Săptămâna trecută aleşii noştri au muncit ca nebunii, nedormiţi şi nemâncaţi, doar pentru a scoate la lumina zilei bugetul pentru acest an. Pentru aproape o săptămână, parlamentarii au fost în durerile facerii. Mă gândesc şi le plâng de milă, la cât muncit-au ei zi şi noapte pentru a lua în discuţie cele 7.000 de amendamente aduse bugetului de stat. Cam 13 pe cap de parlamentar. Şi din toate, au trecute vreo 2.000. Ceea ce ar fi mai demn de reţinut este faptul că, dintre amendamentele aduse de Opoziţie articolelor din legea bugetului, niciunul nu a fost acceptat de Putere. E drept că nici Opoziţia, că de aia se numeşte aşa, nu a fost nici ea de acord cu propunerile Puterii.

 
Numai că pe lângă promisiunile clasice, de campanie, cele două partide politice care au născut Guvernul au fost nevoite să facă faţă şi cererilor specifice venite de la parlamentarii lor a căror foame de bani a ieşit acum atât de bine la suprafaţă.
Acum, fiecare parlamentar a încercat să lupte pentru fiecare bănuţ care ar fi putut intra în colegiul în care a fost ales. Spre deosebire de alţi ani, acum fiecare parlamentar a votat cu sabia lui Damocles deasupra capului. Unii au reuşit, alţii mai puţin, după puterea şi culoarea de partid a fiecăruia.
Parlamentarii au promis că-şi vor ajuta electoratul dacă ajung unde sunt acum. Bisericile şi şcolile au fost primele ţinte, pentru că sunt şi primele de care dau cu ochii oamenii în viaţa lor cotidiană.
Oricum premierul Boc era foarte optimist vis-a-vis de acest buget din 2009, care va merge în mare parte spre investiţii şi astfel toată ţara va fi un nesfârşit şantier.
Pe Geoană l-am auzit spunând imediat după adoptarea bugetului Asigurărilor Sociale, că social-democraţii şi-ar fi dorit să aibă un buget mai generos. Dar, bugetul Asigurărilor Sociale a fost votat aşa… pentru că e criză. Numai că ei, social-democraţii nu vor uita să lupte pentru ceea ce au promis în campanie. Se poate… undeva, cândva.
De cealaltă parte, Tăriceanu a spus că actualul buget se îndepărtează de promisiunile din campanie, cu atât mai mult cu cât sumele acordate pentru Învăţământ, Apărare, Sănătate, etc sunt mult micşorate faţă de cele acordate în timpul guvernării liberale. În opinia lui, s-a făcut un pas mare înapoi, iar actualii guvernanţi nu au încă un plan anticriză concret.
Cert este că acest buget este unul foarte strâns la pungă pentru unii, şi larg pentru alţii.
Parlamentarii aşa cum au putut, cu ochii umflaţi de nesomn, cu idei năstruşnice de multe ori, au votat bugetul pentru acest an. Acum ne mai rămâne de văzut cum vor fi cheltuiţi aceşti bani publici şi dacă, cei alocaţi investiţiilor pentru care s-a tot făcut mare tam-tam, nu vor mai intra în buzunarele „clienţilor” Puterii, după moda vremii.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. Macar dupa acesta dificila „nastere” sa o putem duce mai bine…dar sperante …nu se intrevad ! „Santierul” ar insemna munca,munca ar insemna salarii,salariile bunastare si cu ce trai …dar multi, prea multi sunt dezamagiti .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.