Desi a trecut un an si jumatate de cand au demarat lucrarile de amenajare ale campusului scolar de la Colegiul National Liviu Rebreanu, comentariile pro si contra acestei investitii continua.
De curand, liderul ecologistilor bistriteni, Alexandru Toniuc, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta lucrare nu era necesara si ca a fost facuta pentru ca unii afaceristi sa-si rotunjeasca conturile.

Presedintele Partidului Ecologist Roman Bistrita-Nasaud a facut referire la firma Grup Taurus. El nu intelege cum aceasta societate, inglodata in datorii la diversi creditori dar si la bugetul de stat si bugetele locale a ajuns sa castige contractul de executie a lucrarilor.
Pe de alta parte, administratorul Grup Taurus, Emil Spatacean, sustine ca cei de la PER BN dezinformeaza lumea prin informatii „inexacte” si ca firma sa nu are nicio legatura cu aceasta lucrare.

Ecologistii nu se lasa

Vestea ca terenul de sport al Colegiului National Liviu Rebreanu din Bistrita risca sa fie desfiintat odata cu constructia campusului scolar a starnit numeroase polemici in randul bistritenilor, de la oameni simpli si pana la politicieni. Anul trecut, ecologistii bistriteni si-au propus sa initieze un proiect de hotarare de Consiliu Local, prin care sa salveze acest spatiu verde. Pentru asta, ei au avut nevoie de 3.800 de semnaturi, insa au reusit sa stranga doar 2.500.
Cu toate eforturile facute de ecologisti, autoritatile locale au dat in luna mai a anului trecut drumul la lucrari. Primarul Ovidiu Cretu nu s-a lasat intimidat de actiunile celor care se opuneau constructiei campusului, declarand in mai multe randuri ca o astfel de investitie este benefica pentru oras si pentru elevii care invata aici, dar si ca suprafata pe care bistritenii vor putea face sport va fi mai mare dupa finalizarea demersului.
Desi a trecut un an si jumatate de atunci, Alexandru Toniuc nu se lasa si acuza municipalitatea ca a demarat o lucrare care nu era necesara si, mai mult decat atat, ea este menita sa ii imbogateasca pe unii afaceristi.
„Ne aflam la 17 luni distanta de la data inceperii lucrarilor la noul corp de cladire si lucrarile sunt departe de a fi finalizate cu toate ca au trecut deja doua din termenele de finalizare avansate de catre autoritatile locale. Din punct de vedere a surselor de finantare, cu toate ca directiunea liceului si sustinatorii proiectului au declamat sus si tare ca este vorba de un proiect guvernamental, pana in prezent abia 200.000 de lei au provenit din fonduri guvernamentale, restul, de peste 15 ori mai mult, din bugetul local al municipiului”, spune Toniuc intr-un comunicat remis presei.
Acesta acuza clasa politica „mediocra” care conduce orasul ca a cheltuit prea multi bani pentru ca unii oameni de afaceri sa prospere si ca mai bine se reabilita cladirea veche a colegiului.
„In ultimii doi ani s-au cheltuit milioane din banul public pentru ca niste afaceristi unsi cu toate alifiile sa-si umfle conturile. Este curios din punctul nostru de vedere cum o firma ca Grup Taurus inglodata in datorii la diversi creditori dar si la bugetul de stat si bugetele locale a ajuns sa castige acest contract. Este si mai curios cum patronului acesteia i-a crescut in curte, exact in luna in care a inceput lucrarile la asa-zisul campus, o noua firma care a preluat imediat dupa infiintare administrarea statiunii Vata din judetul Hunedoara de la Ministerul Apararii Nationale”, a mai adaugat liderul ecologistilor bistriteni.
Firma la care face referire Toniuc se numeste SC Balneovita Tour SRL si este administrata de Emil Spatacean. Aceasta are ca obiect de activitate „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”. Potrivit lista firme.ro, societatea a fost infiintata in mai 2010, iar Spatacean apare ca asociat impreuna cu Kohalmi Szabo Iosif, care este sotul unei consiliere ministeriale.
Chiar daca Balneovita Tour figureaza cu sediul in Crainimat, localitate ce apartine de comuna Sieu Magherus, activitatile societatii s-au desfasurat prin alta parte a tarii, undeva prin Vata , judetul Hunedoara, sustin ecologistii.

Grup Taurus se apara

Dupa ce Alexandru Toniuc a facut acele declaratii, conducerea Grup Taurus a venit cu precizari.
„Urmare a informatiilor inexacte facute publice de catre presedintele PER BN, Alexandru Toniuc la adresa Grup Taurus, facem urmatoarele precizari :licitatia organizata in vederea construirii campusului a fost adjudecata de catre firma MIS GRUP. Firma Grup Taurus nu are niciun fel de relatie contractuala cu Colegiul National Liviu Rebreanu”, a declarat Emil Spatacean, administratorul Grup Taurus.
Spatacean considera ca este regretabil faptul ca numele unei companii private este folosit in cadrul unor dispute politice.
Cat despre legatura societatii sale cu statiunea Vata, omul de afaceri a precizat ca „nici o firma care sa aiba legatura cu Grup Taurus sau cu asociatul acesteia nu administreaza statiunea Vata si nici o alta statiune din tara sau din strainatate”.
Cu toate acestea, numele Grup Taurus figureaza pe placuta informativa din apropierea santierului in lucru, la sectiunea Constructor, alaturi de MIS Grup. De asemenea, directorul Colegiului National Liviu Rebreanu, Constantin Rus, declara anul trecut, cand a fost dat startul la lucrari, faptul ca licitatia de executie a fost castigata de doua firme si anume Mis Grup si Grup Taurus.

Semnaturi de peste hotare

Nu doar cetatenii care locuiesc in Bistrita la ora actuala s-au opus construirii campusului, ci si cei plecati peste hotare.
Pe site-ul www.petitieonline.ro a fost publicata o petitie in acest sens, iar cei care doresc pot sa o semneze. Pana la ora actuala, 401 de oameni au spus nu desfiintarii terenului de sport de la Colegiul National Liviu Rebreanu.
O tanara care locuieste acum in USA spune ca „sunt o fosta eleva a Liceului Liviu Rebreanu si sincer, cu desfiintarea acestui teren s-ar pierde din unicitatea acestuia”.
Iulia Lobont, care locuieste in Roma, a precizat ca „fiind fost absolvent al acestei institutii, sunt in asentimentul celor care NU doresc aceasta ''modernizare'' abuziva si deloc necesara a acestui campus universitar. Lasati iarba verde pe acel teren, lasati sa respire si alte generatii acelasi aer pe care l-au respirat atatea altele”.
Lucrarile de la campusul Colegiului National Liviu Rebreanu au o valoare de 27.359.129 de lei si ar trebui sa fie gata pana in luna mai 2013.


Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.