Cei mai bazati sunt actualul primar Vasile Moldovan, senatorul Ovidiu Teodor Cretu dar si peremistul Mihail Belei. Desi liberalul Ioan Turc a fugit de imobilul din Piata Centrala numarul 6, acesta s-ar putea întoarce sub forma de primar.
Municipiul Bistrita, de ani de zile unul din fiefurile fostului Partid Democrat, actual Democrat-Liberal, se pregateste intens de alegerile locale care bat deja la usa institutiei condusa de Vasile Moldovan.
Primaria Bistrita este cladirea unde din 1990 încoace nu a calcat picior de social-demcorat, fie el din PDSR sau PSD, primarii acestei urbe atipice provenind din FSN, ApR (n.red.- defuncta Alianta pentru România), PNTCD si, de opt ani, cu voia dumneavostra, democrat-liberalul Vasile Moldovan.
Cine vine la Primarie?
În cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bitrita s-au înscris doar nume grele din politica bistriteana, fiind vorba de Vasile Moldovan (PDL), Ovidiu Teodor Cretu, PSD, Mihail Belei (PRM) Ionel Tompa (PC), Illyes Istvan (UDMR), Alexandru Toniuc (PER) si, nu în ultimul rând, deputatul liberal Ioan Turc.
Pentru a nu cadea în patima sondajelor si, mai ales a rezultatelor acestora, vom spune doar ca majoritatea acestor cercetari sociologice îl dau drept câstigator pe actualul primar, Vasile Moldovan, desi intrarea în lupta a lui Ioan Turc ar pune sub semnul întrebarii cota de încredere de care se bucura actualul edil. De altfel, Moldovan pare sa uite ca nici Ovidiu Cretu nu e de “lepadat”, ambitia, dârzenia, cât mai ales voturile pe care le-ar putea primi din zona industriala ar putea schimba istoria. Cu ce averi intra candidatii în batalia pentru fotoliul de primar, urmeaza sa aflati în cele ce urmeaza.
Vasile Moldovan
Primarul în functie si asta de opt ani de zile, nu este deloc un om sarac, iar asta conform propriei declaratii de avere. Astfel, Moldovan detine mai multe terenuri agricole de diferite marimi: peste 32 de mii de mp de tern agricol în Tagsor-Budesti, 1.916 mp de padure, 2.700 mp de teren agricol cumparat la Tiha-Bârgaului, la care se adauga alti 15.000 mp în judetul Brasov, mostenire primita de sotie.
La capitolul cladiri, primarul detine o casa “batrâneasca” în Tagsor-Budesti, un apartament în Bistrita si… o casa a carei constructie a început în 2006. La toate acestea mai putem adauga suma de 23 de mii de euro, rezultati în urma vânzarii unei case din localitatea de bastina a sotiei lui Moldovan din localitatea Oltet, judetul Brasov. De asemenea, actualul edil mai are un cont de 7.500 de dolari si actiuni la SC Alfa SA si SC Comelf SA.
Legat de venituri, cele mai mari venituri nete încasate anul trecut din salarii au revenit primarului Vasile Moldovan – peste 66.000 de lei, adica aproape 1500 de euro pe luna.
Ovidiu Teodor Cretu
Candidatul PSD la Primaria Bistrita nu este nici el un om sarac, având în proprietate 45.000 mp de teren agricol în localitatea Vermes, alti 1.350 mp în Bistrita, la care se mai adauga înca 4.500 mp în Zavoaie. Cu privire la cladiri, senatorul PSD detine o casa pe strada Mosilor de 461 mp, fiind actionar la SC Comelf SA, având 21.190 – 0,076 % din actiuni a caror valoare se ridica la aproape 40 de mii de lei. De asemenea, Cretu mai detine actiuni la SSIF Broker SA în valoare de 22.000 lei.
