O persoana în vârsta, respectabila, la aflarea vestii ca Biserica Evanghelica din Bistrita este în flacari, fara sa aiba alte elemente la dispozitie, a facut un comentariu, care este posibil sa indice o pista demna de urmat de cei care ancheteaza acest caz – "Oare ce a fost de ascuns, de i-au dat foc"? Chiar, ce a fost de ascuns de i s-a dat foc la biserica?

Legat de parerea acestei persoane de bun simt, se poate afirma fara teama de a gresi, ca incendierea turnului bisercii a fost cauzata de coruptia generalizata care macina judetul Bistrita-Nasaud de circa 18 ani, coroborata si cu alte cauze.

Ancheta, derulata pâna la aceasta data pare sa indice fara dubii ca la originile acestui incendiu este o "mâna criminala", sau o "neglijenta criminala”.

Reabilitarea lacasului de cult a început practic în 1992, de peste 16 ani, perioada în care s-au cheltuit sume imense. Toate aceste eforturi au fost curmate de acest devastator incendiu, care a transformat în scrum banii cheltuiti pâna acum. Cui foloseste acest incendiu, aceasta nenorocire? Daca anchetatorii vor gasi raspunsul la aceasta cruciala întrebare, atunci vom sti cu siguranta cine este vinovat de incendierea turnului, care a pus în pericol întreaga Biserica Evanghelica din Bistrita.

Incendiul a izbucnit cu putin dupa ora 19.00. Prin 112 semnalul a ajuns la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud (ISU BN) doar la ora 19.44. Focul de la biserica luase deja amploare, flacarile cuprinsesera deja schela de lemn din jurul turnului. Primele elemente ale dispozitivului de lupta împotriva focului s-au deplasat foarte repede la locul dezastrului. Pompierii stiau ce au de facut, mai ales ca o aplicatie specifica pe un asemenea tip de eveniment a fost executata la Biserica Evanghelica în anul 2005. Majoritatea bistritenilor sunt de acord ca, pompierii militari din Bistrita, la nivelul dotarii pe care o au, si-au facut pe deplin datoria.

Constatând la fata locului amploarea incendiului, seful ISU Bistrita-Nasaud, colonelul Stefan Condrate, a cerut ajutorul unor inspectorate vecine din judetele Cluj si Mures. Astfel, doua autospeciale dotate cu tunuri de apa au sosit într-un timp record de la Dej si de la Reghin. Din cauza borduriadei si asfaltariadei continue din Bistrita, pompierii au avut parte de surprize neplacute. Câteva guri de hidrant, care se folosesc numai la incendii, nu au mai fost gasite acolo unde aratau planurile pompierilor, acestea, în amatorismul de care s-a dat dovada în desfasurarea lucrarilor, au fost acoperite. Un alt impediment a fost determinat de presiunea scazuta a apei de la hidrantii care au putut fi gasiti si folositi în zona bisericii. Acest fapt a determinat o folosire doar la jumatate din capacitatea de lupta a unui tun de apa.

Cu ajutorul unui expert în arhitectura interioara a bisericii, s-a reusit introducerea unei echipe a pompierilor, prin partea de nord, sub acoperisul navei centrale, cu mijloace adecvate de stingere. Adevarata lupta s-a dat, departe de ochii privitorilor, sub acoperisul bisericii. Astfel, a fost focul a fost împiedicat sa se extinda la întreg acoperisul bisericii ceea ce ar fi însemnat un dezastru, având în vedere comorile inestimabile din interiorul lacasului de cult.

