Ultima declarație a ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, referitoare comportamentul pe rețelele sociale l-ar face invidios pe Traian Băsescu.
Într-o intervenție la un post tv, Bogdan Ivan a explicat cum vede noile reguli privind campania electorală și publicitatea politică.
Și dacă nu vor ține cont de avertismente?, a fost întrebat Bogdan Ivan.
„E ca și când cineva se urcă băut la volan sau depășește limita de viteză…Dacă e polițistul care te vede că ai încălcat regula, te amendează sau îți ia permisul, a opinat acesta.
Cam așa vorbea și Traian Băsescu
Răspunzând unei întrebari, înaintea unei testări pe un simulator de navigatie, în cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de nava, Traian Băsescu spunea că are emotii, dar ca este mai ușor să conduci o navă decât o țară.
„Țara este mai greu de condus decât o nava. La bordul navei comandantul nu prea are opozitie”, explica Băsescu.
Ministrul Ivan admite că nu cunoașate ”raționamentul colegilor care au făcut acest normativ„, dar că o amendă semenea celei aplicate șoferilor e binevenită și pe rețelele sociale.
”… era nevoie de o reglementare foarte clară și sunt convins că toate cele șase instituții responsabile din România cu implementarea Digital Service Act, AI Act și Digital Governance Act vor crea și un mecanism practic prin care acest conținut poate să fie înlăturat”, a spus ministrul digitalizării.
Toate platformele și toate companiile trebuie să înțeleagă că atunci când operează pe teritoriul unui stat, în cazul nostru unui stat membru al Uniunii Europene, se supun regulilor din acel stat”, a insistat Bogdan Ivan.
„Fiecare stat membru poate să impună, atunci când există situații de urgență cu riscuri grave și imediate pentru siguranța publică sau pentru procesele democratice, aceste tipuri de sancțiuni. Ele au fost adoptate în HG care poate să prevadă amenzi de până la 5% din cifra de afaceri pentru acele platforme care atunci când au sentință a unui birou electoral central sau județean care nu este pusă de îndată în aplicare și este tărăgănată, indiferent de motiv, pot să fie impuse aceste acțiuni”, a conchis Bogdan Ivan.
Evoluțiile recente de pe marile platforme de social media, X , Meta, precum și TikTok au produs îngrijorare la UE.
Marcel Ciolacu a anunțat joi modificarea legii electorale și amenzi pentru rețelele de socializare, precum TikTok, dacă sunt încălcate obligațiile legale privind campania electorală.
Măsurile luate prin Ordonanță de Urgență ar avea drept scop „să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor”.
Proiectul nu a fost pus în dezbatere publică.
cotidianul.ro