Cu doar câteva luni înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, scena politică din România e zguduită de apariţia unor dosare împotriva unor miniştri sau personalităţi politice. Fiecare partid politic cu şanse reale de a câştiga preşedinţia ţării are, în acest moment, câte un asemenea “bolovan” legat de gât. PDL pierde procente în sondaje din cauza dosarului în care este anchetat fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. Luna iunie a adus în discuţie corupţia şi în PNL şi PSD, odată cu dosarele Nemirschi şi Sterling
La mijlocul lunii iunie, PNL a sesizat Parchetul General privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului PDL al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. Liberalii susţineau că demnitarul a cheltuit, în mod nejustificat, peste jumătate de milion de euro în vederea organizării Zilei Tineretului în data de 2 mai. Astfel, Ridzi, prin atribuirea contractelor de prestări servicii către fimele Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, a căror valoare a fost de 630.000 de euro, ar fi traficat fondurile Ministerului, procurând avantaje materiale pentru cele două societăţi cu o structură a asociaţilor aproape identică. După o săptămână de audieri în acest dosar, comisia de anchetă a propus începerea urmăririi penale împotriva ministrului. Miza pentru PDL este una cât se poate de mare, având în vedere că numele fostului ministru al Tineretului a fost, în nenumărate rânduri, legat de cel al preşedintelui Traian Băsescu, posibil candidat pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an din partea PDL. Dosarul Ridzi poate însemna o prăbuşire violentă a lui Traian Băsescu. Tot în luna iunie, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cercetarea ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. Conform ANI, în declaraţia de avere depusă de ministru există anumite neconcordanţe cu realitatea. Totodată, Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor analizează în cazul lui Nemirschi atribuirea de către Ministerul Mediului a unui contract de publicitate în valoare de 500 de mii de euro către firma Ars Advertising. PSD ar fi putut să îl demită pe Nemirschi încă de la începutul acestui scandal, fără a risca să suporte consecinţele de imagine, dar acest lucru nu s-a întâmplat, reprezentanţii partidului anunţând că ministrul va fi demis dacă se va decide începerea urmăririi penale. Nici PNL nu duce lipsă de scandaluri cu iz penal. Astfel, fostul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi concesionat două perimetre din platoul continental al Mării Negre firmei Sterling Resources. Tăriceanu a negat că ar fi făcut acest lucru, spunând că Guvernul Stolojan este cel care a încheiat contractul cu societea canadiană în anul 1992, contract ce a fost reînnoit de toate cabinetele ce au urmat, inclusiv de Tăriceanu. Premierul Emil Boc a acuzat Guvernul Tăriceanu că a acţionat cu premeditare în afacerea Sterling, pregătind, încă din 2007, ordonanţa de urgenţă care a permis transformarea unui contract de explorare în contract de concesiune. Tăriceanu a fost “sancţionat” de colegii de partid pentru această “afacere”, pierzând conducerea partidului în favoarea lui Crin Antonescu. Totuşi, PNL are mari prejudicii de imagine în urma acestui scandal folosit de adversarii electorali.
“Diversiuni”
Potrivit analiştilor politici, cele trei dosare nu sunt comparabile ca impact de imagine. Astfel, Adrian Ivan este de părere că singurul dosar real este cel al Monicăi Iacob Ridzi, dosarul “Nemirschi” şi “afacerea Sterling” fiind “fabricate” pentru a distrage atenţia de la realitate. “În dosarul Sterling, Băsescu a încercat să-i dea şah lui Antonescu prin Tăriceanu. În ceea ce priveşte cazul Nemirschi, acesta nu afectează mult imaginea lui Geoană. Cred că asistăm la un război. Chiar dacă pentru moment Băsescu este încă în pierdere, adversarii lui politici nu au ştiut să profite pe urma cazului Ridzi, cel mai periculos din punct de vedere al imaginii. Dacă s-ar fi continuat demersurile în cazul Ridzi, s-ar fi putut descoperi câteva legături pe care preşedintele le are cu anumite persoane din mediul de afaceri. Fiecare tabără îşi studiază adversarul şi iese cu aceste dosare. Dar, în ceea ce priveşte cazurile Nemirschi şi Sterling, este clar vorba despre mâna preşedintelui Traian Băsescu în încercarea de a amorsa efectele de imagine pe care le-ar fi avut cazul Ridzi”, este de părere analistul. Fostul strateg al PSD, Vasile Dâncu este de părere că aceste trei dosare se anulează unele pe altele. “Cred că ar face mai bine politicienii dacă s-ar axa pe proiecte, pe chestiuni pozitive. Este o greşeală să-şi scoată dosare unii altora. Nu vor reuşi să aibă mari câştiguri electorale din asta, ci dimpotrivă, vor reuşi să decridibilizeze întreaga clasă politică. Fiecare caută să aibă partea lui, să facă un dosar altuia. În spatele acestor dosare stă doar realitatea. Nu e greu să “fabrici” aceste dosare. Şi le fac ei înşişi, prin prostia unor oameni care nu ştiu să gestioneze banii publici. Oricum, aceste dosare se fac pentru campania electorală şi nu pentru că ar avea cineva interesul să facă prea multă dreptate”, spune Dâncu.
