Pe 7 iunie, românii se vor prezenta din nou la urne, de data aceasta pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.
Democrat-liberalul Flaviu Călin Rus este unul dintre candidaţii acestei formaţiuni politice, care îşi va încerca norocul pentru a doua oară în vederea obţinerii unui nou mandat de europarlamentar.

Deputatul Flaviu Călin Rus este membru al Parlamentului European(PE) începând cu vara anului trecut, când l-a înlocuit pe democrat-liberalul Sorin Frunzăverde, care, în urma scrutinului din 1 iunie 2008, a fost ales funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Deşi potrivit unui studiu realizat de Institutul European pentru Democraţie Participativă activitatea eurodeputatului Călin Rus a fost cotată ca una slabă, acesta s-a implicat activ în rezolvarea unor probleme importante ale românilor care locuiesc în ţările europene, dar şi ale celor de acasă.
Pe lista depusă de Partidul Democrat – Liberal la Biroul Electoral Central, în vederea alegerilor pentru PE, Călin Rus ocupă poziţia a 15-a.

Specificul activităţii politice din PE

Activitatea unui membru în Parlamentul European este una complexă, dar care depinde de implicarea fiecăruia în parte. Parcurgerea procedurilor parlamentare este îndelungată, diversele activităţi specifice având un ciclu lung până la finalizarea demersului parlamentar complet.

Comisia Europeană (CE) este singura instituţie europeană care are dreptul de a iniţia proiecte de reglementare ale UE. PE are dreptul de co-decizie, împreună cu Consiliul de Miniştri (CM) pentru majoritatea propunerilor de reglementări şi adoptă două categorii de rapoarte – cu caracter legislativ, în exercitarea dreptului de co-decizie; fără caracter legislativ – rapoarte iniţiate de către comisiile parlamentare.
În PE funcţionează grupurile politice formate în funcţie de convingerile ideologice ale europarlamentarilor, fiecare dintre acestea fiind compuse din minim 20 de membri, care provin din cel puţin o cincime din statele membre. PD-L, al cărui membru este şi Călin Rus, face parte din cel mai mare grup politic, cel al Partidului Popular European – Democraţi Europeni (PPE – DE), format din 288 de europarlamentari. În cadrul fiecărui grup politic funcţionează delegaţiile naţionale. Deşi instituţional în PE nu există grupuri naţionale, informal, europarlamentarii dintr-o ţară, afiliaţi la diferite grupuri politice din PE, îşi pot coordona poziţiile în susţinerea intereselor comune.
Activitatea unui europarlamentar în PE se desfăşoară pe patru planuri: în cadrul grupului politic la care este afiliat; în comisiile parlamentare din care face parte ca membru plin sau supleant; în sesiunile plenare ale PE; în cadrul delegaţiilor parlamentare pentru relaţiile cu ţările terţe. În grupul politic, europarlamentarul şi echipa din care face parte – delegaţia naţională – acţionează pentru obţinerea sprijinului politic în susţinerea unui punct de vedere, sprijin care poate fi obţinut la nivelul grupului de lucru constituit în cadrul grupului politic sau la nivelul întregului grup politic.
Activitatea fiecărui europarlamentar în PE se poate concretiza în forme şi instrumente parlamentare aflate în diferite etape ale procesului parlamentar până la finalizare – rapoarte ale PE, ale comisiilor parlamentare, ale grupului politic; intervenţii şi votul din PE, comisii şi grupul politic; propuneri de rezoluţii şi declaraţii scrise; amendamente; întrebări adresate CE şi CM; participări la delegaţiile parlamentare pentru relaţiile cu ţările terţe, etc.

Şapte luni de activitate în PE

Călin Rus este titular în Comisia pentru afaceri externe şi membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Republica Populară Chineză.

Rus a avut prezenţă de 100% în şedinţele din plen. În ceea ce priveşte prezenţa la şedinţele comisiei din care face parte, aceasta a fost de asemenea 100%, Călin Rus participând la toate. Nu a avut niciun raport şi niciun aviz. În schimb, europarlamentarul democrat-liberal a introdus, până în acest moment, 63 de amendamente la proiectele discutate.
 