Un episod deosebit s-a petrecut în momentul caderii celor doua clopote care cântareau câteva tone. Unul dintre oficialii ISU Bistrita-Nasaud, maiorul Florea Constantin, aflat undeva sub sarpanta navei principale, în apropierea turnului principal, de unde coordona limitarea extinderii incendiului spre corpul principal al bisericii, povesteste ca momentul caderii clopotelor, dupa ce structura de sustinere a acestora a cedat, a fost ceva înfricosator. S-a auzit un vuiet asemanator producerii unui cutremur devastator. Toti cei aflati sub acoperisul navei principale au încremenit si au avut impresia ca turnul se va prabusi. Au avut nevoie de câteva secunde ca sa realizeze ca acel zgomot infernal a fost produs de caderea imenselor clopote, de la o înaltime de 50 metri. Au fost constienti ca nu vor putea opri focul care devora schela de lemn din jurul turnului, asa ca efortul lor principal s-a canalizat pe salvarea propriu-zisa a bisericii.

Acuzatii peste acuzatii

Odata focul stabilizat si stins, au început întrebarile si acuzele aruncate, uneori absolut la întâmplare, fara nici un suport real.

Opinia publica s-a întrebat si se întreaba în continuare, cum a fost posibil ca la km 0 al Bistritei, în inima acestui oras, loc aflat doar la câtiva metri de primarie, într-una dintre cele mai monitorizate zone , sa izbucneasca un incendiu, fara ca nimeni sa nu observe nimic. Au fost emise multe ipoteze privind cauzele acestui devastator incendiu, unele de-a dreptul fanteziste. Cert este faptul ca în zona sunt amplasate doua din cele opt camere video cu care este dotata Politia Comunitara a Primariei Bistrita. Camerele video respective au fost amplasate si directionate spre locuri care nu prezentau nici un interes. Singura explicatie este lipsa de competenta si prostia crasa a celor care gestioneaza acest sistem. Una, situata vis-a-vis de Biserica Evanghelica, supraveghea Casa de Casatorii, un obiectiv care nu prezenta nici un interes, iar cealalta, pe strada L. Rebreabnu, nr.8, de asemenea era directionata aiurea, supraveghiind orice altceva decât cel mai important obiectiv din zona – Biserica Evanghelica. Nu mai vorbim de faptul ca politistii comunitari nu aveau macar amintit în consemn ca biserica trebuie supravegheata.

Cineva spunea ca hotii si piromanii actioneaza la adapostul întunericului, ca este imposibil ca la ziua, în vazul lumii, cineva sa puna focul la baza schelei. Surse care detin expertiza necesara în asemenea cazuri ne-au informat ca cea mai plauzibila cauza a incendiului este, în termeni de specialitate, un "foc deschis".

Scurt-circuitul electric, exclus!

Contrar unor declaratii ale unor oficiali, care afirmau ca exista posibilitatea unui scurt circuit electric în procent de 20%, expertii în incendii elimina din start o asemenea cauza. "Focul deschis", din punctul de vedere al acestor experti, presupune orice tigara aprinsa aruncata la întâmplare sau chiar un foc aprins cu intentie. Exista indicii, deocamdata neconfirmate oficial, ca la baza turnului înspre primarie, s-ar fi gasit urme de materiale textile lânga bucati de ceramica arse.

În ceea ce priveste ipoteza unui scurt circuit electric, expertii exclud o asemenea posibilitate. Exista doua tablouri electrice – unul situat înspre zona "Sugalete", lânga una din intrarile în biserica, care apartine de SC "Creativ", iar altul înspre primarie, în stânga intrarii principale, care are rol în iluminatul public pe timp de noapte, fara nicio legatura cu biserica. Au început sa apara tot felul de întrebari, privind locul de unde se aproviziona cu curent SC "Ghinimaycla" SRL, firma unui controversat om de afaceri, Doru Ghinet, care fara sa dispuna de orice fel de expertiza în domeniu, a executat unele lucrari la acoperisul turlei si a ridicat schela de lemn de brad de la care a pornit devastatorul incendiu. Nimeni nu stie pâna la aceasta data de unde a luat acesta firma curent electric, având în vedere faptul ca s-a încercat furtul de energie electrica de la "Creativ", care si-au blindat tabloul ca o usa de penitenciar. Cu circa doua zile înainte de izbucnirea incendiului, care aproape a distrus simbolul Bistritei, un post de televiziune local anunta printr-o stire seaca, ca la Biserica Evanghelica din Bistrita va avea loc un audit complet, care va stabili câti bani din sumele imense alocate reabilitarii au fost cheltuiti efectiv pentru scopul propus. Exact dupa doua zile a avut loc incendiul.

