Fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), în urma sesizarii trimise de Agentia Nationala de Integritate.
Scandalul în care este implicat demnitarul vine ca urmare a accesarii de fonduri europene, 500.000 d euro mai precis, de catre Asociatia „Parteneriat Euroactiv”, prin proiectul „Sansa la demnitate”, la care sotia sa, Ligia Botis, era consilier.

Pe langa fostul ministru al Muncii, vor fi cercetate de DNA si alte cateva persoane implicate activ în acelasi proiect. Astfel în sesizarea trimisa de ANI catre DNA, figureaza numele sotiei fostului ministru, Ligia Adina Botis, care a avut calitatea de consilier în proiectul depus de „Parteneriat Euroactiv”, Dorin Radu Stoian – directorul SC Comelf SA Bistrita si care a completat si transmis datele cererii de finantare a proiectului, Diana Carmen Magda – manager al proiectului „Sansa la demnitate”, dar si angajata SC Leony Wiring System SA Bistrita.
Implicati în acest scandal sunt Morosanu Ioan Iany – ofiter financiar al proiectului, dar si consilier al ministrului Botis, Bartha Csaba – specialist IT, dar si fost partener de afaceri al sotiei lui Ioan Botis si Alina Capraru – sefa de cabinet parlamentar al lui Botis si consilier al proiectului, toti facand parte din echipa de management al proiectului.

Domiciliu, firma sotiei si asociatia – toate la aceeasi adresa

Încrengatura acestui scandal izbucnit de curand este una foarte stufoasa si a dus la demisia din functia de ministru al Muncii a lui Ioan Nelu Botis.
Cu toate ca potrivit raportului întocmit de ANI se precizeaza ca „nu au fost identificate elemente în sensul existentei unei încalcari a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativa, prevazut de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece nu a rezultat participarea directa a domnului Ioan-Nelu BOTIS, în calitate de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, în aprobarea Proiectului «Sansa la demnitate» si încheierea contractului de finantare”, toate „drumurile” duc la fostul ministru Botis.
Mai întai de toate, Ioan Nelu Botis a detinut înainte de a deveni deputat, functia de director executiv al Agentiei Teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita Nasaud (AJOFM BN). Apoi în proiectul finantat din bani europeni – „Sansa la demnitate” – apar nume din anturajul sau – Ligia Botis, Alina Capraru, Ioan Iany Morosanu, Bartha Csaba.
Un alt punct interesant este adresa la care functioneaza Asociatia „Parteneriat Euroactiv” (sediul social) – strada Closca nr. 3 si adresa de domiciliu a familiei Botis – str. Closca nr. 3. La aceeasi adresa îsi are sediul si SC Mobil Construct SRL, firma al carei asociat unic este Ligia Botis, sotia fostului ministru al Muncii.
Cu toate ca Botis a declarat ca familia sa a pus în mod gratuit la dispozitie un spatiu asociatiei care deruleaza proiectul finantat din bani europeni, raportului ANI exista un contract de închiriere pentru respectivul spatiu. Contractul de închiriere este pentru o durata de patru ani, iar chiria lunara este de 5.500 lei.
„În calitate de reprezentant al S.C. MOBIL CONSTRUCT S.R.L., doamna BOTIS LIGIA ADINA a încheiat, la data de 01.11.2010, cu managerul Proiectului «Sansa la demnitate», contractul de închiriere al spatiului situat în Municipiul Bistrita, Str. Closca nr. 3, în suprafata de 100 m.p., pe o durata de 4 ani, cu pretul de 5500 Lei/luna, pentru derularea activitatilor aferente proiectului”, se mentioneaza în raportul ANI.
Nu în ultimul rand, Ioan Nelu Botis apare ca membru fondator al Asociatiei „Parteneriat Euroactiv”, atat la data depunerii proiectului cat si la data semnarii contractului de finantare, potrivit raportului ANI.

