Şase bistriţeni au fost reţinuţi, pe data de 10 iulie, de DIICOT Bistriţa-Năsăud, sub acuzaţia de trafic de persoane, aceştia fiind prezentaţi Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit deciziei instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud, trei dintre aceştia sunt reţinuţi pentru 29 de zile, iar trei vor fi cercetaţi în stare de libertate. Membri reţelei procedau la recrutarea de tinere de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Botoşani, Bacău, Bihor pe care le transportau în Elveţia în scopul exploatării sexuale ale acestora.

Deloc onorant, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la traficul de carne vie, conform unor studii realizate de către Eurojust şi Europol. În spatele unor firme care oferă locuri de muncă pentru tinere, în cluburile din străinătate, se ascund în realitate reţele criminale profesioniste, specializate în racolarea de tinere care sfârşesc prin a se prostitua.
Vineri, 10 iulie 2009, procurorii Biroului DIICOT din judeţul Bistriţa-Năsăud, împreună cu poliţiştii de la „Crimă organizată”, precum şi structuri informative locale şi centrale, au reuşit destructurarea uneia dintre cele mai active reţele de trafic de carne vie din România din ultimii ani.
Chiar în condiţiile în care şi procurorii DIICOT au semnat un protest, prin care se alătură judecătorilor, nemulţumiţi de situaţia în care se află sistemul judiciar din România, cei din judeţul Bistriţa-Năsăud, de la Biroul teritorial judeţean, demonstrează că activitatea se derulează fără niciun fel de sincope. „Nu înţelegem în ce constă situaţia de criză cu care pretinde că se confruntă puterea executivă, atâta vreme cât numărul ministerelor, al agenţiilor guvernamentale şi al posturilor din cadrul acestora a crescut, personalul unora dintre ele fiind şi premiat, iar sistemului judiciar i se refuză constant finanţarea posturilor vacante, plata drepturilor salariale, asigurarea unei logistici adecvate, încercându-se de către guvernanţi doar marginalizarea şi culpabilizarea sa, contrapunerea acestuia societăţii, precum şi tentative de răzbunare”, se arată în scrisoarea de protest a procurorilor DIICOT.

Ţinta traficanţilor – zonele sărace

În ceea ce priveşte traficul de carne vie, româncele, alături de albaneze, moldovence şi tinere din Nigeria, dau cea mai mare bătaie de cap autorităţilor din cele mai importante ţări europene.
Statisticile Organizaţiei Internaţionale de Migraţiune (OIM), situează tinerele provenite din România pe locul întâi, pe listele identificate de poliţie în reţelele de trafic de carne vie. Reprezentanţii OIM România, semnalează nu numai o schimbare a destinaţiei unde sunt plasate tinerele din România, dar şi a zonelor din România din care sunt acestea recrutate. Iar judeţul Bistriţa-Năsăud se pare că ocupă una din poziţiile de frunte. Dacă cu ceva timp înainte baza racolărilor erau oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori, se pare că atenţia traficanţilor s-a îndreptat mai apoi spre localităţile mici, cu populaţie săracă. Tinerele racolate sunt convinse de către traficanţii intermediari, cu iluzia unui loc de muncă bine plătit şi a unei vieţi mai bune. Desigur, recrutările nu se mai fac de pe stradă, se evită de regulă minorele, deoarece legislaţia europeană s-a înăsprit, iar traficanţii sunt la curent cu legile. În ceea ce priveşte nivelul de instruire, majoritatea tinerelor recrutate au cel puţin 10 clase.

