Cateii clujeni scapa de amenzi
La sedinta de Consiliul local de saptamana trecuta, consilierii opozitiei s-au pronuntat vehement impotriva propunerii de crestere a amenzilor pentru proprietarii de caini care nu fac curatenie dupa patruped. Acestia au aratat ca sumele propuse prin aceasta hotarare sunt mult prea mari si, in urma unei discutii care a durat aproape o ora, au reusit sa-si convinga colegii sa amane luarea unei hotarari in acest sens.
Manusile si lopatica
„Urmare a sesizarilor inregistrate cu ocazia intalnirii cu cetatenii in cartierele din Cluj-Napoca rezulta faptul ca in locurile in care sunt plimbati cainii nu se respecta normele de igiena stabilite. Cetatenii considera ca motivul principal ar fi cuantumul mic al amenzilor, care nu au mai fost ajustate din anul 1996 si nu-i descurajeaza pe unii insotitori ai cainilor. Acestia nu isi indeplinesc obligatia de a avea in dotare pe timpul plimbarii o matura mica, un faras, pungi PVC si manusi in vederea colectarii dejectiilor si a depozitarii lor la cel mai apropiat punct gospodaresc sau cos de gunoi. Avand in vedere acest fapt, locurile in care sunt plimbati cainii, dar si traseele parcurse pana la acestea sunt adevarate focare de infectie, pline de dejectii animale”, se arata in proiectul HCL.
Potrivit noului regulament privind cresterea, intretinerea si circulatia cainilor in oras, „insotitorii de caini au obligatia sa colecteze dejectiile, iar in acest scop, acestia vor avea, in mod obligatoriu in timpul plimbarii, o matura mica, un faras, pungi si manusi in vederea colectarii mizeriei. Dupa colectare acestea vor fi aruncate la un cos de gunoi, dar nu in zona reciclabila”. Astfel, clujenii care nu curata dupa caini care isi fac nevoile pe domeniul public riscau sa plateasca amenzi care ajung la un maxim de 2.500 de lei. Ultima hotarare de Consiliu Local in acest sens dateaza din anul 1996 si prevede amenzi de pana la 1.000 de lei.
Cainii si autobuzul
Consilierul UDMR Somogyi Gyula a cerut controale mai stricte din partea Politiei Locale astfel incat proprietarii de caini sa nu isi mai lase animalele in locurile de joaca pentru copii, mai ales ca de multe ori nisipul din locurile de joaca este plin de dejectiile cainilor. „E hilar ce se cere, nimeni nu va merge cu lopatica si punga dupa caine, e clar. Daca primaria vrea sa faca bani, poate trimite zilnic organele de control la Colina, toata lumea va primi amenzi. Sunt posesor de caine de 20 de ani si va garantez ca niciun posesor de caine nu va merge la plimbare cu cainele cu lopatica si faras. Este de ajuns sa ai pungi si manusi”, a spus consilierul local PNL Manuel Chira. Colegul sau din PSD Gheorghe Vuscan a subliniat, de asemenea, ca amenda ceruta e prea mare. „Mai bine vor lasa cainii acolo decat sa plateasca aceasta amenda; mai bine dam o amenda mai mica, pe care sa fim siguri ca o vor plati”.
Chira a mai propus ca animalele de companie sa aiba acces in mijloacele de transport in comun, la fel cum este in Occident. „Trebuie sa acceptam treptat accesul animalelor in mijloacele de transport in comun, cu botnita si lesa. Sunt foarte multe persoane in varsta care au caini, dar nu au masina si le este foarte greu sa ajunga la veterinar”, a spus Manuel Chira. Consilierii locali au dezbatut indelung si obligativitatea purtarii botnitei. Daca hotararea de Consiliu Local din 1996 prevede ca „indiferent de rasa si talie, cainii trebuie plimbati in lesa si botnita”, noul regulament ar urma sa prevada doar „cainii de talie medie si mare, pe timpul plimbarii, vor fi purtati cu lesa si botnita”.
Diana Gabor