Încrengaturi marca Botis – Capraru – Bartha

Primul nume mentionat în tot acest scandal, pe langa cel al lui Ioan Nelu Botis, a fost cel al Ligiei Botis, sotia ministrului Muncii. Desi Botis a declarat ca sotia sa este doar un colaborator al proiectului în cadrul Asociatiei „Partener Euroactiv”, datele din „teren” stau putin altfel. De fapt, între sotia sa, Alina Capraru si Bartha Csaba mai exista o colaborare, în firma SC Euroactiv Job SRL, la care Ligia Botis a detinut calitatea de asociat în perioada 25.02.2011-31.03.2011. SC Euroactiv Job SRL are ca obiect de activitate plasarea fortei de munca în strainatate.
Ligia Botis este, de asemenea, actionar unic al firmei SC Mobil Construct SRL Bistrita. La scurt timp dupa ce Ioan Nelu Botis e devenit ministru al Muncii, SC Mobil Construct SRL a preluat, potrivit Monitorului Oficial al Romaniei, partea a IV-a, cu numarul 4226 din data de 7 octombrie 2010, activele SC Centrul de Angajare si Recalificare EUROTEHNOLOGIC SRL, ocazie cu care firma doamnei Botis a înfiintat obiecte de activitate care au legatura cu toata paleta ce priveste orientarea si plasarea fortei de munca.
Potrivit Monitorului Oficial al Romaniei, partea a IV-a, cu numarul 4226 din data de 7 octombrie 2010, „În temeiul art. 204 si art. 210 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ti completarile ulterioare, a hotararii asociatului unic si a proiectului de fuziune din 30.05.2009, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, nr. 3879/20.07.2009, actul constitutiv al SC MOBIL CONSTRUCT SRL, în calitate de societate absorbanta, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
I. Asociat unic, administrator si reprezentant al societatii ramane în continuare Botis Ligia Adina, urmand a-si exercita atributiile în conditiile legii si ale actului constitutiv la capitalul social al societatii absorbite, se retrage, astfel încat nu va avea nici un aport la capitalul social al societatii absorbante.
II. Capitalul social al societatii se majoreaza de la suma de 20.210 lei, în numerar, la suma de 20.410 lei, în numerar, cu suma de 200 lei în numerar, prin absorbirea capitalului social al SC CENTRUL DE ANGAJARE SI  RECALIFICARE EUROTEHNOLOGIC – SRL. Majorarea se realizeaza prin modificarea numarului de parti sociale. Capitalul social al societatii este de 20.410 lei în numerar, divizat în 2.041 parti sociale egale, cu valoare nominala de 10 lei, si apartine asociatului unic Botis Ligia Adina. Asociatul unic participa la beneficii si pierderi proportional cu aportul la capitalul social – 100 %. III. Societatea absorbanta MOBIL-CONSTRUCT – SRL preia activele si pasivele societatii absorbite de CENTRUL DE ANGAJARE SI RECALIFICARE EUROTEHNOLOGIC – SRL si va raspunde fata de creditori pentru obligatiile asumate de catre societatea absorbita.
IV. Se completeaza obiectul secundar de activitate cu:
0240 – activitati de servicii anexe silviculturii;
7021 – activitati de consultanta în domeniul relatiilor publice si al comunicarii;
7022 – activitati de consultanta pentru afaceri si management;
7320 – activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice;
7410 – activitati de design specializat;
7490 – alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a.;
7810 – activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca;
7820 – activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului;
7830 – servicii de furnizare si management al fortei de munca;
7911 – activitati ale agentiilor turistice;
7912 – activitati ale turoperatorilor;
8230 – activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor;
8299 – alte activitati de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.;
8532 – învatamant secundar, tehnic sau profesional;
8552 – învatamant în domeniul cultural (limbi straine, muzica,
teatru, dans, arte plastice etc.);
8559 – alte forme de învatamant n.c.a.;
8560 – activitati de servicii suport pentru învatamant;
9313 – activitati ale centrelor de fitness;
9602 – coafura si alte activitati de înfrumusetare;
9604 – activitati de întretinere corporala;
8211 – activitati combinate de secretariat;
8219 – activitati de fotocopiere, de pregatire a documentelor si alte activitati specializate
de secretariat”.
În plus, potrivit raportului ANI, „doamna BOTIS LIGIA ADINA a detinut atat calitatea de expert de tip A în cadrul proiectului de finantare, cat și cea de «beneficiar» al contractului de închiriere prin cedarea folosintei spatiului proprietate personala, de catre societatea comerciala în cadrul careia este atat asociat cat si administrator unic”.
Bartha Csaba, partenerul de afaceri al Alinei Capraru si al Ligiei Botis, este implicat si el în Asociatia „Partener Euroactiv”, acesta fiind specialistul IT în proiectul „Sansa la demnitate”. Bartha Csaba este în continuare asociat în SC Euroactiv Job SRL, cu 33,3% din actiuni, alaturi de Alina Capraru care detine 16,6% din firma.

Sub sigla „Euroactiv”

Alina Capraru este fosta sefa de cabinet parlamentar al lui Ioan Nelu Botis si consilier în cadrul AJOFM BN. Aceeasi Alina Capraru este persoana care este implicata în mod activ în proiectul „Sansa la demnitate”, derulat prin Asociatia „Partener Euroactiv”. Mergand mai departe, pe rolul Judecatoriei Bistrita au fost trei dosare care au toate ca petenta pe Alina Capraru. Astfel, dosarul cu numarul 8447/190/2010, a fost înregistrat la data de 23 septembrie 2010 si are ca obiect modificari ale actelor constitutive ale unei persoane juridice, cererea fiind înaintata, în calitate de petenti, de catre Asociatia „Parteneriat Euroactiv” Bistrita si Alina Capraru.
Un alt dosar, cu numarul 9301/190/2010, a fost înregistrat în data de 21 octombrie 2010 si priveste acordarea personalitatii juridice Asociatiei „Sansa la Demnitate”, petenta fiind aceeasi Alina Capraru.
Un al treilea dosar, cu numarul unic 649/190/2011, a fost înregistrat pe 18 ianuarie 2011, si priveste modificari ale actelor constitutive ale Asociatiei „Parteneriat Euroactiv” Bistrita, petenta fiind tot Alina Capraru.
Potrivit declaratiei sale de avere, postata pe site-ul AJOFM BN, Alina Capraru a încasat anul trecut 24.000 de lei în calitate de consiliera la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botis, 11.800 lei de la Asociatia „Parteneriat Euroactiv”. Anul acesta, Capraru a încasat de la Asociatia „Parteneriat Euroactiv”, 8.400 lei (brut).