Cu privire la veniturile declarate, candidatul PSD la Primaria Bistrita spune ca realizeaza aproape 43 de mii de lei anual de la Senatul României si alti 25.000 lei, bani veniti pentru consultanta acordata SC Uzinsider SA Bucuresti.
Illyes Istvan
UDMR l-a anuntat candidat pe doctorul Illyes Istvan, care ocupa si locul I pe lista viitorilor consilieri locali. Pe aceeasi lista mai figureaza inspectorul scolar David Szekely, Andrei Deac, prim-curator la Biserica Catolica si medicul Elisabeta Kantor.
Asa cum ne-a obisnuit la fiecare ciclu electoral, în cazul alegerilor pentru Consiliul Judetean, UDMR Bistrita-Nasaud a decis sa nu se bata pentru functia suprema, lasând loc de “întors” la masa negocierilor pentru cei doi vicepresedinti, Uniunea detinând o asemenea functie în vremea mandatului lui Szanto Arpad din perioada 2000-2004. Astfel, pe lista consilierilor judeteni, prima pozitie îi revine liderului Kocsis Andras, locul doi lui Atilla Decsei, iar pozitia a treia lui Laszlo Borsos.
Legat de averea candidatului UDMR la Primaria Bistrita, doctorul Illyes Istvan pare sa fie cel mai modest din punctul de vedere al declaratiei de avere, acesta neavând de declarat prea-multe case sau vile si ale carui venituri sunt cele ale unui intelectual modest.
Ultimul intrat în lupta pentru fotoliul de primar al Bistritei este deputatul Ioan Turc, bagat cu forcepsul în aceasta cursa nebuna de catre seful sau, premierul Calin Popescu Tariceanu.
În legatura cu declaratia sa de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor, aceasta sufera de lipsuri mari cu privire la terenuri detinute, casele sau masini. Astfel, Turc are doar o singura masina, vreo doua terenuri, în vreme ce la capitolul case, nu se întelege prea bine despre ce este vorba. Vorba lui nea Iancu – “Famelie mare, renumeratie dupa buget”.
Greii PNL intra în batalia pentru locale
Daca Valer Bindea a iesit repede în fata, candidatura lui Ioan Turc s-a lasat mult asteptata, prea-mult asteptata
Liberalii bistriteni au stabilit listele cu candidatii acestei formatiuni politice la primariile din teritoriu si Consiliul Judetean. Astfel, în cazul Consiliului Judetean, cel care va reprezenta PNL este nimeni altul decât Valer Bindea, la ora actuala secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
Potrivit liderului bistritean liberal, Valer Bindea a fost desemnat sa intre în cursa pentru CJ în urma unor negocieri si nu în urma unui vot dat în Biroul Permanent Judetean. Se pare ca liberalii au avut de ales între Bindea si fostul prefect si deputat Dorin Popescu.
Valer Bindea este membru PNL din anul 1990, între 1991 si 1992 a trecut la cârma organizatiei judetene, iar între 1994 si 2002 a fost vicepresedinte al filialei. În prezent este membru al Biroului Permanent Teritorial, ocupând functia de secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Candidatul PNL la sefia Consiliului Judetean este absolvent al Facultatii de Horticultura Bucuresti, dar si al celei de Stiinte Economice de la Cluj. Are 59 de ani, iar între 1992 si 1993 a fost inspector general în cadrul Ministerului Comertului si Turismului. Între anii 1999 si 2000 a detinut functia de prefect al judetului Bistrita-Nasaud. Din iulie 2004 pâna în februarie 2005 a fost viceprimar al Bistritei, functie pe care a parasit-o pentru a deveni secretar de stat în MMFES.
Batalie grea
Cursa pentru cea mai dorita institutie din România se anunta, deja, extrem de grea, la start aliniindu-se nume grele din politica locala: Gheorghe Marinescu, Liviu Rusu si unul dintre vicepresedintii CJ, Constantin Pamfiloiu.
Norica Oprea
interzis