Pensionarii care câştigă, de la stat, peste venitul mediu brut pe economie – 1.700 lei – vor fi nevoiţi să opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, a decis, săptămâna trecută, Guvernul.
Măsura adoptată în data de 8 aprilie de Executiv, se aplică doar persoanelor cu pensii mai mici de 1.700 lei pe lună.

Potrivit proiectului de lege aprobat, săptămâna trecută, de Executiv, pensionarii cu un venit lunar sub salariul mediu brut pe economie vor putea, în continuare, să cumuleze pensia cu salariul. Cei care o pensie de peste 1.700 lei vor fi nevoiţi să opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu, potrivit aceluiaşi proiect de lege. Astfel, salariul mediu brut prognozat pe 2009 este de 1.693 de lei.

În 15 zile trebuie comunicată decizia

În maximum 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, ce va necesita aprobarea Parlamentului, pensionarii care au o pensie mai mare de 1.700 de lei pe lună, vor trebui să opteze pentru salariu sau pensie.
În urma unei analize efectuate de către autorităţi, profesorii, actorii, medicii, asistenţii maternali şi cei care au persoane cu handicap în supraveghere se încadrează în categoria celor cu un venit lunar, de la stat, mai mic de 1.700 lei. Aceasta înseamnă că vor face excepţie de la actualul proiect de lege. Potrivit premierului Emil Boc, aceste limitări afectează doar sectorul bugetarilor, nu şi pe cel privat. Premeierul a dat şi o serie de exemple din alte state europene care au apelat la măsuri similare. Astfel, Emil Boc a arătat că un plafon valoric pentru cumulul între pensie şi salariu există şi Franţa, Portugalia sau Grecia, iar în alte state membre, respectiv Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia şi Germania, acesta este interzis total.

Pensionarii vizaţi de proiectul de lege trebuie să opteze în scris, în termen de 15 zile de la data intrării in vigoare a Legii, fie pentru suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii, fie pentru încetarea raportului de muncă sau de serviciu şi menţinerea pensiei.
Opţiunea scrisă trebuie depusă de angajator la casa de pensii. Neîndeplinirea acestor obligaţii determină încetarea de drept a raporturilor de muncă sau de serviciu. De asemenea, proiectul de lege mai prevede că plata pensiei se suspenda începând cu luna în care se optează pentru continuarea activităţii. Potrivit aceluiaşi proiectu de act normativ, încălcarea de către angajator a prevederilor Legii se sancţionează, de către Inspecţia Muncii, cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei. Prevederile Legii se aplică şi beneficiarilor pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.
La ora actuală, potrivit analizelor efectuate, sunt circa 20.440 de persoane care cumulează pensia cu salariul, dintre care circa 1.400 la nivel central şi aproximativ 19.000 la nivel local.

Legea mulţumeşte pe unii

Decizia aprobată de Executiv cu referire la cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie netă în limită maximă de 1.693 de lei nu îi afectează pe profesori sau pe medici. Aceştia sunt de părere că pensiile lor sunt, oricum, mai mici de 1.700 de lei, deci nu văd cu ce i-ar afecta. Astfel, profesorii pensionari îşi continua munca în învăţământ, fiind sunt rare cazurile în care cadrele didactice să aibă o pensie care să depăşească suma de impusă de lege şi care să interzică posibilitatea de a avea salariu de la stat.

Guvernul putea găsi alte modalităţi de a face economie

„Sunt cadre medicale cu pensii de peste 1.700, dar sunt în număr mic. Nu putem spune că această decizie afectează sistemul sanitar. Totuşi, trebuie să recunoaştem că ne-ar fi plăcut ca Guvernul să găsească alte modalităţi de a face economie. Însă, dacă aceste economii se vor întoarce la bugetarii cu salarii mici, aşa cum a promis premierul Boc, nu putem decât să salutăm astfel de decizii”, a declarat Marius Petcu, preşedintele federaţiei Sanitas.

Măsura descentralizării va duce la reduceri de personal, dar şi la desfiinţarea unor agenţii din subordinea ministerelor, a declarat pentru presa centrală, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Oficialul a precizat că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) va fi desfiinţată, urmând ca prerogativele acestei instituţii să fie transferate către o direcţie creată în cadrul primăriilor.

Pensionarii de lux ai Bistriţei

Cei mai mulţi funcţionari care cumulează pensia cu salariul se găsesc în Primăria Bistriţa. În luna ianuarie a acestui an înainte ca Ordonanţa 230/2008 să fie declarată neconstituţională, toţii funcţionarii-pensionari din cadrul municipalităţii au decis în favoarea pensiei, însă ulterior şi-au păstrat posturile. În cazul în care noua lege va fi adoptată în forma trimisă de Guvern de către Parlament, cel puţin trei din cei 17 funcţionari de lux ai Primăriei Bistriţa vor trebui să aleagă între pensia lunară care depăşeşte suma de 1.693 de lei şi salariu.
Printre aceştia se numără consilierul Dorin Filip a cărui pensie lunară depăşea în anul 2007, conform declaraţiei de avere, suma de 1.700 de lei. Acesta a încasat în urmă cu doi ani de la municipalitate un salariu anual în valoare de 21.004 lei, la care s-a adăugat pensia militară în valoare de 21.240 de lei.

Şeful Biroului pentru Evidenţa Populaţiei, Gheorghe Petri, este de asemenea vizat de noul proiect legislativ. Acesta încasează o pensie lunară de aproximativ 1.700 de lei.
Dragoş Iacob, şeful Direcţiei Municipale de Servicii Sociale din cadrul primăriei va fi de asemenea pus în situaţia să aleagă între pensia încasată de la Ministerul Apărării Naţionale şi salariu, în cazul în care pensia sa a crescut în ultimii ani. Conform declaraţiei de avere, Dragoş Iacob a încasat în anul 2007 o pensie lunară în valoare de 1.500 de lei. Dacă valoarea acestei a crescut în ultima perioadă şi depăşeşte plafonul de 1.693 de lei impus de Guvern, Iacob nu va mai putea cumula pensia cu salariul.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.