“Nu ar trebui să aibă efecte asupra cetăţenilor”
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, ne-a declarat că ar trebui să se aştepte o anchetă judiciară şi că aceste “anchete” nu ar trebui să aibă efecte asupra cetăţenilor. “Din câte ştiu eu, nu există nicio anchetă judiciară în curs. Ar trebui analizate întâi aceste speţe şi abia după să se dea verdicte. Sunt dezbateri pe aceste teme şi e foarte bine că sunt, dar nu ştiu cu ce afectează acestea viaţa cetăţenilor. Aş vrea să cred că aceste dosare nu sunt doar “fabricate” pe criterii politice. Mi-aş dori să trăiesc într-o societate în care aşa ceva nu se întâmplă”, spune ministrul.
“Vinovaţii să răspundă în faţa legii”
Deputatul PDL Mircea Giurgiu spune că orice suspiciune ar trebui clarificată. “Din punctul meu de vedere, cred că, atâta vreme cât există o problemă, cel vinovat ar trebui să răspundă în faţa legii. Într-adevăr, aceste dosare apar înainte de campania electorală, dar nu trebuie să ne obişnuim cu asta. Este adevărat că, în acest moment, este afectată toată clasa politică, dar nu putem închide ochii. Cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa legii”, ne-a declarat deputatul clujean.
“Cazuri forţate”
Deputatul PNL Horea Uioreanu este de părere că unele dintre aceste cazuri sunt forţate. “După apariţia cazului Ridzi, s-a încercat estomparea lui prin apariţia altor cazuri similare. Probabil vor mai apărea denunţuri cu cât se apropie campania electorală, în încercarea de a bulversa întreaga clasă politică. E jocul lui Băsescu. Încearcă să distragă atenţia de la adevăratele cazuri. Din păcate, toate aceste dosare discreditează întreaga clasă politică. Parlamentul a avut o şansă de a arăta că face ceva bun cu cazul Ridzi, dar aceasta a fost spulberată prin apariţia celorlalte dosare”, spune Uioreanu.
“Realitate de campanie”
Deputatul social-democrat Vasile Soporan spune că mass-media are un rol foarte important în elaborarea acestor dosare. “Practica dovedeşte faptul că anul 2009 aduce situaţii noi în privinţa utilizării defectuoase a banului public. Există diferenţe între cele trei situaţii, dar Parlamentul urmează să se pronunţe asupra fiecăreia dintre ele. Este, până la urmă, o realitate, dar această realitate este urmărită mai atent când se apropie campania electorală. Mass-media are un rol foarte important în aceste momente. În cazul Ridzi, succesul este unul important datorită presei. Toate aceste situaţii ar trebui să genereze, însă, o dezbatere publică privind utilizarea banilor publici şi să fie generate anumite măsuri în acest sens. Ar trebui să se acţioneze în fiecare moment şi nu doar în preajma campaniilor electorale”, ne-a declarat Soporan.
“La mai mare!”
Eckstein Kovacs, consilierul pe probleme de minorităţi al preşedintelui Traian Băsescu, spune că, oricum, toate dosarele sunt murdare şi că cei care fac sesizări din rea-voinţă ar trebui pedepsiţi. “Cred că aceste dosare reprezintă doar vârful icebergului. Vorbim despre cazuri de corupţie din partea unor demnitari care au ajuns la miere. Din păcate, legislaţia din România e interpretabilă. Astfel, dacă un anume Ion Caisă face un denunţ, Parchetul trebuie să facă automat o anchetă. Ar trebui ca cei care fac sesizări din rea-voinţă să fie pedepsiţi. În privinţa impactului asupra alegerilor, oricum acestea sunt murdare, aşa că….la mai mare!”, ne-a declarat Eckstein.
Simona Curcian-Maleş