Blocurile de locuinte sociale din Bistrita, executate cu firmele prietene ale municipalitatii

Peste 15 milioane de lei a cheltuit municipalitatea pentru construirea a 180 de unitati locative pentru bistritenii cu probleme de ordin social. Anul acesta vor mai fi cheltuiti inca aproximativ trei milioane de lei pentru inca 70 de locuinte sociale.
Dat fiind faptul ca numarul cererilor este unul foarte mare si exista familii care trebuie mutate cat mai repede din Centrul istoric al Bistritei, municipalitatea s-a gandit sa construiasca locuinte modulare in Viisoara. Prefectura insa, este de parere ca hotararea adoptata de Consiliul Local nu este una in limitele legalitatii.

Ideea de a construi locuinte sociale dateaza de cativa ani buni, de prin 2007, pe cand la carma Bistritei se afla Vasile Moldovan.
Vizati au in primul rand chiriasii din centrul istoric al municipiului, care trebuiau, de voie de nevoie, sa isi gaseasca alte locuinte, intrucat cele pe care le ocupau trebuiau retrocedate vechilor proprietari care si le-au revendicat in instanta. Parte din problema era ca si rezolvata, terenul vizat fiind in Subcetate, cu atat mai mult cu cat acolo se construisera si blocuri ANL. Insa suprafata pe care municipalitatea o avea acolo la dispozitie nu era suficienta, astfel incat s-au mai cautat si alte solutii.

54.000 de lei pentru 14 ari de teren

Cea mai buna solutie era achizitionarea unei suprafete de teren de pe piata libera. Drept urmare municipalitatea a facut primii pasi concreti in acest sens in 2010, cand au fost achizitionati 14.200 de metri patrati, in Viisoara. Pentru respectiva suprafata, Primaria Bistrita a platit circa 54.000 de lei. Practic, pentru o suprafata de 4.600 mp s-au platit 3.800 de lei/ar iar pentru un alt lot, de 9.600 mp, municipalitatea a platit cu 3.900 de lei/ar. Terenul nu este unul de foarte buna calitate, la vremea respectiva cei de la Apele Romane avand o reticenta pentru a da primariei un aviz pentru constructie favorabil. Motivul a fost unul cat se poate de simplu – apropierea mult prea mare de Raul Bistrita, deci riscul este mare in caz de inundatii. In cele din urma, lucrurile s-au rezolvat pe cale amiabila, gasindu-se si o solutie in acest sens – ridicarea unui dig de protectie aproape de rau sau lucrari de drenaj pentru a proteja blocurile care urmau sa fie construite.
Fiind rezolvata si problema terenului la Viisoara, Primaria Bistrita a demarat proiectul care viza construirea a 18 blocuri de locuinte sociale in aceasta zona.

Cipt Partener a primit suplimentari

Primele 40 de apartamente au fost finalizate in primavara anului trecut in Subcetate, iar alte 140 chiar la inceputul acestui an, doua blocuri fiind situate in zona mai devreme amintita, iar alte doua in cartierul Viisoara. Pana in acest moment, practic sunt finalizate cinci blocuri in care s-au investit 15.092.754 lei, din care 6.843.350 lei sunt de la bugetul de stat.
Primele 40 de apartamente din blocul de locuinte sociale nr. 10 din Subcetate, au fost executate de binecunoscuta de-acum firma Cipt Partener SRL pentru care s-au cheltuit nu mai putin de 6.027.319 lei. Mentionam ca suma nu contine TVA. De fapt in acest caz s-au semnat trei contracte, doua dintre ele fiind pentru suplimentari de fonduri.
Cipt Partener a castigat o prima licitatie pentru respectivul bloc in decembrie 2007, pe vremea cand era inca primar Vasile Moldovan, valoarea de atunci a contractului fiind de 3.639.333 lei.
In decembrie 2008, pe cand la carma Primariei Bistrita se afla deja Ovidiu Cretu, municipalitatea semneaza un act aditional cu Cipt Partener pentru „Lucrari suplimentare”, la acelasi bloc cu numarul 10. Conform actului aditional, Cipt Partener mai primeste de la municipalitate inca 1.818.352 lei. Insa finantarea nu se opreste aici, intrucat firma bistriteana semneaza in 2010 cu municipalitatea inca un contract aditional, in baza caruia mai primeste 559.634 lei.