Date inexacte

Un alt nume greu în aceasta afacere cu fonduri europene este cel al lui Dorin Radu Stoian, nimeni altul decat directorul Comelf SA. Potrivit ANI, s-au gasit „indicii temeinice cu privire la savarsirea de catre domnul STOIAN DORIN RADU, în calitate de reprezentant al Asociatiei „Parteneriat Euroactiv” Bistrita, a infractiunii prevazute de art. 181, alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie”.
Conform raportului de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, Stoian ar fi prezentat informatii inexacte, în calitate de reprezentant al Asociatiei „Parteneriat Euroactiv” Bistrita, la depunerea cererii de finantare a Proiectului „Sansa la demnitate”, în scopul obtinerii finantarii din bugetul general al Comunitatilor Europene.
„Domnul Stoian Dorin Radu, în calitate de reprezentant al Asociatiei «Parteneriat Euroactiv» Bistrita, a completat și transmis electronic cererea de finantare a Proiectului «Sansa la demnitate»”, se mai mentioneaza în raport.
La data depunerii cererii de finantare, obiectivele specifice proiectului erau: crearea unei structuri autorizate de acordare a serviciilor de formare profesionala; facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor aflate în cautarea unui loc de munca prin acces la informare si consiliere profesionala.
Ulterior, obiectul de activitate al Asociatiei „Parteneriat Euroactiv” Bistrita a fost modificat prin extinderea acestuia cu activitati similare proiectului depus, dupa cum urmeaza: informare, consiliere profesionala si medierea muncii; formare profesionala; masuri active pentru stimularea ocuparii fortei de munca; consultanta si asistenta; selectarea si plasarea fortei de munca pe piata interna si externa; servicii de asistenta si incluziune sociala; informare si consiliere în institutiile de învatamant; instruire privind sanatate si securitatea în munca; instruire în evaluarea de riscuri la locul de munca.

Ramas pe dinafara

Ioan Iany Morosanu a fost director coordonator-adjunct la aceeasi institutie de la care Botis a plecat spre Parlamentul Romaniei – AJOFM BN. Cum anul trecut Guvernul a restructurat posturile bugetarilor, Morosanu s-a trezit si el fara loc de munca. A fost mutat în cadrul compartimentului de contabilitate al AJOFM Bn, însa si aici a fost redus un post. Avea însa sansa de a participa concursul pentru un post de consilier din cadrul aceleiasi institutii, însa acesta nu s-a prezentat. Barca de salvare a lui Morosanu a fost Ioan Botis, care l-a propulsat direct în Ministerul Muncii, pe post de consilier al ministrului. Asta se întampla în septembrie 2010, cu doar doua zile înainte de a-i expira lui Morosanu preavizul.
Daca anul trecut a fost un pic mai norocos, acum dupa demisia lui Botis din functia de ministru al Muncii, Ioan Iany Morosanu este amenintat de norii cenusii ai somajului. Potrivit reprezentantilor AJOFM BN, el va reveni în aceasta institutie pe data de 2 mai, însa va fi nevoit ca dupa doua zile s-o paraseasca, întrucat postul sau, cel de director coordonator adjunct, a fost restructurat. Cele doua zile sunt de fapt zilele ramase din preavizul de anul trecut.

Deocamdata are imunitate

Ioan Nelu Botis a demisionat înainte de Pasti din functia de ministru si va fi cercetat de procurorii DNA vizavi de implicarea sa în tot acest scandal. În cazul în care DNA ar dori începerea urmaririi penale, întrucat Ioan Nelu Botis este si deputat si are imunitate, fiind aparat de legea responsabilitatii ministeriale, ar fi nevoie de acordul Camerei Deputatilor.
ANI sustine ca exista indicii puternice ca fostul ministru ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art. 253 indice 1 Cod penal, infractiune care consta în savarsirea de catre un demnitar a urmatoarelor fapte: „Îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.
O astfel de fapta, potrivit Codului Penal, se pedepseste cu minimum sase luni si maximum cinci ani de închisoare si cu interdictia de a mai ocupa demnitati publice.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.