Home Investigații Caracatita drogurilor sufoca judetul Bistrita-Nasaud

Caracatita drogurilor sufoca judetul Bistrita-Nasaud

La nici o jumatate de an de la marele scandal al drogurilor ce a ravasit Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta dar si Inspectoratul Judetean de Jandarmi, structurile de asigurare a ordinii si linistii publice sunt dizlocate de un alt cutremur de proportii: 50 de persoane sunt cercetate pentru consum sau trafic de droguri.
Pana la aceasta ora, autoritatiile locale si judetene au reusit sa organizeze o masa rotunda cat se poate de comuna si o sedinta de Institutia Prefectului. Nimic mai  mult, in timp ce situatia a devenit exploziva, in traficul de droguri fiind implicati politisti, jandarmi dar si alti bugetari care provin de la institutii militarizate sau semimilitarizate.

Traficantii cat mai ales consumatorii de droguri par sa se simta bine in judetul Bistrita-Nasaud. Contextual, la doar sase luni de zile de la cel mai mare scandal al drogurilor din judetul Bistrita-Nasaud si care a dus practic, alaturi de pokerul on line, la caderea lui Bodescu, zilele trecute un alt scandal a zguduit institutiile militarizate dar si scolile din judet: 50 de persoane, majoritatea elevi au fost retinute de procurorii DIICOT pentru trafic sau consum de droguri. In cele din nurma, in beciurile Inspectoratului Judetean de Politie au ramas doar 12 tineri.

Bai cu cannabis si mefedrona la Sangeorz-Bai

Cum turistii nu se prea mai inghesuie sa faca diferite tratamente in orasul statiune Sangeorz Bai, politittii si procurorii de la DIICOT au descoperit dupa mai multe luni de panda un grup de 50 de tineri si tinere implicat in consum sau trafic de droguri. Potrivit primarului orasului- statiune Sangeorz Bai, Roland Venig, el a reclamat faptul ca la unul din cele mai mari restaurante din statiune vin in fiecare weekend masini din alte judete. Venig a spus ca era vorba de masini inmatriculate in Tulcea, Galati, Constanta si ca „tinerii ieseau de acolo ametiti. Apoi a lesinat si o fetita la scoala. Nu stim daca din cauza consumului de droguri, dar cert este ca s-a intamplat ceva”, sustine Venig.
„ A fost cea mai ampla actiune organizata de politisti. Stiu ca de cand am reclamat situatia aceea si pana in prezent au supravegheat zona si au asteptat momentul in care sa aiba probe”, a conchis primarul Roland Venig.

Ce zice raportul oficial?

O grupare specializata in trafic si consum ilicit de droguri de risc si mare risc a fost destructurata de politisti si procurori,  12 suspecti fiind retinuti. Actiunea de verificare a inceput in luna august a anului trecut, „ politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita Nasaud au demarat verificari cu privire la activitatea infractionala a membrilor unei grupari suspectate de trafic si consum ilicit de droguri de risc si mare risc, respectiv cannabis si mefedrona („sare de baie”) si punere la dispozitie a unui spatiu amenajat pentru consumul ilicit de droguri”, se arata in documentul aparut pe site-ul IGPR. Ancheta a stabilit ca drogurile proveneau in principal din Austria si Ungaria fiind ulterior distribuite pe raza orasului Singeorz-Bai, dar si altor localitati invecinate, de pe raza judetului Bistrita-Nasaud, cu sume de 50-60 lei per gram pentru cannabis si sume cuprinse intre 100-150 lei gramul de mefedrona sau flefledrona. Pe parcursul investigatiilor, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au colaborat cu ofiteri din cadrul S.R.I. si D.G.I.P.I..
”In vederea documentarii intregii activitati infractionale a suspectilor, in dimineata zilei de 23 ianuarie a.c., politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita Nasaud, Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud si jandarmi din cadrul I.J.J. Bistrita-Nasaud au organizat o actiune in judet, efectuand 25 de perchezitii domiciliare”, se explica raziile si perchezitiile efectuate la locuintele unora dintre cei suspectati de consum si trafic de droguri. Conform procurorilor care se ocupa de caz, in urma raziilor au fost confiscate pentru a fi cercetate zeci de CD, DVD, stick-uri, plicuri cu substante susceptibile a fi droguri, instrumente artizanale destinate consumului de droguri si un cantar de precizie.
„Au fost conduse la sediul S.C.C.O. Bistrita-Nasaud 48 de persoane, in vederea efectuarii de cercetari, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Bistrita Nasaud. Urmare a probatoriului administrat in cauza, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus retinerea pentru 24 de ore a 12 suspecti, pentru savarsirea infractiunilor de introducere in tara de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc si de mare risc si punere la dispozitie a unui spatiu amenajat pentru consumul ilicit de droguri, fapte prevazute si pedepsite de Legea nr. 143/2000 privind traficul si consumul ilicit de droguri”, mai sustine raportul DIICOT.