Imobil Dan, o alta firma prietena a municipalitatii

SC Imobil Dan este o alta firma bistriteana care a castigat, in august 2009, licitatia pentru construirea a doua blocuri de locuinte sociale amplasate in Subcetate. Este vorba de blocurile 11 si 12, pentru care Imobil Dan a primit doar 4.300.000 de lei (fara TVA), in comparatie cu suma primita de Cipt Partener pentru un singur bloc de locuinte.
De atunci incoace, Imobil Dan si-a mai adjudecat licitatii de la Primaria Bistrita, fiind vorba de lucrarile de consolidare si modernizare a Scolii Generale din Viisoara, in aprilie 2010. Valoarea contractului in acest caz a fost la data respectiva de 1.154.800 lei, fara TVA. Pentru aceleasi lucrari de consolidare si modernizare a scolii din Viisoara, Imobil Dan mai primeste cateva luni mai tarziu, mai precis in august, inca 81.457 lei, printr-un act aditional. In ianuarie 2011, firma bistriteana mai semneaza un act aditional cu municipalitatea pentru „lucrari suplimentare”, in baza caruia i se mai vireaza 144.674 lei.

Clujenii, datori la stat

Licitatia pentru lucrarile pentru blocurile 8 si 9 din Viisoara a fost adjudecata, in 2009, de o firma din judetul Cluj – TCI Contractor General SA, valoarea contractului fiind de 3.850.000 lei.
In 2010, aceeasi firma clujeana a adjudecat licitatia pentru alte trei blocuri de locuinte sociale – nr. 2, 3 si 4 – din Viisoara, valoarea totala a contractului fiind de 4.300.000 de lei, fara TVA.
TCI Contractor General SA a avut, conform listafirme.ro, in anul 2009 o cifra de afaceri de 22,88 milioane lei, un profit de 103.993 lei si datorii de 14,11 milioane lei. In 2010, firmei clujene nu i-a mers foarte bine, desi cifra sa de afaceri a fost ceva mai mare decat in anul anterior, mai precis de 23,25 milioane lei. In schimb, profitul a fost unul extrem de mic de doar 1.975 lei, iar datoriile erau de 16 milioane lei. Mai mult decat atat, conform ANAF, TCI Contractor General SA era listata ca datornic la stat, avand restante totale in cuantum de 120.535 lei catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de sanatate si bugetul asigurarilor de somaj. Mentionam ca datele erau valabile la data de 31 decembrie 2012, iar firma clujeana avea din partea statului „inlesniri la plata”.
Licitatia pentru alte trei blocuri de locuinte sociale – nr. 5, 6 si 7 – a fost adjudecata de o firma bistriteana – Record SRL. Valoarea contractului este de 4.500.555 lei, fara TVA.

140 de locuinte date in folosinta anul acesta, mai urmeaza 70

Blocurile 11 si 12 construite de Imobil Dan in Subcetate, blocurile 8 si 9 construite de TCI Contractor General SA si blocul nr 7 construit de Record SRL trebuiau date in folosinta la finele anului trecut. Patru dintre acestea, doua din Subcetate si doua din Viisoara – 140 de unitati locative – au fost finalizate abia la inceputul acestui an din cauza ca lucrarile executate nu au fost pe deplin multumitoare. De asemenea, pana la finele lunii martie, municipalitatea spera sa dea in folosinta al cincilea bloc de locuinte sociale.
Anul acesta, administratia locala spera ca inca 70 de apartamente (trei blocuri) sa fie date in folosinta, pentru care s-au alocat circa trei milioane de lei.
La aceasta data, la Primaria Bistrita exista peste o mie de cereri pentru locuinte sociale. Prioritate vor avea persoanele care locuiesc in imobile care au fost retrocedate si pe care trebuie sa le evacueze, persoanele care au in intretinere persoane cu dizabilitati, veteranii si vaduvele, urmasii ai eroilor revolutiei din 1989, persoanele care au fost persecutate politic sau deportate incepand cu 1 martie 1945, persoanele cu dizabilitati, persoanele cu handicap de grad I si II si persoane care provin din institutii de ocrotire sociala.
Despre problema locuintelor modulare pe care municipalitatea doreste sa le amplaseze in Viisoara vom reveni in numarul urmator.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.