Municipalitatea a alocat, la ultima rectificare bugetară, doar 730.000 de lei pentru tot ce ține de evenimentele din luna decembrie. Se pare că din această sumă va fi asigurat și iluminatul festiv. De această sumă, scoasă din pălărie de Gabriel Lazany, după o alocare pe ultima sută de metri de la bugetul național, anii trecuți, administrația „rezolva” doar iluminatul festiv.
În 15 decembrie, primarul Gabriel Lazany s-a trezit că fostul primar Ioan Turc i-a lăsat luna decembrie cheală. Adică, Primăria Bistrița nu alocase niciun leu pentru evenimentele din luna decembrie, astfel că noul primar a trebuit să scoată din pălărie o sumă importantă pentru a îmbrăca orașul în sărbătoare și a asigura evenimentele de la final de an, începând cu aprinderea luminițelor și terminând cu concertul de Revelion.
Practic, primarul Gabriel Lazany, după cum a precizat într-o conferință de presă desfășurată săptămâna trecută s-a bazat pe o alocare de la bugetul de stat, de 5 milioane de lei. Din această sumă, pentru a asigura evenimentele din luna decembrie și, se pare, și iluminatul festiv s-au alocat 730.000 de lei.
Potrivit ultimei rectificări bugetare, banii sunt împărțiți astfel: aprinderea luminițelor de Crăciun – 130.000 de lei. Conform informațiilor oferite de municipalitate, evenimentul se va desfășura în două locații din Bistrița și în cartiere. Evenimentul va include și un concert dedicat celor mici.
Ziua Națională a României, care anul acesta coincide cu alegerile parlamentare, va înghiți doar 30.000 de lei. Va fi vorba despre o defilare fiind, cel mai probabil, urmată de un concert de muzică populară.
De Crăciun mai este programat un concert de colinde, susținut de corul Appassionata, care va costa 15.000 de lei. Evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă desfășurate pe Pietonalul Liviu Rebreanu vor costa și ele 120.000 de lei.
Concertul de Revelion, care se va termina și cu un foc de artificii va costa anul acesta 340.000 de lei. Se pare că municipalitatea nu a căutat până acum nici artiștii care să numere ultimele secunde din 2024, astfel că noua conducere a Primăriei Bistrița se dă de ceasul morții să mai găsească artiști disponibili.
Zilele Bistriței au înghițit an de an, peste 100.000 de euro
Concertul de pe Pietonalul Liviu Rebreanu de la final de an, la care se adaugă și un foc de artificii, reprezintă 70% din bugetul alocat pentru onorariul artiștilor de Zilele Bistriței, în 2023.
Doar pentru susținerea concertelor din centrul istoric, Primăria Bistrița a alocat 70.000 de euro, anul trecut. Problema formațiilor și artiștilor a fost rezolvată prin Centrul Cultural „George Coșbuc”, în doar 4 ore, prin atribuire directă. Mattman Music Events a adus artiștii anul acesta la Zilele Bistriței, după ce în 2022 a adus-o de Revelion, la Bistrița, pe Andra cu fabuloasa sumă de 27.000 de euro.
Revenind la Zilele Bistriței, care au fost animate anul acesta de Delia, Paraziții și Trupa Vama. Contractarea artiștilor s-a făcut cu două pachete, care au însumat 68.500 de euro: Paraziții, Lupii lui Calcea și Surorile Osoianu, Maria Dragomiroiu și Marius Ciprian Pop au costat 34.700 de euro, iar Delia și Vama – 33.800 de euro. Pentru focul de artificii, care a durat 7 minute, s-a alocat suma de 32.000 de lei.
Întrucât anul acesta Zilele Bistriței s-au suprapus și cu Festivalul Poezia e la Bistrița, costurile au crescut cu încă 60.000 de lei. Și în acest caz achizițiile s-au făcut prin atribuire directă.
