Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a aflat cu surprindere astăzi, in cadrul unei intrevederi cu Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, faptul că nu au fost declanşate verificări in gospodăriile populaţiei la porci, in contextul riscului major de apariţie a pestei porcine africane.

Atragem atenţia asupra urgentării acestei acţiuni, dat fiind pericolul de introducere a virusului pestei porcine africane in România. Toate focarele identificate până acum in Republica Moldova au fost in gospodării ale populaţiei, apariţia bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor.

Pesta porcină africană este o boală cu răspândire rapidă şi mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv supravegherea in gospodăriile cu porci este o prioritate. La  fel şi verificarea intărită a mişcării lor: prezenţa in tîrgurile cu animale  (desi a fost interzisă in anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din ţările in care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deşeurilor alimentare ale acestor curse in aeroporturile noastre, supravegherea deversării deşeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecţia rutieră a mijloacelor de transport la graniţele de risc şi altele.

Membrii asociaţiei noastre sunt in alertă maximă şi in acelaşi timp convinşi că apariţia pestei porcine africane in România va fi un dezastru naţional, care va duce tot sistemul intr-un faliment fără precedent.

Ei solicită clarificarea de urgenţă a mijloacelor de ecarisare in cazul in care mâine boala pătrunde in România.

Solicită vehement şi indreptăţit să cunoască planul de aplicat in fiecare fermă in caz de boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde ii vor neutraliza sau ingropa, dacă există sumele necesare pentru toate acţiunile – inclusiv repopularea şi cine va suporta pierderile de venit.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită informarea transparentă a populaţiei asupra planurilor concrete de luptă contra pestei porcine africane pe care le are Guvernul României şi micşorarea riscului de apariţie prin instiuirea unor măsuri intărite adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.