Marile companii au decis sa investeasca în studenti, acordându-le burse private. Tinerii nu trebuie sa munceasca pentru acestea în timpul studiilor, dar trebuie sa fie atenti ce fel de contract semneaza. Firma Ursus este una dintre primele companii care investeste în formarea tinerilor.
Din 2004 exista o lege care încurajeaza companiile sa sprijine material studentii foarte capabili sau pe cei fara posibilitati materiale. Mai multe companii, majoritatea multinationale au ales sa investeasca din timp în viitorul lor. Ursus, producatorul clujean de bere, s-a alaturat trendului. Desi majoritatea studentilor se bucura când reusesc sa obtina astfel de ajutoare, mai nou exista voci care reclama faptul ca unele dintre firmele care încheie asemenea contracte cu studentii îi obliga pe acestia ca dupa terminarea studiilor sa munceasca pentru ele pe perioade lungi de timp pentru salarii modice. De aceea organizatiile studentesti le recomanda tinerilor sa fie atenti ce semneaza.
Totusi, fara îndoiala, data fiind si criza de personal calificat de pe piata, investitia în tineri este o idee generoasa si profitabila pentru firmele românesti, mutual avantajoasa.
De asemenea, multi dintre liderii spatiului politic si economic al tarii au ales sa îsi înfiinteze fundatii cu acelasi scop, de a investi în tineret. Din aceasta categorie fac parte Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Gheorghe Copos, care, ulterior, a renuntat si a preferat sa redirectioneze sumele promise.
Ursus, Coca-Cola, Reiffeisen- pentru studenti
Una dintre companiile care ofera burse private este compania clujeana Ursus. Aflata la a doua editie, initiativa Ursus „Dovedeste ca esti cel mai bun”se adreseaza studentilor din centrele universitare din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov si Galati. Astfel câte trei studenti din fiecare institutie de învatamânt superior aleasa, considerati ca fiind exceptionali beneficiaza de o bursa de 400 de lei pe luna, timp de un an. Facultatile clujene înscrise în programul de burse sunt Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Universitatea Babes-Bolay si Universitatea Tehnica din Cluj. Acestora li se adauga Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Transilvania Brasov si Universitatea Dunarea de Jos din Galati.
Cele 15 burse universitare Ursus vor acoperi întregul an de studii 2007-2008. Pentru fiecare oras se vor acorda câte trei burse, una va fi acordata celui mai bun student, indiferent de mediul din care provine sau de situatia materiala, iar celelalte doua burse vor fi acordate celor mai buni studenti, care provin din mediul rural sau urban mic.
De fapt, una dintre primele companii care s-au aratat dispuse sa investeasca în studenti a fost Coca Cola, care a lansat în 1998 proiectul „Universitatea Coca Cola”, destinat tinerilor care voiau sa intre în mediul de faceri. Ulterior, dupa doi ani, a lansat bursele MBA. Programul a durat pâna în 2005 iar investitia totala s-a ridicat la 100.000 de dolari. Si în prezent compania de racoritoare, împreuna cu Junior Achievement România desfasoara un program de gen, iar cei mai buni studenti beneficiaza de burse în strainatate. Celor de la Junior Achievment, de fapt, li s-a alaturat si lantul de farmacii Sensiblu care sprijina financiar studentii de la farmacie care provin din familii cu venituri reduse si care, în mod normal, nu si-ar permite sa studieze departe de casa.
