Doar 18 fetiţe din cele 1726 de eleve de clasa a IV-a din Bistriţa-Năsăud au fost vaccinate, la sfârşitul anului trecut, împotriva cancerului de col uterin. La sfârşitul acestei luni urmează să primească doza de rapel.
La nivel naţional, rezultatul campaniei promovată de Ministerul Sănătăţii pentru vaccinarea fetiţelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin a fost la fel de dezastruos.
Pentru fetiţele ale căror părinţi nu s-au opus vaccinării se vor achiziţiona dozele de rapel necesare.
Campanie naţională de informare
Ministerul Sănătăţii va demara împreună cu industria farmaceutică o campanie naţională de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV şi un program de instruire temeinică a personalului cu atribuţii specifice în campania de vaccinare.
Totodată, Ministerul Sănătăţii le va cere celor două companii amânarea livrărilor vaccinului până la o dată stabilită de comun acord prin introducerea unei noi strategii de responsabilizare socială.
O altă concluzie evidenţiază nereuşita campaniei, deoarece nu a existat o scrisoare de informare metodologică adresată medicilor care urmau să administreze vaccinul şi a fost introdusă pentru prima dată în sănătatea publică noţiunea de refuz informat, care a cauzat neîncrederea familiilor elevelor care trebuiau vaccinate.
Cancerul de col uterin, o problemă nerezolvată
România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte rata de mortalitate prin cancer de col uterin, fiind de şase ori mai mare decât media Europeană
Tratamentul cancerului de col uterin constă în intervenţia chirurgicală în stadii precoce şi chemoterapie şi radioterapie în stadii mai avansate. Trebuie diagnosticat în faza de carcinom intraepitelial, reducându-se în acest fel prevalenţa cancerului invaziv şi mortalitatea. Este mai uşor de depistat decât de tratat. Situaţia este mai gravă când cancerul este descoperit în stadii avansate.
Ministerul Sănătăţii spune că programul de vaccinare trebuie să fie complementar programului de screening, care constă în depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citolog (Babeş-Papanicolau), în contextul în care vaccinarea anti-HPV are rezultate potenţiale de reducere a incidenţei cancerului de col uterin pe termen lung de peste 15-20 de ani şi previne circa 70% din infecţiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin.
Delia Hriţuleac
Fata mea are 13 ani, iar la campania trecuta m-am opus vaccinarii anti-HPV tocmai pentru ca nu stiam prea bine ce presupune vaccinul. Sper, ca anul acesta, fata mea sa poata profita de vaccin pentru ca sunt hotarata sa-mi dau acceptul pentru el, mai ales ca am inteles ca, daca il cumperi, costa peste 10 milioane vechi. Pana la ce varsta se face gratuit, in campania din toamna asta?