Guvernul Tariceanu pare sa nu mai aiba nicio sansa de scapare ?Dupa ce a scapat ca prin urechile acului de motiunea de cenzura depusa de PSD, acum actuala guvernare este amenintata din nou, de aceasta data de o motiune a liberal-democratilor ?Principalele partide politice par sa-si uneasca fortele pentru a scapa cu orice pret de guvernarea Tariceanu ?Se anunta aliante dintre cele mai neasteptate
La începutul acestei luni Guvernul Tariceanu a fost la un pas de a fi demis dupa ce motiunea de cenzura depusa de PSD a cazut, având nevoie de doar 12 voturi în plus pentru a trece. Social-democratii anuntau anterior depunerii motiunii ca ar exista o portita pentru Guvern pentru ca acesta sa nu mai fie amenintat de motiune: si anume posibilitatea ca liberalii sa accepte ca PSD sa faca parte dintr-un viitor guver. Cum acest lucru nu a fost acceptat, motiunea intitulata „1.000 de zile de haos, sfârsitul guvernarii de dreapta” a fost depusa pe 24 septembrie, singurele abtineri în acest sens venind din partea lui Ion Iliescu si a lui Viorel Pupeza, prese-dintele filialei PSD Bistrita-Nasaud.
Motive pesediste
Motiunea pesedistilor cataloga Guvernul Tariceanu ca fiind unul incompetent si lipsit de sprijin politic cu mari probleme în principalele ramuri. Motiunea arata ca agricultura ar fi ajuns la “sapa de lemn” si ca Guvernul nu se preocupa îndeajuns de atragerea fondurilor europene. Alte ramuri prevazute în motiune ca fiind cu probleme erau Învatamântul, Sanatatea, Justitia si Politica Externa. PSD cataloga Guvernul Tariceanu la momentul depunerii motiunii ca fiind unul care “se agata cu disperare de fotoliile ministeriale si prim-ministeriale”.
Basescu pro motiune
S-a speculat chiar si o eventuala alianta între PSD si PD cu un scenariu cât se poate de simplu. În cazul în care motiunea avea sa treaca de votul Parlamentului, Vasile Blaga urma sa fie numit premier. Totusi, liderul democrat Emil Boc a infirmat aceste zvonuri, fara însa a nega faptul ca PD dorea ca actuala Guvernare sa cada în urma motiunii PSD.
„Daca motiunea trece, voi desemna un premier care sa realizeze o majoritate în jurul nucleului PNL-PD-PLD. În principiu, voi desemna un premier din cadrul PD, care va avea misiunea sa gasesca o majoritate în Parlament.
Îl voi sprijini pe acest premier, cât voi putea în acest sens. Daca acest demers nu este realizabil, voi propune grupurilor parlamentare un guvern de uniune nationala”, afirma la acel moment presedintele Traian Basescu.
În calculele presedintelui nu a intrat însa un guvern din care sa faca parte PSD, pe care îl consi-dera un partid instabil. PRM anunta ca ar putea vota motiunea de cenzura a PSD daca partidele parlamentare ar fi fost de acord sa încheie un pact si sa formeze un executiv de uniune nationala, dupa caderea Guvernului. Liderii PRM doreau un acord scris care sa cuprinda lista cu ministerele care revin fiecarui partid. PSD ar fi fost de acord, nu însa si celelalte partide. Anterior votului pentru motiune, PSD, PLD si PD anuntau ca vor sustine motiunea, iar PNL, PC si UDMR ca nu o vor sustine.
Motiunea PSD, la limita
La începutul lunii motiunea de cenzura a fost însa respinsa cu 220 de voturi pentru, în conditiile în care era nevoie de 232 de voturi pentru ca motiunea sa fie adoptata de Parlament. Astfel, Guvernul Tariceanu a ramas în functie. Au urmat declaratii si foarte multe speculatii despre ce va urma. Pesedistii au amenintat ca nu vor vota bugetul pe anul 2008 si ca vor face tot posibilul ca actualul Guvern sa cada. În afara de aceasta problema, actualmente guvernarea Tariceanu mai are probleme si de majoritate în parlament, dar si de relatie cu Uniunea Europeana.
PLD ameninta
La nici o luna de la motiunea PSD, Partidul Liberal Democrat, condus de Theodor Stolojan a dat un ultimatum premierului ca în trei zile sa renunte la functia detinuta. În caz contrat urmând a se începe procedura de strângere de semnaturi pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Cum Tariceanu nu si-a dat demisia, liberal–democratii au început deja sa caute sustinatori pentru motiune.