Cuantumul Bursei Sensiblu este de 50 Euro pe lunã (în lei la cursul BNR din ziua plãtii bursei). Dupã admiterea la facultate, bursa este acordatã automat pentru primul an de studiu, însã pentru a o pãstra si în anii II, III, IV si V studentul trebuie sã obtinã la sfârsitul fiecãrui an universitar o medie a notelor mai mare sau egalã cu 8,50. Numãrul de burse acordate de Sensiblu în acest program nu este limitat. Toti candidatii acceptati în programul Sensiblu si care vor fi declarati admisi la facultãtile de farmacie devin automat bursieri sociali Sensiblu, indiferent de numãrul acestora. De asemenea, la finalul studiilor, absolventii care au beneficiat de burse Sensiblu nu au obligatia de a lucra într-o farmacie Sensiblu, indiferent de perioada de timp pentru care au primit bursã. Multe dintre bursele si bonificatiile Sensiblu au fost obtinute de catre elevii si studentii clujeni ai Facultatii de Farmacie.
Un alt sector în care studentii au mare trecere este cel bancar. Astfel prima banca care a decis sa investeasca în tineri a fost Reiffeisen care si-a propus sa sprijine 10 tineri români cu rezultate scolare de exceptie. Programul ”Bursa Reiffeisen” sprijina studentii din anii terminali care au fost admisi la universitati în afara tarii. Anul trecut specialistii bancii au studiat sute de dosare dintre care au selectat cca. 70 si, în final, au acordat 10 burse. Unele dintre acestea, potrivit unor surse din interiorul companiei bancare, au fost destinate unor studenti din Cluj.
Avantaje si pentru bursieri si pentru ofertanti
Potrivit Legii nr. 376 din 28/09/2004 Publicata în Monitorul Oficial, bursa privata reprezinta sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau de catre o persoana fizica unui beneficiar care poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara într-o institutie de învatamânt superior acreditata, din tara sau din strainatate.
Cuantumul bursei private se stabileste la încheierea contractului si se poate modifica ulterior numai prin act aditional la acesta.
Contractul prin care se acorda bursa privata cuprinde clauze privind modul în care beneficiarul trebuie sa îsi îndeplineasca obligatiile de studiu, precum si celelalte conditii în care se ofera bursa. Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, în vederea avizarii, la institutia/unitatea de învatamânt în care studiaza, iar contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.De asemenea, pe perioada acordarii bursei private se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel ce acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta.
Bursa privata poate fi acordata pe întreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta de timp, stabilita prin contract. Cuantumul lunar al bursei private trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de întretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.Sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, în conditiile legii.
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, care acorda burse private elevilor, studentilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeaza, în tara ori în strainatate, un program de pregatire postuniversitara în institutii de învatamânt superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:se încadreaza în limita cotei de 3% din cifra de afaceri; nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Ligia Popa
Tincuta Baltag- Director General Fundatia Dinu Patriciu-vom acorda 5'000 de burse elevilor de liceu si 500 de burse studentilor. Bursele constau în 200 de RON pe luna pentru liceeni si 300 de RON pentru studenti pe perioada unui an scolar cu posibilitate de prelungire în masura în care elevul/studentul îsi mentine sau îsi îmbunatateste rezultatele scolare.În acest moment sunt 21.000 de solicitari-, dintre care din judetul Cluj aproximativ 630 dosare Dupa finalizarea procedurilor de selectie, vor fi acordate în judetul Cluj aproximativ 130 de burse. Nu cunoastem numarul exact al burselor ce vor fi oferite în fiecare judet deoarece nu este finalizata introducerea dosarelor în baza de date. Selectia finala va fi facuta de un juriu independent pe baza mediilor (cei cu mediile cele mai mari pe ultimii 2 ani absolviti vor primi bursa)
Dinu Patriciu- "România are un deficit imens de educatie si acest handicap ne va influenta în mare masura evolutia viitoare. Tarile bogate nu sunt tarile cu resurse, ca în epoca industriala. Acum, cunoasterea si know-how-ul genereaza acumulari financiare care pun lucrurile în miscare. Nu intâmplator, printre cele mai bogate locuri din lume se afla o stânca, o mlastina si un desert: Hong Kong, Singapore si Israel. Cred ca sunt locuri care au reusit sa puna inteligenta în miscare. Aici trebuie sa lucram si noi."