Autoritatile, fete mari

La ora actuala, raspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat pare foarte diluata, între mai multi resposabili directi. Consiliul Judetean spune ca nu are nicio raspundere, la fel Primaria Bistrita si fostul primar Vasile Moldovan, Ministerul Culturii, Directia pentru Cultura – toti spun ca sunt fete mari. Mai mult, Ministerul Culturii da vina pe Compania Nationala de Investitii, care spune ca are un contract, cu niste anexe secrete, încheiat cu o firma din Miercurea-Ciuc, SC "Aurora Impex" SRL. Acesteia i-a expirat durata de autorizare pentru executarea lucrarilor  si nu a fost înca reînnoita. Firma din Miercurea-Ciuc, la rândul ei, a încredintat lucrarea firmei "Ghinimaycla", care nu are nici o expertiza pentru a efectua astfel de lucrari.

Se pare ca nimeni nu este vinovat si suntem în fata unor adevarate dosare X cu iz bistritean. Deocamdata, într-o oarecare masura, a platit acest adevarat acar Paun, fostul primar al Bistritei, Vasile Moldovan, o parte din electorat sanctionându-l pentru incendiul de la Biserica Evanghelica.  Moldovan nu a mai fost ales primar pentru un al treilea mandat.

Se iau în calcul si alte ipoteze

Multe dintre autoritatile publice, documentat sau nu, sunt de parere ca la originea incendiului este o mâna criminala. Ancheta este în curs, pe rând cele cinci ipoteze emise de catre anchetatori sunt verificate si eliminate. Dupa cum am vazut cauzele de natura tehnica, scânteie mecanica, scurt circuit electric au fost eliminate. Ancheta se pare ca este centrata pe concluzia pe care stabilit-o expertul de la ISU, "foc deschis" – o tigara a fost aruncata la întâmplare, focul pus intentionat sau nu de catre copiii din zona, care îsi gasisera acolo un loc de joaca, sau de unele persoane fara adapost. Aceasta idee a fost vehiculata de preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, care a declarat ca o peroana i-ar fi spus ca, nu cu mult timp înaintea izbucnirii incendiului, ar fi vazut doi copii care ar fi fugit din interiorul împrejmuirii.Dar acel martor a refuzat sa dea o declaratie la politie.

O alta ipoteza des vehiculata este cea a amenintarii unor fosti angajati ai firmei "Ghinimaycla", care nefiind platiti pentru munca prestata, ar fi amenitat ca dau foc schelei pentru a se razbuna pe patron. Deocamdata, însa, nu se cunoaste nimic de stadiul clarificarii ei.

Prefectul, amenintat cu instanta

Pe principiul ca, "învrajbeste-i Doamne, ca poate spun ceva", între anumiti oficiali a izbucnit un adevarat razboi psihologic. Ca un numitor comun, toti acestia fac declaratii care converg spre o mâna criminala în defavoarea ipotezei ca ar fi fost vorba de o neglijenta criminala.

Primul a iesit la bataie, prefectul judetului, Ioan Szilagyi, care a facut o plângere la IPJ BN. Acesta cere anchetarea fostului primar al municipiului Bistrita, Vasile Moldovan si a preotului paroh Johann Dieter Krauss, pentru neglijenta în serviciu, cu referire la o posibila infractiune, deturnare de fonduri. Prefectul mai atinge un punct sensibil – cere sa fie verificat modul în care au fost cheltuite sumele de bani primite de Biserica Evanghelica, de la începutul lucrarilor din 1992.

