Un bărbat din Rebra, pe nume Vasile Moldovan, a fost condamnat, la finele anului trecut, de Tribunalul Bistrița-Năsăud, la 4 ani de închisoare pentru contrabandă calificată, după ce în urmă cu circa 10 ani a introdus ilegal în țară 4 arme de vânătoare. Lista acuzațiilor a fost mult mai lungă: nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept și braconaj, fapte care s-au prescris. Totodată, bărbatul este obligat să plătească despăgubiri în valoare totală de 12.000 de euro. Alături de Moldovan au fost inculpate și alte patru persoane: Tăut Mărioara, Bîrtie Ioan, Alexi Veronica și Nedelea Iacob, aceștia scăpând de pedepse deoarece faptele de care au fost acuzați s-au prescris. Dosarul în care acesta a fost inculpat are legătură cu dosarul în care a fost anchetat și ulterior trimis în judecată și condamnat în anul 2019 la 10 ani de închisoare părveanul Vasile Alexi, acuzat de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și tentativă de omor.
Tăut Mărioara a fost acuzată de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor și complicitate la braconaj. Alexi Veronica, soția lui Alexi Vasile (cel condamnat la 10 ani de închisoare, pedeapsă redusă recent la 8 ani, în urma unei contestații în anulare judecată la Curtea de Apel Cluj, unde s-a constatat prescripția unor fapte), a fost acuzată de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Iacob Nedelea a fost acuzat de mărturie mincinoasă, în legătură cu tentativa de omor de care a fost acuzat Alexi Vasile.
Fiindcă faptele acestor inculpați au fost prescrise, vom insista asupra infracțiunilor comise de Moldovan.
Dosar disjuns dintr-un dosar mare de braconaj
Pe 19 februarie 2016, o știre a încins publicațiile locale, după ce polițiștii au anunțat faptul că, înainte cu o zi, au derulat o serie de percheziții, fiind vizate 18 persoane, cu vârste cuprinse între 22 de ani şi 57 de ani, bănuite că ar fi introdus ilegal, pe teritoriul României, arme de vânătoare, pe care le-ar fi folosit pentru comiterea unor fapte de braconaj cinegetic pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Oamenii legii au ridicat 20.000 de lei, o armă de vânătoare, cartuşe letale, lunete şi accesorii pentru arme de foc, carne de vânat, trofee, articole pirotehnice şi alcool. După percheziții, 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior, trei dintre acestea fiind arestate preventiv, celelalte opt fiind puse sub control judiciar. Dosarul a fost disjuns, cele 11 persoane fiind trimise în judecată în două dosare separate.
Astfel, pe 13 aprilie 2016, au fost trimise în judecată șapte persoane, cap de afiș fiind Alexi Vasile. Despre acest dosar Gazeta de Bistrița a relatat la momentul potrivit.
Un an mai târziu, în octombrie 2017, a fost trimis în judecată și restul lotului, mai sus amintit. Acest dosar a fost înregistrat inițial pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, însă urmare a cererii de abținere a judecătorului cauzei, a fost strămutat la Tribunalul Maramureș, unde a ajuns în aprilie 2019. Sentința pe fond a fost pronunțată la finele lunii decembrie anul trecut, iar în acest moment dosarul se află pe rolul Curții de Apel Cluj, în apel, sentința pronunțată de judecătorii maramureșeni fiind atacată de Vasile Moldovan.
Prins în flagrant împreună cu Alexi și Morari
Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2014, Vasile Moldovan și-a achiziționat arme letale de vânătoare cu muniţia aferentă şi accesorii performante pentru ochire şi localizare pe timp de noapte pe care le-a folosit personal ori le-a încredinţat altor persoane pentru desfăşurarea unor acţiuni de braconaj cinegetic pe care le-a folosit pe raza fondurilor de vânătoare administrate de Ocolul Silvic Telciu și Societății de Vânătoare Montana Coșbuc.
“În cursul lunii aprilie 2013 inculpatul Moldovan Vasile a revenit în ţară din Austria, unde are loc de muncă şi a introdus în România, sustrăgându-se de la controlul vamal, două arme letale cu destinaţia vânătoare ambele marca Browning, calibru 30-06 având seriile (…) pe care le-a deţinut ilegal până la data de 5 mai 2013, când au fost descoperite şi ridicate de către organele de poliţie, cu ocazia surprinderii în flagrant a inculpatului Moldovan Vasile după desfăşurarea unei acţiuni de braconaj pe raza comunei Romuli împreună cu numiţii Alexi Vasile şi Morari Vasile, ultimii trimişi în judecată pentru aceste fapte prin rechizitoriul emis la data de 12 aprilie 2016 în dosarul nr. (…)/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
La această acţiune de braconaj au fost folosite de către inculpatul Moldovan Vasile şi numitul Alexi Vasile cele două arme letale cu destinaţia vânătoare introduse ilegal în ţară de către inculpatul Moldovan Vasile. La data de 4 mai 2013, în jurul orei 14:00, după purtarea prin telefon a unor discuții, inculpatul Moldovan Vasile s-a întâlnit pe raza localităţii Rebra cu numiţii Alexi Vasile şi Morari Vasile şi s-au deplasat pe raza fondului cinegetic nr. 8 Fiad-Romuli cu scopul de a comite acte de braconaj”, au arătat procurorii în rechizitoriu, aceștia precizând totodată că cei trei bărbați au împușcat la acel moment un urs și două exemplare din specia căprior.
