Clădirea de miliarde în care urma să funcţioneze Centrul Alzheimer din Bistriţa zace în continuare nefolosită. Fără mobilier şi curte adecvată proiectul este sortit eşecului şi a primit o altă destinaţie.
Autorităţile judeţene au dat imobilul spre lăfăiala funcţionarilor de la Protecţia Copilului. Între timp, bolnavii de Alzheimer aşteaptă modernizarea centrului de la Nuşeni, o altă investiţie a Guvernului, semnată de ministrul Udrea în ultima sa vizită la Bistriţa.

Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu Alzheimer a fost construit pe strada Sucevei Investiţia se ridică la o sumă de aproximativ 2.100.000 lei şi a fost realizată cu finanţare guvernamentală (1,5 milioane lei) şi din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (600.000 lei). Centrul pentru tratarea demenţei senile şi a bolii Alzheimer este unic în Transilvania şi la fel de unică este ideea trăsnită a autorităţilor judeţene de a plasa acolo birourile Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Proiectul pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu Alzheimer a fost propus să fie construit iniţial în Beclean, dar Consiliul Judeţean a găsit o altă variantă şi s-a propus modernizarea şi transformarea unei clădiri de pe strada Sucevei în Centru de Alzheimer. Astfel, la sfârşitul anului 2008, proiectul agreat de Ministerul Muncii a fost scos la licitaţie, iar câştigătorul, firma SC Dimex 2000 Company SRL Rebra a început lucrările de reabilitare a imobilului în luna noiembrie a anului 2008.
Specialiştii consideră că o clădire între blocuri, fără un parc unde bolnavii să se plimbe, e inadecvat. Ei nu poţi fi ţinuţi în cameră deoarece devin agresivi. Aşadar, investiţia de la Bistriţa pare inutilă.

Botiş luat la rost pentru Centrul Alzheimer, în vremurile sale bune

Deputatul Radu Moldovan a adresat ministrului Botiş câteva întrebări în legătură cu centul Alzheimer din Bistriţa
„Ce măsuri va întreprinde Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale împotriva Consiliului Judeţean ca urmare a deturnării scopului pentru care a fost alocată suma de 1,5 milioane lei?, Ministerul pe care îl coordonaţi va efectua o anchetă cu privire la modul în care a fost schimbată destinaţia acestui obiectiv de investiţii finanţat preponderent cu bani guvernamentali?, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a solicitat sprijin financiar pentru dotarea imobilului din municipiul Bistriţa pentru a primi destinaţia de Centru Alzheimer?, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a depus o nouă solicitare la ministerul de resort pentru obţinerea unei finanţări în vederea edificării unui nou Centru pentru suferinzii Alzheimer la Nuşeni?”, susţine Radu Moldovan într-o interpelare.

Mobilier pauză, curte lipsă

Nici până la această oră clădirea nu este mobilată, motiv pentru care nu poate fi dată în folosinţă, acest aspect fiind scăpat din vedere la data demarării proiectului. Pe lângă acest inconvenient major, mai există un aspect şi anume lipsa unei curţi aferente unde bolnavii să se relaxeze. Pentru suprafaţa de teren pe care urma să se amenajeze curtea imobilului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se judecă în instanţă cu fostul proprietar.
Deşi lucrările au durat aproape doi ani, problema mobilierului a fost ignorată şi a ieşit la iveală abia când clădirea trebuia recepţionată. Fără mobilier, autorităţile judeţene au dat o altă destinaţie şi au cazat funcţionarii de la DGSPAC.