Dintre proiectele amendate de europarlamentarul bistriţean amintim Proiectul de raport referitor la Raportul anual 2008 privind drepturile oului în lume şi politica UE în această privinţă, Proiect de raport privind stadiul relaţiilor transatlantice în urma alegerilor din SUA, cel referitor la consolidarea stabilităţii şi a prosperităţii în Balcanii de Vest, Proiect referitor la un dialog activ cu cetăţenii cu privire la Europa, etc.
De asemenea, Călin Rus a adresat nouă întrebări, trei propuneri de rezoluţie, a avut 12 intervenţii în plenară şi două declaraţii scrise.

Copiii şi Biserica Evanghelică, în prim plan

Un eurodeputat poate să sprijine regiunea din care provine prin întrebările pe care le adresează comisiei sau prin amendamentele pe care le depune la diferite proiecte.

„Am adresat întrebări cu privire la fondurile de reconstrucţie la monumente arhitectonice, cu bătaie de Biserica Evanghelică din centrul Bistriţei, şi aştept răspuns de la comisie şi mecanismele de acceptare a acestor fonduri; de asemenea, prin amendamentele şi intervenţiile pe care le-am avut în plen cu propunerea de rezoluţie cu privire la migraţia forţei de muncă şi cu referire la drepturile pe care le au copiii în ţara în care părinţii muncesc – dreptul la şcoală, asistenţă medicală, etc”, a declarat, în conferinţa de presă susţinută de europarlamentarul Călin Rus, la Bruxelles, cu ocazia vizitei jurnaliştilor bistriţeni în capitala UE. Rus a mai precizat că s-a votat o lege de propunere de rezoluţie pentru ca micuţii să poată urma şcoala în ţara în care părinţii lor se află la muncă, şi se doreşte a fi o colaborare între guvernul statului de unde pleacă forţa de muncă şi guvernele statelor unde merge forţa de muncă şi CE. „Foarte probabil viitorul Parlament va lua în discuţii aceste probleme”, a mai spus Rus.
Problemele pe care le întâmpină copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sunt mai de multă vreme în vizorul lui Călin Rus, acesta făcând promisiuni şi în timpul campaniei electorale. În acest sens, deputatul a marşat pe câteva idei: eliminarea traumelor fizice şi psihice la care sunt supuşi aceşti copii dacă ei vor fi tot timpul lângă părinţii lor, care muncesc în UE. „Va fi mai bine pentru copii şi m-am gândit în special la copiii din judeţul nostru, ai căror părinţi lucrează în Spania, Italia, etc. Este vorba de o declaraţie de principiu, prin care copii vor avea acest drept. Este o problemă pentru că forţa de muncă din est a migrat în vest. Şi problema este şi a statelor care au primit această forţă de muncă pentru că, după cum au recunoscut şi italienii şi spaniolii, produsul intern brut al statelor în care aceşti oameni lucrează este crescut şi prin intervenţia şi munca românilor care lucrează în aceste state”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Călin Rus.
În ceea ce priveşte fondurile de reconstrucţie a Bisericii Evanghelice, Călin Rus a declarat că, în cazul în care nu va mai obţine după alegerile din luna iunie pentru PE un mandat de europarlamentar, el va apela la unul dintre colegii săi europarlamentari pentru a continua acest demers.

Nu crede că mai are şanse pentru un nou mandat

În curând, Călin Rus va intra pentru a doua oară în bătălia pentru un nou mandat de europarlamentar. Poziţionat doar al 15-lea pe lista PD-L pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, Rus consideră că nu are şanse mari pentru a obţine un nou mandat în PE.

„Din punctul meu de vedere, scorul din sondaje ne-ar acorda 10 – 12 deputaţi în PE. Dar mandatul este de cinci ani. Există şi alte funcţii, există posibilitatea, cum a fost şi cazul meu când domnul Frunzăverde s-a retras, să se retragă colegi şi să ajung un an, doi sau trei în PE. Dar din prima, din punctul meu de vedere, nu sunt şanse”, a declarat Călin Rus, precizând totodată că nu îşi doreşte alte funcţii, deoarece s-a pregătit pentru PE şi doreşte să îşi continue munca aici.
„Dacă aş fi avut un mandat întreg aş fi putut face mult mai mult, pentru că este altceva un mandat de cinci ani decât unul de câteva luni”, a mai spus Rus.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE BARBIERIT,MODELAT SI ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.