Despre Bolojan: „În fata mea nu poti sa te prezinti încruntat, sa nu clipesti si spui ca eu sunt legea, eu sunt Cuza, va trag în teapa pe toti… iar în spatele tau se fac tot felul de smecherii”. Despre Lucia Varga: „Doamna Lucia Varga sa nu vina sa ne vorbeasca despre probleme de mediu… Lucia Varga a fost profesoara de lucru manual la Mihai Bravu”. Despre liberali: „PNL nu are nimic în comun cu partidul condus de familia Bratianu… faptul ca PNL se declara de dreapta este o ipocrizie întretinuta artificial de catre PSD”

Unii spun despre el ca este un „traseist politic” si enumera sase sau sapte partide politice din care ar fi facut parte. Octavian Bot îi catalogheaza fara nicio retinere pe acesti critici ai sai drept „dobitoci” si aduce în discutie faptul ca tot timpul s-a plasat pe dreapta scenei politice. Altii recunosc în Octavian Bot pe unul dintre cei mai buni oratori politici din judetul Bihor. Un politician abil, care stie sa dezbata cu patima si carisma o problema politica sau o problema sociala. Nu se fereste sa lanseze atacuri la persoana si sa faca glume pe seama adversarilor politici punându-i deseori în situatii delicate. Octavian Bot are un discurs fluent si pe întelesul auditorului, posedând si vaste cunostinte teoretice din domeniul politic.

Recrutarea

Apropierea campaniei electorale face ca partidele politice sa-si radicalizeze mesajul si sa recruteze purtatori de cuvânt cât mai credibili si convingatori. Octavian Bot era o personalitate politica cu un imens potential nefolosit. Dupa ce a purtat tratative si negocieri rând pe rând cu PC, PNG, PNL si PLD, fostul parlamentar din legistraturile 1992-1996 si 1996-2000 s-a înscris în Partidul Democrat Liberal. El a plecat în anul 2004 tot din Partidul Democrat, trântind usa în urma lui, ca urmare a mazilirii sale de pe lista defunctei Aliante D.A. – „Dreptate si Adevar” – PNL-PD. Pâna în urma cu câteva saptamâni, Octavian Bot a fost un critic constant al Partidului Democrat si al presedintelui Traian Basescu. La un moment dat, Bot era un fel de editorialist în cotidianul local „Crisana”, unde nu contenea cu „laude” la adresa PD, Emil Boc, Vasile Blaga sau Traian Basescu. Timpul a trecut, electoratul uita destul de repede si Bot a redevenit un soldat al Partidului Democrat. Discursul sau s-a schimbat radical, tinte au devenit alte peroane, iar usurinta cu care se exprima public si îsi justifica punctele de vedere face din Octavian Bot un adversar politic de temut. Proiectul politic la care ex-parlamentarul a aderat e legat de constituirea în România a unui Partid Popular, iar Bot sustine ca sub aceasta titulatura se va redefini PD-L-ul dupa alegerile parlamentare din acest an.

Ofensiva anti-liberala

„Eu privesc politica ca pe o profesie si întotdeauna m-am raportat la un partid ca si la o institutie politica si nu ca la o grupare de oameni care detine în proprietate un partid. Partidul nu este proprietatea liderului, ma intereseaza ideologia de dreapta a PD-ului”, declara pentru Gazeta de Oradea, Octavian Bot. Acesta nu ezita sa critice PNL etichetându-l un „partid ipocrit care se revendica de dreapta raportându-se la ce era odinioara partidul condus de familia Bratienilor”. În opinia lui Bot singura asemanare între partidul condus de familia politica a Bratienilor si actualul PNL este denumirea celor doua formatiuni politice. Fostul parlamentar se amuza spunând ca PNL ar putea fi dat în judecata pentru „port ilegal de nume”.

Mai mult, Bot spune ca „Partidul National Liberal nu este un partid de dreapta, acest lucru fiind o confuzie întretinuta, în special de catre PSD. Apartenenta PNL la grupul european ALDE – Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni – este dovada orientarii politice de centru stânga a acestui partid. Acest grup european, ALDE, este un grup de orientare centru – stânga… Liberalismul a fost, de-a lungul istoriei, o miscare de centru-stânga, iar conservatorismul era de dreapta. În România, în perioada interbelica, liberalii erau însa considerati a fi mai la dreapta (dupa disparitia Partidului Conservator – care nu are nici el vreo legatura cu actualul PC înfiintat de Dan Voiculescu) raportându-se la Partidul National Taranesc condus de Iuliu Maniu… Grupul la care este afiliat astazi PNL-ul în Parlamentul European este asociat mereu cu grupul socialistilor europeni. Singurul grup de dreapta din Parlamentul European este cel al Partidului Popularilor Europeni din care face parte PD-L-ul”. Octavian Bot a precizat ca înca din anul 1997 a propus PNL-ului sa se afilieze grupului Popularilor Europeni pentru a rezolva criza identitara în care se zbat liberalii din România, care se considera de dreapta în România, iar în Europa sunt afiliati la stânga spectrului politic.

