza inca pe trotuare, iar poliţia este aproape inexistenta in aceste zone. Cat priveşte spaţiile verzi sunt ca mai toate celelalte din oraş, vai de mama lor, mai ales in aceasta perioada. In ceea ce priveşte noile spaţii de parcare, deocamdata exista cele vechi, supraterane, nu şi subterane, pe care de altfel edilul şi le-a propus in mai toate zonele municipiului luate in obiectiv in urma cu patru ani.

Şi pentru zona Andrei Mureşanu, Şcoala Generala 4, propunerile lui Ovidiu Creţu nu difera foarte mult.
„Sa reabilitam spaţiile de joaca existente şi identificarea de locaţii pentru amenajarea altora noi.
Sa imbunataţim sistemului de iluminat stradal.
Sa rezolvam problema canalizarii in zona cailor ferate.
Sa construim noi spaţii de parcare supra şi subterane fara a deteriora spaţiile verzi.
Sa imbunataţim sistemul de colectare al deşeurilor şi sa introducem colectarea selectiva”, scria edilul in urma cu patru ani.
Interesante sunt şi ideile pe care le avea atunci şi pentru zona Ştefan cel Mare, C. R. Vivu, Granicerilor
„Sa amenajam o piaţa agroalimentara in zona Vivu sau pe strada Gradinilor.
Sa construim in zona o noua gradiniţa.
Sa reabilitam şi sa imprejmuim spaţiile de joaca existente şi amenajarea altora noi.
Sa includem strazile laterale in programul zilnic de curaţire şi colectare a deşeurilor şi de asemenea sa introducem colectarea selectiva a acestora.
Sa construim noi spaţii de parcare supra şi subterane fara a deteriora spaţiile verzi.
Sa ecologizam raul Bistriţa şi sa efectuam controale pentru a preveni deversarile.
Sa amenajam zone de promenada şi de picnic de-a lungul raului prin construirea de chei şi terasari”, menţiona primarul Creţu.
Dupa patru ani, piaţa agroalimentara nu exista, spaţiile de parcare sunt insuficiente, cele supraterane, evident, fiindca cele subterane le scoatem din calcul, iar zonele de promenada şi de picnic de-a lungul raului prin construirea de chei şi terasari au fost uitate de multa vreme, ele existand doar pe site-ul lui Ovidiu Creţu. In ceea ce priveşte ecologizarea raului Bistriţa, aceasta a avut loc, insa de cele mai multe ori nu prin grija primariei neaparat ci mai mult cu ajutorul unor organizaţii ecologice ori a anumitor instituţii, dar şi atunci acţiunile au avut loc cu anumite prilejuri, cum ar fi o curaţenie de primavara sau o zi mondiala a apei ori ceva de acest gen. Cat despre o gradiniţa noua in aceasta zona… nici pomeneala.

Pentru zona Calea Moldovei şi Han, Ovidiu Creţu şi-a propus alte obiective de-a dreptul captivante.
„Sa intarim capacitatea poliţiei comunitare de asigurare a ordinii publice in zona Han.
Sa asiguram fluidizarea traficului.
Sa reabilitam fantana arteziana şi amenajam o zona verde, cu spaţii de promenada şi bancuţe.
Sa imbunataţim sistemul de iluminat public.
Sa construim noi spaţii de parcare supra şi subterane fara a deteriora spaţiile verzi.
Sa imbunataţim sistemul de colectare al deşeurilor şi sa introducem colectarea selectiva.
Sa amenajam spaţiile verzi existente şi identificarea de locaţii pentru altele noi cu zone de promenada, banci, piste pentru biciclişti şi mese pentru şah şi table”, scria primarul pe site-ul sau.
In realitate, dupa patru ani se pot vedea doar trei sensuri giratorii pe o distanţa de circa 500 de metri şi cateva separatoare de trafic. Ca şi in alte zone ale Bistriţei, parcarile sunt insuficiente, aici maşinile fiind parcate de multe ori chiar pe trotuare, iar renumitele şi des pomenitele zone verzi sunt doar florile plantate şi rasplantate de cateva ori pe an in aria aceloraşi sensuri giratorii. Cat despre zonele noi de promenada, piste pentru biciclişti ori mese de şah şi table, acestea mai raman deocamdata doar nişte vise frumoase pentru bistriţeni.
Acestea sunt doar o alta parte dintre „reuşitele” contractului pe care Ovidiu Creţu l-a incheiat cu bistriţenii in anul 2008 cand cetaţenii acestui oraş l-au ales in fruntea urbei, sperand ca Bistriţa va deveni daca nu in totalitate, macar parţial un oraş european. In concluzie, bistriţenii s-au ales doar cu promisiuni foarte multe şi extrem de puţine obiective atinse.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

taguri – Ovidiu Cretu, primaria bistrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.