Încă un centru pentru bătrânii senili. Cică ăsta din Bistriţa nu e bun

Potrivit unui comunicat al instituţiei, CJ Bistrița-Năsăud a obţinut o finanţare de peste două milioane de lei prin POR și va contribui, la rândul său, cu 374.218 lei. Suma de 577.909 de lei reprezintă TVA şi va fi recuperată.
Unul dintre proiectele semnate pe data de 6 mai la Bistriţa de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în vederea finanţării europene, este cel privind modernizarea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulţi Nuşeni. Valoarea totală a proiectului, intitulat „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” şi care face parte din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, se ridică la peste trei milioane de lei. Acesta are o durată de implementare de 12 luni.
Mai exact, bugetul investiţiei este de 3.015.772,78 lei, din care cheltuielile eligibile sunt de peste 2 milioane lei. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va trebui să scoată din buzunar suma de 630.222, 49 de lei, iar restul reprezintă TVA-ul, bani care vor fi recuperaţi ulterior.
Conform proiectului, centrul va fi modernizat în întregime astfel încât persoanele care sunt cazate aici să aibă parte de condiţii cât mai bune. Practic, vor fi extinse spaţiile de cazare, camerele vor fi dotate cu echipamente IT, cu acces la internet, şi de comunicaţii, mobilier specific persoanelor cu handicap, mochete şi perdele nou-nouţe. De asemenea, vor fi executate lucrări la instalaţiile interioare, de reabilitare termică, va fi montat un lift pentru cei care întâmpină dificultăţi atunci când se deplasează şi va fi cumpărat un microbuz cu dotări speciale pentru persoane cu handicap. Totodată, în camerele unde sunt cazaţi cei bolnavi vor fi montate LCD-uri, aceştia putând să vizioneze programele TV oricând doresc. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea de radio-casetofoane, care vor fi utilizate pentru meloterapie. Şi cabinetele medicale vor suferi schimbări importante: cel de kinetoterapie va fi dotat cu o oglindă pentru autoeducare, aparate şi echipamente specifice persoanelor cu handicap, iar pentru cel de electrofototerapie va fi cumpărat un laser terapeutic portabil şi căzi pentru băi galvanice.
La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni sunt îngrijite şi tratate la ora actuală peste 60 de persoane. Lunar, cazarea şi tratamentul unei persoane cu handicap de aici costă 1.540 lei, majoritatea sumei fiind suportată de stat. Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap de la Nuşeni asigură în principal găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare, reinserţie socială şi profesională, pentru persoane adulte cu handicap pe o perioadă nedeterminată în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor, sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea persoanelor cu handicap.  
Serviciile sociale furnizate în centru au drept scop protecţia specială a persoanelor cu handicap, precum şi prevenirea şi combaterea marginalizării sociale a acestora. Mai precis, este vorba despre integrarea şi reintegrarea socială, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor; asigurarea de măsuri speciale de sprijin, în funcţie de tipul de handicap, pentru a participa la activităţile de socializare şi petrecere a timpului liber; desfăşurarea activităţilor specifice într-un mediu fizic, accesibil, sigur, funcţional şi adecvat gradului de handicap şi tratarea şi accesul liber al beneficiarilor la toate serviciile centrului, fără discriminare.
Cazarea si tratamentul unui pacient de la centru depăşeşte lunar 3.000 de lei, majoritatea sumelor fiind suportate din bani de la bugetul judeţean, iar pacienţii sau aparţinătorii plătesc aproximativ 600 de lei.
La centrul pentru persoane cu handicap de la Nuşeni sunt îngrijiţi si trataţi peste o sută de vârstnici. Centrul are 40 de angajaţi care se ocupă de pacienţi.

Margit Moldovan aşteaptă comanda şi la nevoie eliberează spaţiul

Directorul DGASPC BN, Margit Moldovan, susţine că sediul de pe Sucevei nu este optim pentru bolnavii de Alzheimer, dar este ideal ca sediu administrativ.
Cu toate astea, este pregătită să mute activitatea Direcţiei, la orice oră dacă i se va cere acest lucru.
„Noi funcţionăm în acest sediu în baza unei dispoziţii a preşedintelui Consiliului Judeţean. Dacă trebuie să ne mutăm, mâine ne mutăm, dar vă spun că imobilul acesta nu este adecvat bolnavilor de Alzheimer pentru că nu are curte. În privinţa postului meu, eu nu sunt venită pe filieră politică şi de aceea nu îmi fac griji în acest sens”, susţine Margit Moldovan.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.