La început a fost informaţia

Reţinerile şi percheziţiile efectuate vineri, 10 iulie 2009, pun punct unei activităţi complexe de monitorizare a grupării infracţionale, care s-a derulat pe parcursul mai multor ani. Ca în orice operaţiune de acest fel, la început a fost informaţia, iar măsurile de verificare a acesteia a conturat existenţa unei grupări constituită pe principiile crimei organizate, cu ramificaţii internaţionale, care avea în preocupări şi era specializată în traficul de carne vie. Operaţiunea în sine a fost una cu adevărat complexă, în ea fiind angrenate structuri informative locale, dar şi centrale cu atribuţiuni externe – poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), totul sub coordonarea procurorilor DIICOT Bistriţa-Năsăud. La activitatea de anihilare a reţelei, care a avut loc pe 10 iulie, au participat ca forţe de întărire "mascaţii" de la Detaşamentul pentru Intervenţie Rapidă, dar şi 20 de poliţişti din cadrul IPJ BN.
În baza informaţiilor obţinute au fost vizate opt locaţii ale grupului infracţional, care au fost percheziţionate simultan, fiind operate şase reţineri. Este posibil ca, în zilele următoare, cercetările să se extindă şi să fie vizate şi alte ramificaţii ale acestei grupări de traficanţi, cu precădere în judeţul Cluj.

„Marfa” era pentru Elveţia

Surse apropiate anchetei au dezvăluit pentru „Gazeta de Bistriţa” că, o mare parte a tinerelor traficate aveau drept destinaţie anumite localuri de lux din Elveţia, frecventate de mulţi milionari ai lumii. Fetele erau momite după reţeta clasică – oferirea unui loc de muncă într-un local de lux, bine plătit, dar în realitate ele erau obligate să se prostitueze.
Grupul infracţional din Bistriţa era în legătură cu un grup similar din Elveţia, iar rolul acestuia era de a racola tinerele şi a le asigura transportul în Elveţia. Aici erau preluate de partenerii străini ai reţelei de traficanţi şi obligate să se prostitueze.

Opt locaţii, percheziţionate

Iniţial au fost reţinute şase persoane, însă pentru trei judecătorii au decis cercetarea lor în stare de libertate. Grupul infracţional este format din Liviu Pop, fratele acestuia – Daniel Pop, cunoscut sub porecla de „Mădăritu”, Daniel Cintea, Margareta F., Felicia P. şi Victor B.
Sâmbătă, 11 iulie, în jurul orei 23.30, grupul infracţional a fost prezentat unui complet al Secţiei penale a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. În urma probatoriului administrat de procurorii Biroului DIICOT Bistriţa-Năsăud, s-a dispus reţinerea pentru 29 de zile a trei dintre membrii grupului, iar Margareta F., Felicia P. şi Victor B. vor fi cercetaţi în stare de libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara.
La percheziţiile efectuate la opt locaţii, unde procurorii aveau indicii că există mijloace de probă care demonstrau activitatea ilegală a traficanţilor, au fost găsiţi zeci de mii de lei, euro, dolari şi un pistol cu bile. De asemenea, au fost ridicate mai multe documente bancare şi de proprietate asupra unor bunuri, înscrisuri, înregistrări audio-video, fotografii, laptop-uri, CD-uri, DVD-uri şi computere care erau folosite în activitatea infracţională. Majoritatea tinerelor traficate aveau vârsta între 18 şi 22 de ani şi proveneau din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Bihor, Botoşani şi Bacău.

Activitate de peste şapte ani

Activitatea infracţională a grupului de la Bistriţa se pare că durează de peste şapte ani, dar desigur, din motive care ţin de documentarea şi obţinerea mijloacelor de probă, anihilarea şi destructurarea acestuia s-a produs abia acum.
Membrii bistriţeni ai reţelei internaţionale de traficanţi sunt acuzaţi de procurorii DIICOT de trafic de persoane în formă simplă şi calificată şi de proxenetism în formă simplă şi calificată. Dimensiunea şi implicaţiile cazului sunt uriaşe, iar până la această dată procurorii DIICOT nu au putut stabili cu precizie numărul aproximativ al tinerelor care au fost traficate. Faţa vizibilă a operaţiunii este doar la început. Cercetările ce vor urma, vor scoate cu siguranţă noi elemente care vor demonstra cum, atrase de mirajul unor câştiguri substanţiale, unui mare număr de tinere le-a fost distruse iremediabil viitorul.

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.