Motiunea intitulata „Guvernul Tariceanu – un Guvern corupt si incompentent” este axata pe tema coruptiei din interiorul Guvernului, principalii membri ai Cabinetului care ar urma sa fie criticati în document fiind Calin Popescu Tariceanu, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru si Decebal Traian Remes, cel din urma demis de curând din Guvern si suspendat din PNL dupa ce postul public de televiziune a difuzat imagini de la o întâlnire a sa cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, cercetat pentru trafic de influenta.
PD se aliaza cu PLD
Problema PLD este însa reprezentata de numarul de semnaturi necesare pentru depunerea motiunii. PLD are aproximativ 30 de parlamentari, iar pentru depunerea unei motiuni este nevoie de semnaturile unei treimi din numarul total al parlamentarilor, respectiv 115. Democratii au anuntat ca îi vor sprijini pe liberal-democrati pentru depunerea motiunii, însa PD crede ca acest demers ar trebui realizat dupa alegerile pentru Parlamentul European. Pesedistii nu s-ar da înapoi de la un astfel de demers, dar potrivit Constitutiei, nu pot semna doua motiuni de cenzura în aceasi sesiune parlamentara, împotriva aceluiasi cabinet. Cei de la Partidul România Mare nici nu vor sa auda de o motiune initiata de PLD, care, spun ei, nu este un partid parlamentar, astfel ca înca 44 de semnaturi sunt pierdute din start. PNL si UDMR se afla la guvernare si ar fi ilogic sa sustina un demers care i-ar trimite în opozitie. Mai ramân doar obisnuitii aliati ai PLD, democratii, care dispun de 77 de parlamentari. Împreuna, PD si PLD au 99 de semnaturi si vor avea nevoie de alte 17 pentru a depune motiunea de cenzura în Parlament. Daca motiunea PLD va ajunge în Parlament si va trece de votul parlamentarilor, Guvernul Tariceanu este înlaturat. Urmeaza consultari ale partidelor cu seful statului, pentru desemnarea unui nou premier. Acesta va forma un Guvern în 10 zile. Pentru a fi instalat, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor. În cazul în care noua formula pica de doua ori la vot, Parlamentul se dizolva si urmeaza alegeri anticipate. În schimb, daca motiunea va fi respinsa, Guvernul Tariceanu îsi continua activitatea, iar deputatii si senatorii PLD nu mai au dreptul de a initia o alta motiune în aceasta sesiune parlamentara, la fel cum s-a întâmplat si cu parlamentarii PSD.
„D-ale lui Tariceanu”
Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca actualul guvern “si-a îndeplinit cu brio promisiunile din timpul campaniei electorale”. Primul-ministru a sustinut ca educatia si sanatatea au primit de la an la an tot mai multe fonduri. “În anul 2007, bugetul sanatatii e cel mai mare de dupa de dupa 1989”, a explicat seful guvernului. De asemenea, Tariceanu a declarat ca un alt succes al cabinetului pe care-l conduce este legea ANI. “Legea ANI va contribui la crearea unui mediu politic curat”, este de parere liderul PNL.
Bugetul, în pericol
PSD a anuntat ca nu va participa la consultarile convocate de premierul Tariceanu pe marginea bugetului de stat pe 2008. Secretarul general al PSD Titus Corlatean îl invita în schimb pe seful Guvernului sa vina în Parlament, sa caute sprijin si o majoritate pentru proiectul bugetului în comisiile de specialitate. Social-democratii sunt nemultumiti ca aceste consultari pe marginea bugetului au fost convocate dupa ce proiectul de buget a fost adoptat de guvern. “Acesta este Bugetul dezvoltarii României, deoarece resursele sunt orientate catre domeniile prioritare, care pot asigura recuperarea decalajelor fata de celelate tari europene”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit cifrelor prezentate de catre acesta, bugetul pe 2008 se bazeaza pe un nivel al Produsului Intern Brut de 138 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 7.000 de euro pe cap de locuitor. Ponderea veniturilor în PIB va ajunge la 39%. Calin Popescu Tariceanu a tinut sa sublinieze ca anul viitor nu vor exista majorari de taxe si impozite Deficitul bugetar estimat de Guvern pentru 2008 se va plasa la 2,7%, la fel ca în 2007.
Simona Grecu