Substanta chimica, ce mimeaza estrogenul-hormonul sexual feminin, a fost găsita la niveluri detectabile în organismul majoritatii femeilor gravide, al adolescenţilor şi copiilor. Cu toate că nivelurile sunt în limitele oficiale de siguranţă, cei care initiaza campanii anti-chimicale spun că există dovezi îngrijorătoare că BPA este dăunător si la un nivel scăzut. Ei au acuzat agenţiile guvernamentale din întreaga lume de ignorarea elementelor din ce in ce mai numeroase împotriva BPA – şi ca pun în pericol sănătatea publica.
BPA este folosit pentru a face garnituri la ambalaje de produse alimentare şi cutii de băuturi. Este, de asemenea găsit în sticle de plastic, cutii de CD, cuţite şi furculiţe din plastic. Deşi unele studii pe animale au arătat că este sigur, altele indica legatura cu aparitia cancerului mamar, a leziunilor hepatice, a obezitatii, a diabetului si a problemelor de fertilitate la animale. Studiile au facut, de asemenea, legatura cu bolile de inima la femei.
Canada este atât de preocupata de ameninţare, incat a interzis BPA-ul din biberoane. Cu toate acestea, Agenţia pentru Standarde Alimentare insistă asupra faptului că nivelurile de expunere în Marea Britanie sunt sigure. Noul studiu, publicat in jurnalul Perspective de mediu sanatos, a analizat mai mult de 80 de studii, care măsoară concentraţiile de BPA în fluidele corporale. După urmarirea a mii de oameni în Europa, China, Coreea, Japonia şi America, studiile au arătat că urme ale substantei chimice au fost "frecvent" găsite în sânge, lapte matern şi în urină.
"Aceste studii au detectat cu o frecventa covârşitoare prezenta BPA-ului în corpul persoanelor, inclusiv adulţi, adolescenţi şi copii", a spus principalul autor, Dr. Laura Vandenberg, de la Universitatea Tufts din Massachusetts. Un studiu a găsit urme de BPA în 591 din 599 din copii germani. Un alt studiu pe 300 de femei gravide a găsit BPA în sângele a 84 % dintre femei şi 40 % din fetuşii lor.
Deşi nivelurile au fost scăzute, autorii invoca dovezi din studiile pe animale, care arata ca BPA poate provoca reacţii si atunci cand este prezent in concentraţii mai mici decat doza declarata oficial sigură. Cu toate acestea, organismele de reglementare – inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară – par să fi ignorat cele 80 de studii care măsoară nivelurile reale de BPA în favoarea a două studii "toxicocinetice", care se bazează pe estimările nivelurilor de expunere la locul de muncă, pentru a stabili ce se întâmplă cu produsele chimice toxice în organism. La o analiza mai atenta, aceste două studii pot fi insa catalogate drept eronate şi nesigure.
"În contrast, studii toxicocinetice propun concluzia ca omul nu e expus la BPA la nivel intern", au spus autorii. "Unele autorităţi de reglementare s-au bazat exclusiv pe aceste modele toxicocinetice în evaluările lor de risc." Elizabeth Salter-Green, de la grupul de campanie CHEM Trust, a declarat: "Aceasta este o dovadă copleşitoare că BPA este acum un contaminant larg răspândit în corpul oamenilor, inclusiv la mamele gravide şi la copiii lor nenăscuţi. "Punand in balanţă toate studiile actuale privind BPA-ul, toxicitatea sa şi expunerea, CHEM Trust solicită eliminarea expunerii la BPA, acolo unde este posibil. "Atunci când există îndoieli cu privire la siguranţa unui produs chimic, industria ar trebui,să poarte sarcina solutionarii acestor îndoieli, si nu copilul nenăscut."
AIM