După ce au tranșat și eviscerate animalele vânate cei trei s-au îndreptat spre DN 17C, tot în zona Romuli, urmând să fie preluați de către o persoană, rămasă neidentificată de către anchetatori. Numai că pe drum au dat peste un alt bărbat care și-a dat seama că cei trei au fost la braconat și a anunțat poliția, fiind astfel prinși în flagrant cu vânatul asupra lor.
Deși anchetat, a mai cumpărat și adus în țară alte două arme
Timp de un an, Moldovan părea că s-a liniștit, însă deși era anchetat pentru faptele arătate mai sus, în iunie 2014, când a revenit iar în țară din Austria, a introdus în țară alte două arme de vânătoare. Evident, tot ilegal.
Cele două arme, calibru 30-06, una cu repetiţie (pentru vânătoarea la pândă) şi una cu ţeava de dimensiuni reduse cu un singur foc, pliabilă, (care se frânge), utilizată pentru vânătoare la goană, au fost adăpostite în casa mamei sale, Tăut Mărioara.
Potrivit procurorilor, la finele lunii iunie, începutul lunii iulie, Moldovan s-a înțeles cu Mare Nicolae (inculpat în același dosar cu Alexi Vasile) să organizeze o vânătoare pe raza unui fond cinegetic ce aparține Ocolului Silvic Telciu, care se află în perimetrul Parcului Național Munții Rodnei, în care vânătoarea este strict interzisă. Pe 2 iulie 2014, cei doi au mers în zona în care și-au propus să ajungă și au încercat să vâneze o ursoaică ce le ieșise în cale și care era însoțită de 2 pui. Chiar dacă au tras focuri de armă asupra ursoaicei, aceasta s-a făcut nevăzută în pădure. După o noapte de așteptare și căutare a animalului, cei doi s-au văzut nevoiți să renunțe și să plece acasă.
După mai bine de o săptămână Moldovan a împrumutat armele unor amici, care s-au dus în Dealul Târgului, cu intenția să vâneze mistreții care atacau culturile agricole din zonă. Moldovan era plecat deja din țară la acel moment, însă armele au fost împrumutate prin intermediul mamei sale, Mărioara Tăut. Vânătoarea din Dealul Târgului s-a dovedit însă un eșec, fiindcă amicii lui Moldovan nu reușiseră să omoare vreun animal.
Descoperit că a împușcat un cerb
Finalul lunii septembrie îl prinde pe Moldovan în țară, perioadă în care pune la cale cu alți trei amici o nouă partidă de vânătoare ilegală, de cerb, pe raza aceluiași fond de vânătoare unde au încercat anterior să împuște ursoaica însoțită de cei doi pui ai săi. Perioada aleasă pentru vânătoare se suprapune perfect peste cea a “boncănitului”, când cerbii își caută femele pentru împerechere. De data aceasta, braconierii au avut noroc, reușind să împuște un cerb.
“În dimineaţa de 28 septembrie 2014 inculpatul Moldovan Vasile a executat două focuri cu arma de vânătoare cu glonţ şi a ucis un cerb, vânatul fiind tranşat, eviscerat şi jupuit în teren cu ajutorul numiţilor (…) şi (…). În urma acestor operaţiuni au rezultat 4 saci şi o plasă de carne şi un trofeu (craniu şi coarne) care cântărea între 13 şi 14 kg”, au precizat procurorii.
De această faptă de braconaj, anchetatorii au aflat din conţinutul convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate în cauză.
Condamnat doar pentru introducerea ilegală în țară a armelor
Pentru că a introdus ilegal în țară cele patru arme de vânătoare, Vasile Moldovan a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
Chiar dacă infracțiunile de braconaj s-au prescris, judecătorii maramureșeni l-au obligat să plătească despăgubiri de 6.000 de euro, pentru ursul și cei doi căpriori vânați de pe fondul cinegetic administrat de Societatea de Vânătoare Montana Coșbuc. Alți 6.000 de euro, Moldovan trebuie să îi plătească Ocolului Silvic Telciu alți 6.000 de euro despăgubiri pentru cerbul împușcat în septembrie 2014.
Bărbatul a atacat sentinţa Tribunalului Maramureș la Curtea de Apel Cluj, în care zilele trecute a avut loc primul termen.