Viitorul parc de agrement din Năsăud pare să se împiedice în hachiţe de ordin legislativ, deşi primarul Mircea Romocea a intenţionat să supună la vot în Consiliul Local două proiect de hotărâre legate ombilical prin numele omului de afaceri Ioan Horj. Unul viza cumpărarea unui teren deţinut de Horj, care să întregească suprafaţa pe care acum o stăpâneşte administraţia locală. Celălalt avea ca temă încetarea unor contracte de concesiune asupra unor bunuri imobile, încheiate de Primăria Năsăud şi Ioan Horj, în vederea vânzării acestora omului de afaceri. Proiectele de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi pe motive de… legalitate.
La ultima şedinţă a Legislativului local năsăudean, aleşii locali ar fi trebuit să dezbată, printre altele, trei proiecte de hotărâre strâns legate unul de altul.
Unul viza aprobarea Studiului de fezabilitate privind achiziţionarea unui teren de pe piaţa liberă în vederea realizării unui parc de agrement pe malul Someşului. Un al doilea proiect avea ca temă aprobarea achiziţionării terenului despre care se face vorbire în studiul de fezabilitate, iar cel de-al treilea proiect viza încetarea unor contracte de concesiune prin acordul părţilor – Primăria Năsăud şi Ioan Horj – în vederea vânzării directe a bunurilor care fac obiectul contractelor cu pricina fostului concesionar, adică lui Horj.
Dacă proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate s-a regăsit pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Năsăud şi a fost aprobat de aleşii locali, celelalte două au fost retrase fără nicio explicaţie, deşi au fost dezbătute în comisiile de specialitate câteva zile mai devreme. Retragerea de pe ordinea de zi a fost determinată, potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, de faptul că cele două proiecte nu întruneau sută la sută condiţiile de legalitate, astfel că primarul Romocea a fost nevoit să facă un pas înapoi din cauza vigilenţei de care au dat dovadă anumiţi consilieri locali. Dar să vedem cum au fost puse pe tapet problemele în această fază, conform documentelor.
Teren evaluat la 961 euro arul
Potrivit proiectului de hotărâre privind achiziţionarea unui teren de pe piaţa liberă pentru realizarea Parcului de agrement, pe care primarul Mircea Romocea ar fi trebuit să îl supună aprobării consilierilor locali, săptămâna trecută, se prevedea însuşirea raportului de evaluare întocmit de un evaluator, în baza căruia ar trebui aprobat şi preţul de pornire a negocierii pentru achiziţionarea terenului respectiv. Suma de la care ar trebui pornită negocierea, conform evaluării, este de 90.199 euro, respectiv 408.666 lei pentru o suprafaţă de 9.386 metri pătraţi (93,86 ari). Preţul pentru un ar de teren ar fi în cazul de faţă de aproape 961 euro, respectiv circa 4.500 lei.
În imediata vecinătate, teren din aceeaşi categorie: 845 euro/ar
Toate bune şi frumoase până aici, însă în cadrul aceluiaşi perimetru pe care Primăria Năsăud vrea să realizeze într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat un parc de agrement, există o altă suprafaţă de teren, de1.554 metri pătraţi, care a fost achiziţionată la schimb cu o suprafaţă de teren de 2.200 metri pătraţi al căruia proprietar era administraţia locală. Culmea, proprietarul terenului de 1.554 mp a fost nimeni altul decât Ioan Rus, rudă cu Ioan Horj, şi căruia, aspect la fel de interesant, Mircea Romocea i-a vândut societatea comercială Acord Impex SRL, pe care a patronat-o ceva vreme până să devină primar al Năsăudului. În acest caz, suprafaţa pe care Ioan Rus, ruda lui Horj, a primit-o la schimb, a fost evaluată la 845 euro per ar şi se află în imediata vecinătate a terenului pe care Primăria Năsăud vrea să îl cumpere acum de la Ioan Horj. Diferenţa este doar circa 115 euro pentru un ar de teren, în condiţiile în care schimbul cu pricina a fost aprobat de Consiliul Local Năsăud exact în urmă cu un an, în FEBRUARIE 2013.
Schimb făcut pentru MHC. Beneficiar – o rudă a lui Horj
Legat de schimbul de terenuri mai trebuie spus că acesta a fost efectuat tot în vederea realizării parcului de agrement, numai că a mai existat un scop. Terenul de 2.200 m.p. dat la schimb de Primăria Năsăud lui Ioan Rus se află, întâmplător, exact în vecinătatea unui bun imobil concesionat în luna IUNIE 2013 de administraţia locală năsăudeană firmei SC Acord Impex SRL, denumit imobil construcţie „Baraj pentru acumularea apei (prag de fund)” în suprafaţa de 399 mp., situat pe malul drept al râului Someşul Mare în vederea realizării unei microhidrocentrale (MHC). Terenul de 2.200 m.p. îi foloseşte lui Rus construirii microhidrocentralei propriu-zise pe unde va fi deviată apa şi astfel va fi produsă energie electrică.
Pentru realizarea acestui MHC, Rus a primit, prin intermediul SC Acord Impex SRL, certificatul de urbanism în luna IULIE 2013.
S-a vrut vânzare directă
Cel de-al doilea proiect la care Mircea Romocea a renunţat să îl mai introducă săptămâna trecută pe ordinea de zi se referea la încetarea unor contracte de concesiune, fără plata unei despăgubiri în sarcina părţilor, în vederea vânzării bunurilor ce fac obiectul respectivelor contracte. Reamintim cititorilor noştri că este vorba de un contract de concesiune încheiat în 2001 între Primăria Năsăud şi SC Iones Sacis SRL, firmă ce îi aparţine lui Ioan Horj, având ca obiect imobil teren şi construcţii „Abator” str. Bistriţei în suprafaţă de 2.800 m.p., şi de contractul de concesiune încheiat tot în 2001 între Primăria Năsăud şi PF Horj Ionel şi Mădălina (numele spune totul) având ca obiect imobilul teren situat în ridul Răstoci în suprafaţă de 714 m.p.
Renunţarea la cele două contracte de concesiune nu este gratuită, fiindcă imobilele evaluate la 66.252 euro, respectiv 299.955 lei, ar fi urmat să fie vândute direct lui Ioan Horj, adică actualului concesionar. Numai că din punct de vedere legal, vânzarea directă nu este tocmai în regulă, fiindcă în mod normal imobilele cu pricina ar trebui să fie scoase la licitaţie şi astfel s-ar putea încurca nişte socoteli, în sensul în care ar urca preţul peste suma la care au fost evaluate imobilele, dar şi imobilele respective ar putea încăpea pe mâna altor potenţiali participanţi la licitaţie care să ofere un preţ mult mai bun.
În cazul în care lucrurile ar fi decurs fără piedici, am putea vorbi de un circuit bine gândit într-un fel – Ioan Horj vinde primăriei terenul pe care ar urma să fie construit parcul de agrement şi ar primi cele două imobile aflate acum sub contract de concesiune plus diferenţa de bani ce rezultă între valoarea terenului şi valoarea celor două imobile, adică circa 23.000 de euro.