După bâlbâieli lungi, Primăria Bistriţa a atribuit contractul pentru reabilitarea CETIN
Aproape două milioane lei vor intra în conturile SC Inst-Nistor SRL şi SC Dimex 2000 Company SRL, cele două firme câştigătoare a contractului pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Centrului Comunitar pentru Tineret (CETIN) din Bistriţa. Lucrarea va trebui finalizată în termen de 12 luni. Licitaţia pentru atribuirea contractului „Reabilitarea şi modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret – strada Liviu Rebreanu nr. 18” a fost lansată pe data de 3 aprilie anul acesta, iar pe data de 25 aprilie ar fi trebuit să aibă loc deschiderea ofertelor, însă municipalitatea a fost nevoită să aducă o serie de modificări şi completări la documentaţia de atribuire.
În 2013, Primăria Bistriţa a primit aprobarea pentru finanţarea contractului ce vizează reabilitarea sediului Centrului Comunitar de Tineret – CETIN – situat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, nr. 18. Lucrările sunt programate să se finalizeze în octombrie anul acesta. Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane”.
Valoarea totală a proiectului este de 2.596.809,89 lei, din care: valoare totală eligibilă a proiectului: 2.001.367,00 lei. Din această sumă contribuţia FEDR este de 1.608.098,38 lei; contribuţia bugetului naţional – 353.241,28 lei; contribuţia beneficiarului – 40.027,34 lei; valoarea TVA aferente cheltuielilor eligibile – 472.361,73 lei; valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferente acesteia – 123.081,16 lei.
Obiectivul proiectului vizează îmbunătăţirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publică Locală a Municipiului Bistriţa, prin reabilitarea şi modernizarea centrului pentru tineret, în vederea creşterii calităţii capitalului uman din municipiu, ceea ce determină dezvoltarea socială şi creşterea economică a municipiului şi a regiunii Nord-Vest, şi implicit dezvoltarea durabilă a centrului urban al municipiului Bistriţa.
Licitaţie prelungită cu mai bine de trei luni
Deschiderea ofertelor şi evaluarea acestora trebuia să aibă loc pe data de 25 aprilie, însă de la lansare licitaţiei şi până după termenul limită municipalitatea a fost nevoită să aducă o serie de clarificări asupra unor detalii, la solicitarea ofertanţilor. Prin urmare, la începutul acestei luni, Primăria Bistriţa a anunţat prelungirea licitaţiei cu încă 50 de zile. Nu mai puţin de 8 asocieri de firme au depus oferte, iar printre acestea regăsim câteva nume foarte cunoscute, abonate la banul public din judeţ.
Acestea sunt:
- SC Dioconstruct SRL Botoşani cu subcontractanţi: SC Meridian SRL Botoşani, SC Electroconstructia ELCO SA Botoşani, S.C Nord Est Conection SRL Botoşani şi SC Cibicaz SRL Botoşani
- SC Creativ Group SRL cu subcontractanţii SC Dianova Instal SRL Bistriţa şi SC GP Electroclass SRL Bistriţa
- SC Laryluc Prod SRL cu subcontractanţii SC Violemina SRL Bistriţa, SC Singabai Instal SRL Sîngeorz-Băi şi SC Onistua Com SRL Baia-Mare
- S.C. Metal Construct SRL Bistriţa, cu susţinătorii SC ICEP SRL Baia-Mare şi SC IMG INSTAL SRL Cluj-Napoca,
- S.C. Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Cluj Napoca având ca subcontractant pe SC ACI Bistriţa,
- S.C. Indcon SRL Bistriţa cu subcontractanţii SC COniset SRL Bistriţa şi SC Max Instal SRL Bistriţa
- SC GDO MOV Impex SRL BAIA MARE cu subcontractanţii SC Automatic Control SRL Negreşti-Oaş şi SC Karborex SRL Ploieşti
- ASOCIEREA SC Inst-Nistor SRL BISTRIŢA & SC Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara, lider de asociere fiind SC Inst-Nistor SRL, iar SC Dimex 2000 Company SRL, plus un subcontractant: SC Sist-Electro SRL Bistriţa
Inst-Nistor şi Dimex au umflat potul
Se pare că oferta depusă de asocierea dintre SC Inst-Nistor SRL şi SC Dimex 2000 Company SRL a avut cel mai mic preţ devreme ce aceasta a fost declarată câştigătoare. Valoarea ofertei şi de altfel a contractului încheiat între municipalitate şi cele două firme asociate este de 1.969.193, 48 lei, inclusiv TVA.
Numele SC Inst-Nistor SRL apare şi pe scena atribuirilor de contracte pe bani publici, cu toate că valorile nu sunt foarte mari, sau parteneriat, firma fiind specializată în instalaţii. Astfel, firma bistriţeană apare în parteneriat cu SC Creativ Group la contractul de reabilitare al Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc” Bistriţa. În 2009, municipalitatea atribuia SC Inst-Nistor SRL un contract în valoare de peste 46.000 de lei pentru achiziţionare material pentru instalaţii de încălzire. În acelaşi an, SC Inst-Nistor SRL a primit un contract de peste 195.000 de lei şi de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru lucrări capitale la instalaţiile de încălzire a sediului administraţiei judeţene. În asociere cu CML.RO şi Electro-Ursa, SC Inst-Nistor SRL a câştigat contractul pentru modernizarea Pădurii Schullerwald, în valoare de 5.211.703,98 lei, fără TVA.
SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de Ioan Scurtu, este una dintre firmele abonate la banii publici din Bistriţa-Năsăud. Astfel, firma din Rebrişoara primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitatţa în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
De la Primăria Bistriţa, SC Dimex 2000 Company SRL câştigă un contract de circa 16.000 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit.
Un an mai târziu, de la Primăria Ilva Mică, aceeaşi firmă îşi adjudecă un contract în valoare de peste 28.000 lei pentru refacerea a două poduri peste râul Ilva. În 2012, pentru execuţia lucrărilor de canalizare din comuna Parva, Dimex 2000 Company SRL prinde un contract zdravăn, în valoare de peste 8,5 milioane lei, atribuit de Primăria Parva. În 2013, firma lui Scurtu a câştigat nu mai puţin de cinci licitaţii în mai puţin de 12 zile. Astfel, de la primăria Rebra, Dimex 2000 Company SRL a câştigat un contract în valoare de 6,1 milioane lei pentru servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier”.
Alte contracte îi sunt atribuite de Primăria Romuli. Unul este pentru execuţia de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, în valoare de peste 8,4 milioane lei. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 Company SRL este pentru execuţia de lucrări pentru proiectul de reabilitare a drumurilor forestiere în comuna Romuli, în valoare de 5,9 milioane de lei.
Tot anul trecut, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici şi de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.