Cardul de sănănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic, pentru a obţine servicii decontate de stat. În total, aproximativ 12 milioane şi jumătate de români, cu vârste peste 18 ani, vor primi acasă cardul de sănătate. Acesta este inactiv la momentul în care va ajunge la destinaţie, iar pentru activare asiguratul îl va prezenta la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre.Personalizarea cardului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma serviciile medicale din sistem.

“Ei pot iniţializa aceste carduri oriunde în ţară ţi la orice medic şi la orice spital, sau la medicul de familie, doar atunci când este nevoie, nu este neapărat necesar când a primit cardul să şi meargă să îl iniţializeze. Odată iniţializat codul, care este cel clasic 000 se va modifica la opţiunea asiguratului. De asemenea asiguratul poate opta ca în cipul cardului să fie înscrise şi alte informaţii, grupa sanguină, RH, persoane de contact cu telefoane în caz de ceva, de o urgenţă, bolile pe care consideră că ar trebui să le facă, alergii, dacă vrea sau nu vrea să fie donator de organe.Toate aceste opţiuni sunt revizuibile, în sensul că asiguratul poate reveni asupra lor oricând şi la medicul de familie le poate modifica. Există situaţii în care în iontervalul de la transmiterea datelor care a fost undeva la sfârşitul lunii martie şi până acum s-au produs modificări în starea, în statutul asiguratului. Fie şi-a schimbat numele, căsătorie, divorţ, fie s-a mutat dintr-un judeţ în altul, sau dintr-o familie la altul. Toate aceste modificări se rezolvă dacă vin la noi, la Casa de Sănătate.
Vor primi carduri toţi adulţii inclusiv cei care au împlinit 18 ani până la 15 septembrie. Cei care împlinesc 18 ani după această dată trebuie să vină la noi să depună o cerere , noi să o trimitem spre soluţionare Imprimeriei Naţionale, şi vor primi din nou şi ei cardul cu Poşta după sistemul cardului european. Deci probabil într-un interval de 10 zile”, a declarat  Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS B-N.

Începând de anul viitor nici un furnizor de servicii medicale nu va putea raporta servicii medicale, decât prin accesarea cardului pacientului. În această situaţie pacientul trebuie să fie cu cardul asupra lui, tot timpul, pentru ca la nevoie, să poată beneficia de servicii chiar de urgenţă. Conform unei circulare furnizorii trebuie să achiziţioneze cititoare de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale.

“Până în acest moment sunt deja transmise carduri pentru pacienţi, ca un test a fost, pentru cei care beneficiază de serviciile de dializă. Sunt 100 şi ceva de pacienţi. Cardul este testat şi funcţionează cam de vreo două luni. La Diaberum, cu ei avem contract şi deocamdată nu sunt probleme. Medicii de familie vor trebui în primul rând ei şi spitalele şi ambulatoriul să îşi achiziţioneze cititoarele şi inscriptoarele de carduri. Noi am avut deja întâlniri cu ei, le-am explicat, vor trebui chiar începând cu primii pacienţi care se vor prezenta cu card, să înceapă să lucreze, pe aceste carduri pentru că va fi un test pentru problemele sau situaţiile particulare, care pot apărea în derularea acestui program şi pe care noi vrem să le soluţionăm până la finalul anului, astfel încât cu 1 ianuarie să nu mai fie probleme când va deveni obligatoriu”, a adăugat preşedintele CJAS BN.

Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informati, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, începând de anul viitor, toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.