Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor cere efectuarea unui control la adapostul patrupedelor din orasul Bistrita. Primaria municipiului prin oficialii sai intentioneaza sa procedeze la continuarea actiunii de eutanasiere a câinilor, constituind o infractiune.
În medicina umana, deciziile privind eutanasia intervin în doua situatii diferite. Pacientul muribund este în dureri epuizante, cere moartea si este omorât prin actiune intentionata (asa numita eutanasie activa) sau pacientul este bolnav terminal, ramâne în viata numai datorita utilizarii de mijloace medicale extraordinare si i se permite moartea ca rezultat al opririi sistemelor de sustinere vietii (asa numita eutanasie pasiva).
Animalele nimanui
În medicina veterinara, eutanasia poate aparea în situatii de acelasi gen, desi în acest domeniu medical eutanasia activa este mai frecventa decât forma pasiva. Dar în medicina veterinara exista si un al treilea tip sau caz, care nu are echivalent acceptat medical în medicina umana. Animalele sanatoase, batrâne, sau bolnave ,dar tratabile sunt „eutanasiate” deoarece oamenii care le îngrijesc nu le mai doresc.
Motivele invocate de oameni când solicita aceasta asa-zisa „eutanasiere” a animalelor lor variaza foarte mult, unele sunt mai elaborate, altele sunt frivole la extrem si exprima exclusiv aroganta si egoismul oamenilor.
Uciderea câinilor a fost stopata
Acelasi principiu este valabil si pentru animalele abandonate în adaposturile organizatiilor de protectie a animalelor. În adaposturile pentru animale din judetul Bistrita-Nasaud uciderea patrupedelor continua, ei considerând aceasta actiune ca fiind cea mai convenabila. „În anul 2008 în adapostul care functioneaza în Bistrita au fost eutanasiati, în lunile ianuarie si februarie, 91 de câini. În prezent nu se mai fac eutanasieri, motiv pentru care adapostul este plin la capacitate maxima, adica 20 de câini”, a declarat purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita, Mihai Rusti.
În urma verificarilor efectuate de catre reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare si Controlul Alimentelor Bistrita-Nasaud (DSVSA BN) si de un reprezentant al Asociatiei pentru Protectia Animalelor în adapostul din municipiul Bistrita au fost identificate nereguli. ”Conditiile în aceste centre sunt precare atât în timpul transportului, cazarii, hrana cât si la sacrificarea animalelor. Pâna în prezent s-au dat minim 30 sanctiuni pe an”, a declarat Ioan Bogolin. Solutia propusa de acesta pentru rezolvarea problemei este înregistrarea animalelor precum si sterilizarea femelelor.
Problema câinilor fara stapân este întâlnita si la adapostul din orasul Nasaud. Primarul orasului, Dumitru Muresan a declarat ca se confrunta cu o situatie grava de înmultire a câinilor vagabonzi. Abandonate sau aduse din alte parti, animalele devin agresive. În ultimii doi ani, aproximativ 20 de persoane s-au ales cu certificat medical în urma muscaturilor cauzate de câinii vagabonzi. ”Solutia optima pentru prevenirea acestei agresiuni «animal-persoana» este legatul si tinerea sub control a câinilor în curtile proprietarilor”, sustine Dumitru Muresan. De altfel, acesta este de acord cu sterilizarea patrupedelor “în conditiile în care exista fonduri”. Sterilizarea costa, însa se fac vaccinuri pe termen lung. În privinta sanctiunilor primite din partea autoritatilor în drept, primarul nasaudean a declarat ca dapostul din orasul Nasaud nu a primit nici o sanctiune. În 2006 a functionat fara autorizatie, a fost întocmit un proces verbal, dar în prezent nu mai sunt probleme. În luna noiembrie a anului trecut au fost ultimii câini eutansiati în acest centru. “Numarul patrupedelor ucise a fost de ordinul zecilor, 40 nu mai multe”, a completat primarul Muresan.
Carmen Arsene, vicepresidente al Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor recunoaste ca în prezent exista o problema serioasa de suprapopulatie de câini. Astfel, institutiile specializate în controlul populatiei animalelor vor continua sa fie implicate în eutanasieri. A promova ideea unei îngrijiri adecvate acordate acestor animale si în acelasi timp „a le omorî când acestea nu mai sunt dorite, este o dovada de inconstanta morala” a declarat aceasta.
Sterilizarea este o solutie mai buna
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca singura solutie împotriva eutanasierii este sterilizarea. De altfel este si cea mai ieftina modalitate de a combate acest fenomen. Întregul proces de sterilizare costa 45 de lei, pretul eutanasiei urcând pâna la cifra de 150 de lei. Un rol primordial în aceasta actiune îl au medicii veterinari. Acestia trebuie sa refuze din principiu sa fie instrumente de ucidere a animalelor pentru alte obiective decât îmbolnavirea acestora. Situatia din adaposturile de control al populatiei animale din judetul Bistrita Nasaud este o exceptie notabila. „Medicul veterinar îsi asuma raspunderea pentru ceea ce face, toti câinii care nu au motive medicale nu se vor eutanasia”, sustine Ioan Bogolin directorul DSVSA BN.
„Eutanasierea nu este o solutie. Asta am simtit-o pe pielea noastra. E cazul pentru altceva, iar eu consider ca sterilizarea lor, inclusive a celor fara stapân, este cea mai buna solutie. Eu o spun cu mâna pe inima: stiu cel putin 10 cazuri de câini cu stapân care au devenit fara… asa nu se rezolva nimic. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce facem… cred cu tarie ca daca aceasta lege ar presupune si sterilizarea animalelor, inclusiv cu stapân, cu o campanie serioasa de informare a populatiei prin toate mijloacele media ar fi o solutie viabila. Ce mai la deal la vale, schingiuirea si eutanasierea animalelor nu este un comportament uman! Mi-e rusine sa ma gândesc ca oameni asemenea mie pot face asa ceva!”, sustine Stefan Dascalu, localnic al orasului Bistrita.
Elisabeta Ciuta