Reabilitarea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud a ajuns la final, săptămâna trecută având loc recepţia lucrărilor de execuţie. Investiţia în valoare de 1,9 milioane lei a fost derulată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar lucrările au fost executate de compania bistriţeană Indcon SRL. Reabilitarea lăcaşului de cultură năsăudean este una dintre investițiile cu care administraţia locală se poate mândri de acum încolo, cum de altfel o vor face şi locuitorii oraşului academicienilor, fiindcă rezultatul este o bijuterie preţioasă.
Reabilitarea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din orașul Năsăud face parte din programul național de reabilitare, modernizare a infrastructurii culturale și dotarea așezămintelor culturale din mediul mic urban. Proiectul a fost susținut de Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Susținerea financiară a investiției în valoare totală de 1,9 milioane de lei a fost stabilită inițial ca fiind de 51% din partea CNI și de 49% din bugetul propriu al orașului Năsăud (cofinanțare). Lucrările de modernizarea Casei de Cultură din Năsăud, de a căror execuţie s-a ocupat firma bistriţeană SC Indcon SRL, au început în toamna anului 2012, dar au fost stopate de mai multe ori din lipsă de fonduri.
Anul trecut, în urma intervenţiei primarului oraşului Năsăud, Mircea Romocea, la Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, cota de cofinanţare care revenea Primăriei Năsăud a fost redusă de la 49,3% la doar 10 procente, şi care a fost aprobată şi de Consiliul Local Năsăud, scopul fiind ca lucrările la acest obiectiv să poată fi încheiate într-un termen cât mai scurt.
Modernizare sută la sută
Lucrările de modernizare şi reabilitare au fost ample, începând de la foaierul casei de cultură, sala de spectacole, birouri, spaţii destinate activităţilor culturale, dintre care două sunt destinate expoziţiilor, grupuri sanitare. Tâmplăria din lemn a uşilor şi ferestrelor a fost înlocuită cu cea de tip termopan, a fost schimbată şi modernizată instalaţia electrică, în acelaşi timp a fost montată şi instalaţie termică pentru asigurarea unui climat plăcut în incinta clădirii. De asemenea, pardoselile care până nu demult erau din ciment acum sunt acoperite cu faianţă, iar acolo până mai ieri trona un parchet învechit, acesta a fost înlocuit complet.
Sala de spectacole are o suprafaţă de 254 metri pătraţi şi o capacitate de 350 de locuri, aici mobilierul fiind complet nou, în timp ce scena, şi ea complet reabilitată şi dotată cu echipamente ce pot fi comandate de la distanţă, are o suprafaţă 134 de metri pătraţi. Şarpanta clădirii a fost şi ea complet refăcută.
Casa de Cultură Liviu Rebreanu din Năsăud a fost construită în anii 1960, iar aceste lucrări de modernizare sunt primele pe care le prinde de la inaugurare.