Au ieșit la lumină rezultatele celui mai mare studiu european pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea. Medicul și publicistul român Vlad Mixich a explicat la Europa FM că în cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe din România. Bistrița se situează pe o poziție surprinzătoare:
Datele provin din cel mai mare studiu european realizat până în acest moment pe acest subiect – notează Vlad Mixich, adăugând că este vorba despre studiul CE Delft, comisionat de Alianța Europeană de Sănătate Publică și un consorțiu european din care face parte și Observatorul Român de Sănătate.
Conform acestui studiu, fiecare român pierde annual 1810 euro din cauza costurilor poluării aerului asupra sănătății.
„Pe ce loc credeți că este Bucureștiul dintre 432 de orașe europene evaluate pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea? Mda, pe primul loc negativ! Din 432 de orașe europene! Aici am ajuns după ani de zile de ignorare a subiectului”, avertizează Vlad Mixich.
După București, cele mai afectate orașe românești sunt Timișoara, Brașov și Cluj.
În topul celor mai puțin afectate orașe sunt Bistrița și Alba Iulia.
„Foarte îngrijorător este topul poluării cu oxizi de azot NO2, unde România ocupă 3 poziții din primele 5 la nivel european. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizația Mondială a Sănătății).
Ce se poate face pentru a îmbunătăți situația? Rezolvarea marilor probleme legate de transport în centrele urbane și rețele extinse de monitorizare a calității aerului.
Aerul pe care-l respirăm ne afectează pe fiecare: tineri sau bătrâni, bogați sau săraci, muncitori sau pensionari…”, conchide medicul Vlad Mixich.