20% din bugetul judeţean pentru primăriile conduse de liberali. Acest lucru şi-l doreşte, Ioan Ţintean şi, spune acesta, nu va renunţa la idea sa.
Astfel, în opinia liderului liberal, proiectul de buget al judeţului trebuie întocmit pe baza cerinţelor celor nouă primarii liberale din judeţ. În caz contrar, consilierii judeţeni ai PNL nu vor vota bugetul.
Ţintean mai afirmă că nu îşi face probleme privind modul în care consilierii vor respecta disciplina de partid. De altfel, în PNL Bistriţa-Năsăud există un precedent, cazul lui Mihai Bumbu, care a votat, în cadrul Consiliului Judeţean, împotriva deciziilor luate la nivelul partidului şi a fost suspectat de aliere cu PD-L.

Deputatul Ioan Ţintean consideră că procentul pe care Organizaţia Judeţeană a Partidului Naţional Liberal l-a obţinut la alegerile locale, justifică acordarea a 20% din bugetul judeţean primăriilor de culoare „galbenă”. În opinia sa „aşa a hotărât electoratul, că liberalilor le revine 20% şi PSD-ului 31%. Vă daţi seama că PD-L-ului îi revine 50%. Aşteptăm să primim bani conform votului politic din Consiliul Judeţean”, a declarat Ioan Ţintean.
Pe de altă parte, consilierilor judeţeni „ neascultători” li se pregăteşte o surpriză: „Aici nu este vorba despre dorinţa lui Ţintean, ci despre dorinţa partidului pentru a-şi ajuta primarii PNL. În cazul în care unii dintre consilierii judeţeni nu vor vota conform deciziei politice a PNL, vom audia în biroul politic local şi vom vedea ce propuneri au colegii. Se poate merge până la excludere”.

Ţintean: „Aştept telefonul lui Oltean de câţiva ani!”

În cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută, Ioan Ţintean a spus că încă nu s-a ajuns la un acord cu cei de la PD-L Bistriţa-Năsăud şi nu a purtat discuţii nici cu Ioan Oltean, nici cu preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Liderul liberal a mai precizat: „după ce terminăm noi conferinţa de presă, voi mergeţi şi spuneţi că Ţintean a spus aşa şi Oltean e foarte abil şi vă spune că ei vreau cu PNL-ul şi că o să-l sune pe Ţintean. Şi cu asta a închis discuţia. Ne întâlnim în Parlament, inclusiv cu Radu Moldovan, dar asta nu înseamnă că bat palma cu oricine”. Cu toate acestea, deputatul liberal crede că există cale de dialog cu PD-L, în vederea repartizării bugetului judeţean şi că există disponibilitate politică în acest sens, cu toate că nu a fost chemat încă la negocieri.
Liberalii bistriţeni aşteaptă că în această săptămână să intre pe ordinea de zi şi problema bugetului judeţean. În altă ordine de idei, Organizaţia Judeţeană PNL Bistriţa-Năsăud este hotărâtă să facă înţelegeri politice, la nivel local, doar pe tema bugetului, fiind exclus un acord care să vizeze administrarea judeţului.

Voi ne daţi banii, noi îi împărţim!

Ioan Deneş a ţinut să puncteze un alt aspect interesant al modului în care liberalii văd împărţirea bugetului: „Domnul preşedinte (n. r. – Ioan Ţintean) vă spunea că noi nu avem înţelegeri scrise nici cu PD-L, nici PSD, acesta nu înseamnă că noi nu putem fi de acord pe probleme punctuale, atunci când se face o împărţire de buget, care este, din punctual meu de vedere, cea mai importantă şedinţă a Consiliului Judeţean, când împarţim bani pentru administraţiile locale. (…) Noi avem o hotărâre prin care suntem de acord cu împărţire a bugetului prin care PNL să aibă 20% din totalul bugetului, iar aceşti bani să fie distribuiţi către comunele cu primari liberali, de către PNL”, a afirmat Deneş.
În măsura în care aceste aspect nu se vor regăsi în distribuirea bugetului judeţean, consilierii liberali vor vota împotrivă. Ce nu au explicat liderii liberalilor din Bistriţa-Năsăud este ce se întâmplă cu consiliile locale unde formaţiunea politică în cauză are doar consilieri. De acestea trebuie să se ocupe PSD şi PD-L? Iată o problemă rămasă în suspensie.

În PNL Bistriţa-Năsăud, doar cu un Crin se face primăvară

Deşi a fost unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai votului pe listă, Crin Antonescu doreşte să fie ales la şefia partidului, alături de o echipă cu care să ridice procentul PNL la 30%. Deşi nu este o practică conformă cu principiile liberale, de dragul actualului preşedinte de la centru, liberalii bistriţeni sunt hotărâţi să-i acorde acestuia votul în cadrul congresului.
Ţintean a afirmat că, în urma unei discuţii personale pe care a avut-o cu Crin Antonescu, acesta i-a confirmat faptul că ar vrea să facă echipă cu Ludovic Orban şi că cei care spun că aceştia doi ar avea anumite divergenţe de ordin politic se înşeală. În plus, Antonescu chiar i-ar fi pregătit postul de prim-vicepreşedinte. „Dacă se va pune problema votului conducerii PNL, pe listă, în Delegaţia Permanentă, când se va propune această variantă, eu voi vota împotrivă. Crin Antonescu mi-a spus că ştie că eu, Băbuţan sau Dorel Coc nu suntem de acord cu propunerea sa de vot pe listă.(…) Voi vota împotriva propunerii de a se alege pe listă, în Delegaţia Permanentă, dar în congres, indiferent de varianta care se va alege, eu, Ţintean, şi cea mai mare parte a bistriţenilor îl vom susţine pe Crin Antonescu. Niciodată nu mă despart de el!”, a mai precizat deputatul liberal Ioan Ţintean.

Frate, frate, dar bugetul înseamnă bani!

Fratele lui Ioan Deneş, Nicolae Moldovan, primarul Becleanului, (membru marcant al PSD Bistriţa-Năsăud), îşi revendică şi el dreptul la o bucăţică din tortul bugetului. Acesta spune: „Nu ştiu dacă o să găsiţi două comune cu alocări mai mici decât ale oraşului Beclean. Nu ştiu cum s-a făcut formula, nu ştiu cine a aplicat-o, dar să vedeţi cum se aplică formula pentru unii primari şi cum se aplică pentru alţii. În acest an, oraşului de pe Someş i-a fost alocată suma de 81.000 de lei, în timp ce anul trecut suma primită s-a cifrat la circa 300.000 de lei.

Dacă bani nu sunt, nimic nu e!

Primarii PSD sunt nemulţumiţi şi spun că bugetul este împărţit pe criterii pur politice, liberalii doresc o distribuire în funcţie de procentul electoral obţinut în judeţ , iar cei de la PD-L sunt marii câştigători ai alegerilor în Bistriţa-Năsăud şi, consideră ei, li se cuvine partea leului. Evident, fiecare primar „trage tare” pentru a obţine bani. Peste doi ani vin alte alegeri, iar omul te votează dacă îi dai sau îi faci ceva. Căci încă suntem tributari sloganului conform căruia „statul trebe să ne dăie!”

Raimond PETRUŢ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.