 Roland Venig reactioneaza

Contactat telefonic, primarul orasului-statiune, Rolan Venig ne-a spus ca „este o nebunie totala ceea ce se intampla, dar ca lucrurile trebuiau sa se incheie intr-un fel sau altul. Oricum, noi trebuia sa facem ordine, deja, lucrurile ajunsesera mult prea departe. Uitati ce am ajuns – orasul drogurilor, Doamne ce tampenie crasa”, se plange Venig. De altfel, Roland Venig a mai precizat ca  tragicul deces al tanarului de 25 de ani din Singeorz-Bai, survenit la inceputul acestui an, nu are legatura cu consumul de droguri, potrivit certificatului constatator al mortii.
„Credem ca speculatiile pe aceasta tema au fost alimentate de surse neautorizate din localitate si amplificate de actiunea DIICOT desfasurata duminica 23 ianuarie 2011 si soldata cu arestarea si anchetarea unor tineri din orasul Singeorz-Bai.
Totodata mentionez ca nu sunt de acord cu calificativul ”orasul drogurilor”, fenomenul fiind la fel de raspandit pe tot teritoriul judetului, cu mentiunea ca administratia orasului Singeorz-Bai a fost prima care a avut curajul sa nu mai ascunda gunoiul sub pres”, a conchis Roland Venig.

Ce zic statisticile: doar tampenii!

Seci si infantile, statisticile oficiale vorbesc despre lucruri care nu folosesc nimanui si nu ajuta cu nimic in lupta contra acestui flagel. Astfel, in lipsa unor masuri cat se poate de eficiente, oficialii zic ca au fost constatte 16 infractiuni la LG 143/2000), 20 persoane au fost cercetate, 13 consumatori depistati si 2 persoane retinute. Deasemenea, in anul 2007 au fost raportate un numar de 27 de persoane cercetate de Parchetul de pe langa tribunalul Bistrita-Nasaud pentru savarsirea de infractiuni la regimul drogurilor si precursorilor. Varsta traficantilor si consumatorilor de droguri este cuprinsa intre 19-36 ani.
In general drogurile care ajung in Bistrita-Nasaud provin din Spania si Italia, rezina de canabis (hasis) fiind unul dintre cele mai utilizate droguri deoarece este mai usor de procurat dar si mai ieftin decat celelalte tipuri de droguri Acest drog se consuma in general de catre tinerii care au fost plecati in strainatate sau au legaturi cu strainatatea (Spania, Italia, Belgia, Olanda) si de persoane din anturajul acestora. Dintre locurile cu privire la care se detin date si informatii in ceea ce priveste consumul de droguri amintim cluburile, discotecile, barurile, terasele, salile de jocuri si locurile de agrement frecventate in general de tineri
O ecuatie celebra privind amploarea pe care o are consumul de droguri asupra populatiei dintr-o comunitate ne arata ca: “…daca intr-o comunitate de 100 de oameni exista un singur consumator, intr-un timp relativ scurt se va ajunge de la 1 la 25 %. Atunci cand sunt deja doi consumatori, mai usor il va atrage pe al treilea, iar daca trei tineri consuma droguri, acestora le va fi mai usor sa il atraga si pe al patrulea…”. In aceasta ordine de idei prevenirea consumului de droguri in randul populatiei generale si in special in randul tinerilor este o problema stringenta, iar prin consecintele medicale si socio-profesionale pe care le genereaza acest fenomen nu reprezinta doar o problema individuala, ci si una de sanatate publica.

La Piovra (partea intai): august 2010

Dupa sase luni de ancheta si munca informativa, o retea de traficanti de droguri din Bistrita-Nasaud, formata din 52 de persoane, a fost destructurata in luna august a anului trecut. Printre membrii retelei, anchetatorii spuneau ca se afla un jandarm, un politist de la Serviciul de Interventie Rapida al IPJ Bistrita- Nasaud, un angajat ISU si un elev de la Scoala de Politie „Vasile Lascar” din Campina. In urma a 33 de perchezitii au fost retinute zece persoane, au fost confiscate lei si valuta (euro, lire sterline, dolari si forinti) in valoare de 110.000 RON, instrumente pentru cantarit si portionat drogurile si 40 de grame de mefedrona (un drog foarte puternic care da dependenta). Procurorii DIICOT spun ca gruparea se ocupa cu vanzarea de canabis, rezina de canabis si sare de baie. Acest din urma produs se gasea in magazinele etnobotanice pana acum cateva luni, cand a devenit interzis la detinere.
Astfel, politisti ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, SCCO Maramures, SCCO Salaj, IJJ Bistrita-Nasaud, Brigada Mobila de Jandarmi Cluj-Napoca, cu sprijinul specialistilor Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea procurorilor DIICOT Bistrita-Nasaud, au declansat operatiunea „OLY”. Actiunea a fost demarata in luna martie a anului trecut, cand ofiterii DGIPI am primit informatia ca un politist de la mascati si un jandarm se ocupa cu vanzarea de stupefiante. La o prima verificare informatiile s-au confirmat, dar era nevoie si de dovezi. Cu autorizarea procurorului au fost folositi, pentru descoperirea tuturor membrilor retelei, ai furnizorului, dar si a beneficiarilor, ofiteri sub acoperire. Munca acestora a dat rezultate astfel ca s-a stabilit ca intreaga grupare era coordonata de fratii Maieran, Olimpiu, zis „Oly”, Vasile, zis „Sile” sau „Cap de Mat” si Viorel, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Anchetatorii au mai aflat ca in grupare au fost cooptati, inca de anul trecut, un jandarm – Cristian Obrejean, un politist de la Serviciul de Interventie Rapida Bistrita-Nasaud – Ionel Tomoioaga, un angajat ISU din acelasi judet si un elev de la Scoala de Politie „Vasile Lascar” din Campina.
 