Reactia preotului paroh Johann Dieter Krauss a fost pe masura, acesta cerând într-o conferinta de presa pe un ton ultimativ ca prefectul Ioan Szilagy sa-si retraga public afirmatiile facute. În cazul unui refuz, preotul a declarat ca îl va actiona în judecata. Dupa cum vedem, lucrurile încep sa se încinga si acest fapt nu poate decât sa duca la aflarea adevarului, gol-golut, indiferent de persoanele implicate si de interesele aflate în joc.

Având în vedere interesul puternic trezit de acest eveniment tragic în opinia publica bistriteana, a modului în care vor fi stabilite cauzele exacte ale producerii incendiului si a celor raspunzatori de acest lucru, "GAZETA" va urmari îndeaproape subiectul si va veni cu noi relatari.

Simbolul bistritenilor

Biserica Evanghelica din Bistrita este un simbol pentru toti bistritenii, indiferent de credinta la care se închina. Sentimentul trait de toti, în momentul când au vazut biserica în flacari, a fost ca la moartea cuiva foarte apropiat sau ca în situatia în care ti-ar arde propria casa. Am vazut oameni cu ochii înotând în lacrimi, altii dând frâu hohotelor de plâns pe care nu si le puteau retine, iar pe altii strângând pumnii de neputinta ca nu pot interveni si opri nenorocirea. Bistrita a fost lovita chiar în inima ei, iar acest lucru nu se va putea uita curând. De iertare nici nu poate fi vorba.

Sub fundatia actualei biserici, se gasesc urmele unei alte biserici ridicata de primii colonisti sasi sositi pe aceste meleaguri si a unui cimitir, datând din aceiasi perioada. Primul preot paroh, atestat de documente, a fost Johannis Plebanus de Bystricia, care se regaseste într-un registru de evidenta a dijmelor papale din anii 1332-1333. Vocatia de constructori a sasilor, bunastarea economica datorata unei activitati mestesugaresti si comerciale extinse, precum si unele drepturi acordate locuitorilor Bistritei de catre regina

Elisabeta, mama împaratului Sigismund de Luxemburg, au trezit dorinta bistritenilor de a edifica o biserica, una din cele mai mari din Transilvania. A fost construita în a doua jumatate a secolului XIV-lea, dupa un model consacrat în epoca, o basilica romanica, cu trei nave, având un cor poligonal si doua turnuri ce flancau intrarea principala a peretelui nordic al corului, care ulterior va fi largita, undeva în secolul al XVI-lea. O a doua etapa, a dus la reconstruirea bisericii în stilul unei bazilici gotice, cele trei nave sunt despartite prin stâlpi octogonali, o data cu refacerea boltilor, în partea superioara. Biserica a mai suferit si alte adaugiri si transformari de-a lungul anilor, lucrarile fiind finalizate în forma actuala prin anii 1560. De-a lungul secolelor, biserica nu mai sufera alte adaugiri majore, dar în anul 1857, în urma unui incendiu devastator care a distrus acoperisul si ceasul din turn, se va reface ultimul etaj, în stil neogotic. Ultima renovare capitala a acestui monument de arta a avut loc în anul 1926, ocazie când a fost zugravit interiorul si s-a introdus lumina electrica.

ZAHARIA COTOC

La închiderea editiei am aflat ca cercetarile în cazul incendiului de la Biserica Evanghelica se apropie de sfârsit. Comisia desemnata pentru anchetarea acestui caz va finaliza si evaluarea pagubelor produse în urma incendiului. Surse din cadru ISU BN sustin ca ancheta a ajuns la final, concluzia specialistilor fiind aceea ca incendiul a pornit de la un „foc deschis în spatii deschise” pus de un autor necunoscut. Anchetatorii studiaza doua variante – mâna criminala, care a pus foc intentionat, si cea a unei neglijente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.