Și anul acesta, Zilele Bistriței au înghițit peste 110.000 de euro, sumă ținută la secret, însă făcută publică de secretarul municipiului Bistrița, Dumitru Cincea, care, printr-o adresă trimisă în toamnă Consiliului Local atrăgea atenția că alocarea sumei care a compus bugetul Zilelor Bistrița a fost ilegală.
Alocările care au vizat Zilele Bistriței s-au modificat de mai multe ori, bugetul total al evenimentului fiind de 630.000 de lei, sumă alocată la o săptămână după ce evenimentul a avut loc. Prima alocare a fost de doar 58.000 de lei…
Iluminatul festiv a înghițit 800.000 de lei anul trecut
Dacă anul acesta nu prea avem date despre iluminatul festiv, în materie de costuri, anul precedent, Primăria Bistrița aloca pentru închiriatul luminițelor care au împodobit orașul și cartierele aparținătoare 800.000 de lei.
Printre ornamentele cerute de Primăria Bistrița anul trecut se număra o figurină tridimensională sub formă de mâini cu înălțimea de 5 metri și cu minim 2.500 de puncte luminoase, cadouri luminoase tridimensionale de minim un metru, acadele luminoase de minim un metru, un Moș Crăciun luminos din spumă de minim 2,5 m, un copac luminos de 5,5 m și altul de 4 m, scaunul lui Moș Crăciun de 2,5 m sau spărgător de nuci de 4 m.
„Șiruri luminoase cu lungimea de minim 20 de m, decorate cu minim 120 de Led-uri albe și galbene, interconectabile minim 10 bucăți, se vor monta pentru decorarea de la tulpină până în vârf a minim 27 de copaci naturali din zona de centru aleși de către beneficiar”, se mai arata în caietul de sarcini, aferent achiziției din 2023.
În 2022, Primăria Bistrița a alocat aproape 200.000 de lei, fără TVA pentru instalațiile luminoase necesare iluminatului festiv. Municipalitatea a achiziționat 200 de șiruri luminoase cu LED-uri de culoare alb-rece și alte 200 de elemente de iluminat festiv pentru stâlpi, tot cu LED-uri.
În 2021, în prejma sărbătorilor de iarnă, primarul Ioan Turc spunea că pune mare accent pe iluminatul festiv, mai ales dacă nu s-au putut organiza toate evenimentele așteptate de bistrițeni, în context pandemic. Așa că Primăria Bistrița a închiriat luminițe și ornamente pentru iluminatul festiv în valoare de 420.000 de lei. În suma aceasta intra închiriatul echipamentelor, dar și montajul și racordarea acestora la rețeaua de iluminat public și punerea lor în funcțiune.
Și atunci au fost luate în calcul mai multe zone, inclusiv localitățile componente, Ghinda, Sigmir, Slătinița, Unirea, Viișoara și Sărata. Luminițele au fost puse în funcțiune de Ziua Națională și demontate la finalul lunii ianuarie.
Fostul primar Ioan Turc preciza acum câțiva ani că inclusiv luminițele și ornamentele de pe vremea fostului edil Crețu ar fi încă folosite. Și acesta dezvoltase o pasiune pentru iluminatul festiv și aloca sute de mii de lei anual pentru acest capriciu consumator de energie.
„Elementele de iluminat festiv achiziționate de către Primăria Bistrița în perioada 2017-2019 sunt instalate în fiecare an pe arterele importante și în parcuri, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai puțin cele deteriorate și care nu mai pot fi reparate, adică aproximativ 5-7%”, preciza Primăria Bistrița, într-un răspuns la o solicitare înaintată de Gazeta de Bistrița, în urmă cu câțiva ani.
Ce a mai rămas în depozitele Primăriei Bistrița și în ce măsură sunt folosite, nu prea se știe. Cert este că municipalitatea nu a organizat de curând nicio licitație pentru a închiria sau achiziționa beculețe.