Popa e „frustrat” si ironizat

„Pe plan local, deputatul Cornel Popa are în comun cu liberalismul sau cunoaste din liberalism cât cunosc eu despre tribul Bimbu-Bambu din Africa… Cornel Popa este genul de lider care ramâne la putere, îi este frica de concurenta, este înconjurat numai de oameni slabi. Daca îmi spuneti trei oameni din PNL Oradea, oameni cunoscuti, eu ma las de politica… Popa are frisoane când aude de numele meu, datorita acestor slabiciuni, probabil ca are anumite frustrari”, comenteaza Octavian Bot la adresa lui Cornel Popa, presedinte al PNL Bihor si vicepresedinte la nivel national al liberalilor. Fostul parlamentar nu îl crediteaza pe Cornel Popa nici cu o capacitate foarte mare din punct de vedere intelectual sau o prea mare capacitate de exprimare. Astfel Popa s-ar fi temut de o posibila cooptare a lui Octavian Bot în cadrul PNL. Proaspatul membru PD-L critica si modul în care se manifesta politic PNL Bihor. „O mentalitate gresita de a face politica e sa te lauzi tot timpul ca ai adus pe ministrul X sau Y în Bihor care da atâtia bani. Asta e un mod gresit de a întelege politica. Asta este un mod feudalist de a pune problema, nu traim în feudalism. Aceasta lauda ca cineva aduce bani pentru Bihor nu este normala, nu aduce bani de acasa, nu a adus nici Popa bani, nici Lucia Varga”. Despre secretarul de stat din ministerul mediului, Lucia Varga, fostul parlamentar spune ca este o ilustra anonima si o „fosta profesoara de lucru manual de la o scoala cum este Mihai Bravu, nu are nicio legatura cu mediul sau cu politica”.

Anti-Bolojan

Simtind ca Ilie Bolojan va fi principalul contracandidat la Primaria Oradea pentru PD-L, noul membru democrat liberal s-a lansat într-o ofensiva anti-Bolojan aducând câteva argumente demne de luat în seama. „Cum sa îmi fie frica de Ilie Bolojan, mie nu mi-ar fi frica sa candidez nici cu Tariceanu în Oradea. Eu îi cunosc prea bine pe liberalii oradeni, le cunosc prea bine capacitatea politica si intelectuala pe mine nu au cum sa ma duca cu promisiuni sau rezultate care mie mi se pare absolut normale. Constatam unele chestii într-adevar, ca se dau pasapoartele mai repede, se înmatriculeaza masinile mai repede, dar aceste realizari sunt absolut normale. Oricine ar fi fost la prefectura drumul era spre o normalitate. Nu puteam sa ramânem ancorati mereu în acel sistem al ghiseelor cu cozi interminabile. Eu nici nu ma laudam cu astfel de realizari. Despre Ilie Bolojan se spun multe, adevarata lui fata este de om încapatânat. Aceasta nu este o calitate. El va trebui sa raspunda de prostia care a facut-o când a împiedicat cumpararea de tramvaie mult mai ieftine pentru oras, numai dintr-o ambitie personala, iar acum Oradea din cauza prostiei si încapatânarii lui va trebui sa cumpere tramvaie la preturi mult mai scumpe… Eu ma îndoiesc de capacitatea deosebita a lui Ilie Bolojan de a analiza o lege, nu poti sa te bazezi pe niste ciumeti pe care i-am angajat pentru ca sunt nepotii lui Cornel Popa sau a lui Lucia Varga. Ilie Bolojan vrea sa fie privit ca o statuie de moralitate, nu este asa si el stie ca eu stiu ca nu e asa si cu aceasta ocazie îl anunt public ca va avea de lucru cu mine. Nu am nimic cu el, îmi este simpatic, dar nu este capacitatea aceea absolut providentiala care sa vina sa salveze Oradea. În fata mea nu poti sa te prezinti încruntat, sa nu clipesti si spui ca eu sunt legea, eu sunt Cuza, va trag în teapa pe toti si în spatele tau se fac tot felul de smecherii. Vom ajunge la discutii mult mai aprinse”, promite noua achizitia a PD-L Bihor.

Politicianul Bot

– 1990 ales de catre CPUN primar al Oradiei între lunile martie – august.

– A fost demis din functia de primar pentru ca a refuzat sa se înscrie în FSN.

– 1992 – 1996 deputat pe listele Conventiei Democrate din partea PAC.

– 1992 PAC Bihor, sub conducerea lui Bot, a fost la un pas de a câstiga Primaria Oradea prin Mircea Nesu.

– 1996 – 2000 reales deputat pe listele CDR din partea PNL.

– Membru în Biroul Permanent Central al PNL.

– 1996 a refuzat portofoliul de ministru al Tineretului si Sportului, Bot a fost prima propunere a Biroului Permanent Central al PNL.

– 1996 PNL sub conducerea lui Bot câstiga Primaria Oradea prin Mihai Sturza si postul de viceprimar prin Florian Hârca, a fost, la aceea ora, cel mai bun rezultat obtinut de o organizatia judeteana a PNL pe tara.

– 2000 UFD Bihor sub conducerea lui Bot obtine un post de vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor prin Ionel Avrigeanu.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.