Vindeau canabis si „miau-miau”

Dupa ce au fost adunate toate probele necesare procurorilor in fata magistratilor a fost declansata operatiunea de prindere a membrilor gruparii. Avand in vedere faptul ca, printre cei vizati se aflau si angajati ai fortelor speciale care trebuia sa ii sprijine pe procurori cu ocazia descinderilor, anchetatorii au ordonat inainte de plecarea la perchezitii ca toti participantii la misiune sa lase telefoanele mobile in baza. Pe langa acest aspect, mascatii Politiei au efectuat perchezitia la domiciliul jandarmului, iar mascatii Jandarmeriei au efectuat perchezitia la domiciliul politistului. Surse din randul anchetatorilor ne-au declarat ca o parte dintre membrii gruparii au fost ridicati duminica seara din Piata Mihai Eminescu, cand se intalnisera sa vanda droguri. Mai precis vreo 40 de grame de mephedrone cunoscuta si sub denumirea de „sare de baie” sau „miau-miau”. Cu ocazia perchezitiilor au fost gasite suma de 110.000 de lei (atat in RON cat si in euro, lire sterline, dolari si forinti), aparate foto digitale si camere video, medii de stocare a datelor (DVD, CD, stick), plicuri cu sistem zip lock, aparate de maruntit substante vegetale, instrumente artizanale destinate consumului de droguri si cantare digitale.
Dupa audieri-maraton in care au fost interogate 52 de persoane, procurorul DIICOT a dispus retinerea pentru 24 de ore a zece suspecti pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc. Astfel,  magistratii Tribunalului Bistrita-Nasaud au decis arestarea pentru 29 de zile a zece persoane, printre care liderii gruparii, fratii Maieran – Olimpiu, zis „Oly”, Vasile zis „Sile” sau „Cap de Mat” si Viorel, dar si a politistului Ionut Tomoiaga si a jandarmului Cristian Obrejan. Angajatul de la ISU este cercetat in stare de libertate.
Gruparea vindea drogurile la pretul de 50-60 de lei gramul de canabis si rezina de canabis, respectiv 100 -180 de lei pentru un gram de mefedrona.
 
Mephedrona, nerecomandata consumului uman

Mephedrona este cunoscuta sub mai multe denumiri: Miau-Miau, Special Gold,  Magic sau Charge. Acestea contin substanta chimica denumita mephedrone, care este un derivat din phenethylamine, amphetamine, cathinone – toate droguri ilegale. Mephedrona sau 4-methylmethcathione se gaseste sub forma de pudra, cristale albe, capsule sau pastile. Desi „nu este recomandata consumului uman”, se utilizeaza prin inhalare, ingurgitare sau chiar injectare (ducand la afectarea grava a venelor). Mephedrone a fost interzis sau se afla sub control strict in Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Israel si Germania. Produsele de tip „Spice” au fost interzise in Germania, Austria, Franta si Romania.
Strategia fabricantilor este de a produce mici modificari moleculare substantelor declarate ca fiind ilegale, astfel incat acestea sa nu se mai regaseasca pe lista de substante narcotice ilegale. Pe masura ce noii derivati sunt declarati ilegali, sunt create noi combinatii.

Alin Cordos

Ultima ora

Cei 12 tineri de pe valea Somesului arestati pentru 29 de zile pentru consum si trafic de droguri de risc si mare risc, vor face recurs contra deciziei luate de judecatorii bistriteni. Recursul care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj. Cei sase avocati care ii reprezinta pe tineri, vor cere in fata curtii eliberarea clientilor lor, motivand ca acestia nu reprezinta un pericol public sau perocol social pentru comunitatea din care fac parte.  
In privinta listei cu cele 12 persoane arestate, aceasta arata in felul urmator: Alexandru Sangeorzan, Traian Cotul, Alexandru Gagea, Andreas Dragos Dancovici, zis Bocanila ; Viorel Bocsa, zis Ceapa; Ioan Bumbu,  Ioan Ilie Scurtul,  zis Tapalagea; Danut Pop; Traian Halita, Dan Andresi, Maxim Tahas si Arpad Fazakas.
Daca vor fi gasiti vinovati, tinerii risca pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 10 si 20 de ani.

A.C.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version