Odată cu înaintarea în vârstă, s-a observat la adulți o scădere a calității somnului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că majoritatea adulților cu vârsta de 65 de ani au nevoie de minim 7-8 ore de somn pe noapte, pentru a se simți odihniți a doua zi. De asemenea, ei spun că oamenii au probleme cu somnul pe măsură ce îmbătrânesc: 

  • Suferă de insomnie, de apnee de somn
  • Se trezesc prea devreme dimineața
  • Au stări de somnolență seara devreme
  • Se trezesc în timpul nopții și apoi nu mai pot adormi.

Adulții, indiferent de vârstă, ar dori să găsească modalități eficiente de a dormi mai bine, pentru a-și menține performanța, sănătatea fizică și psihică. Somnul este unul dintre cei mai puternici factori care îi ajută pe oameni să arate mai bine și să se simtă grozav. 

Somnul echilibrează mintea și corpul

Somnul este soluția pentru menținerea sănătății fizice și psihice, pentru o stare de bine, pentru eliberare de stres și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Dacă nu dormi suficient ai putea avea probleme grave de sănătate, atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic. Lipsa de somn afectează raționamentul, starea de sprit, poate crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet, depresie, anxietate, scădere a memoriei și alte probleme cognitive. 

5 modalități de a dormi mai bine

1. Dintre remediile pentru tulburările de somn fac parte produsele naturale: ceaiuri din plante medicinale, uleiuri esențiale, etc. Poate ai auzit de produsul ulei CBD realizat din planta de canabis, care are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi și combaterea insomniei și îmbunătățirea calității somnului.   

2. Exercițiile fizice ajută în eliminarea stresului și reglarea somnului. Pentru a avea un somn mai bun, oamenii ar trebui să facă o plimbare seara, în aer liber. Mersul pe jos ajută în reducerea hormonilor de stres, care se acumulează în organism și care pot afecta somnul. Exercițiile de yoga ajută în eliberarea tensiunii musculare și îmbunătățirea calității somnului. 

3. Lipsa de minerale în organism poate cauza insomnie. Cercertătorii în domeniul sănătății spun că suplimentele de calciu, potasiu, zinc și magneziu ajută oamenii să aibă un somn mai bun. Acestea se pot lua și dintr-o alimentație care cuprinde fructe și legume. Se recomandă consumul de: 

  • Fructe și legume care au potasiu
  • Arahide, fulgi de ovăz, gălbenuș de ou, migdale, alune, stridii proaspete ce conțin zinc
  • Cereale, soia, nuci, legume cu frunze verzi care au magneziu
  • Fasole, semințe, linte, mazăre, broccoli, nuci care au calciu. 

4. Respectarea unui program de somn este foarte important. Trebuie să înveți să te culci și să te trezești la aceleași ore. Dacă nu ai un program de somn, atunci ritmul biologic al organismului va fi perturbat și astfel crește riscul de insomnie. Cel mai bine ar fi să te culci la 22:00 și să te trezești devreme, la 6:00. Somnul de noapte este important, astfel organismul are parte de o perioadă normală de odihnă. 

5. Nu bea alcool înainte de culcare pentru că acesta va suprasolicita ficatul și rinichii. Alcoolul în exces reduce durata adormirii și scade calitatea somnului. Abuzul de alcool poate duce la insomnie, iar asta afectează treptat starea de sănătate fizică și psihică. 

Oamenii care sunt obișnuiți să consume alcool la culcare au un risc mai mare de probleme de somn. Se spune că un pahar de alcool te poate ajuta să adormi mai repede, pe termen scurt, poate cauza un somn profund, dar și simptome asemănătoare unor probleme care apar la oamenii ce iau antidepresive. Dacă asta devine un obicei însă, sau dacă se bea mai mult alcool, atunci apar consecințe nedorite – tulburări de somn. 

Alcoolul provoacă obișnuință și afectează creierul. El poate cauza și tulburări respiratorii, drept urmare, unii oamenii încep să sforăie, să sufere de apnee de somn. 

6. Evitarea consumului de alimente grase seara este indicată, pentru a avea un somn mai bun. După o cină copioasă este posibil ca organismul să poarte o povară suplimentară asupra digestiei, iar asta să afecteze calitatea somnului. De asemenea, trebuie evitată cafeaua seara, pentru că ea va alunga somnul.

Pentru a stimula somnul, sunt recomandate alimentele care au triptofan, ce apare în banane, iaurt, unt, arahide, curmale, ton și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.