Campania electorală pentru europarlamentare a debutat la nivel central sub spectrul declaraţiilor belicoase între liderii PSD şi cei ai PD-L. Războiul dintre cei doi parteneri aflaţi la guvernare are drept scop acapararea unei palete cât mai largi a electoratului în vederea obţinerii unor rezultate foarte bune la alegerile europarlamentare din 7 iunie, dar şi în vederea câştigării alegerilor prezidenţiale din toamnă.
Mărul discordiei l-a constituit de această dată controversatul impozit forfetar, susţinut până la un moment dat de toţi membri Guvernului. Din cauză că în doar în luna aprilie peste 14.000 de firme din ţară şi-au suspendat activitatea, iar foarte mulţi specialişti în economie consideră acest impozit forfetar nerelevant pentru bugetul României, social-democraţii au fost primii care au făcut pasul înapoi. Astfel, recent, ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă (PSD), a declarat că „nu este adeptul impozitului forfetar” şi că introducerea acestuia „nu este încă oportună având în vedere situaţia de criză”. Mai mult decât atât, ministrul a mai declarat ulterior şi că va propune ca impozitul minim să fie eliminat din toamnă şi, totodată, va avansa unele soluţii de înlocuire a acestui impozit şi de protejare a mediului de afaceri. Miniştri social-democraţi, ameninţaţi cu revocarea
La şedinţa cu partenerii de Coaliţie, liderii PD-L şi premierul Emil Boc au ameninţat cu revocarea miniştrilor PSD dacă aceştia continuă să fie indisciplinaţi, iar social-democraţii nu stopează atacurile în presă la adresa Guvernului.
Pentru criticile repetate aduse unor măsuri ale Guvernului şi în special pentru cele legate de impozitul forfetar, premierul Emil Boc l-a luat la ochi în special pe Constantin Niţă şi l-a avertizat pe acesta pentru poziţia sa. Se pare că premierul fi fost iritat şi de solicitarea ministrului, formulată la ultima întâlnire a coaliţiei, de a se da bani de la buget AVAS, pentru un nou sediu.
Blaga sare la beregata PSD
Reacţia lui Vasile Blaga, secretarul general al PD-L şi totodată ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, nu s-a lăsat nici ea aşteptată, acesta sărind şi el la gâtul liderilor PSD. Astfel, Blaga a declarat că premierul Emil Boc nu mai este dispus să accepte comentarii negative pe marginea unor acte ale Guvernului şi că i-a atenţionat deja pe miniştrii PSD. „Chiar miniştrii la care premierul le-a dat ultimatum în ultima şedinţă a coaliţiei, că nu ar fi bine, dacă nu se simt bine în Guvern să părăsească Guvernul, să mai aibă puncte de vedere contrare Guvernului. L-am văzut vineri pe unul dintre ei la Galaţi că, din nou, a criticat măsuri luate de Guvern, care, culmea, provin din programul electoral al PSD, vorbesc de impozitul forfetar”, a spus democrat-liberalul.
Blaga l-a criticat şi pe Geoană pentru atitudinea duplicitară şi l-a invitat să plece de la guvernare dacă nu mai suportă alianţa cu PD-L. „Vreau să îi spun domnului Geoană dacă nu îi convine coaliţia, dacă nu îi convine guvernarea, îl rog luni(n.r. – 11 mai) să părăsească guvernarea, nu este nicio problemă, dar pun pariu cu dumneavoastră, chiar dacă luni unuia sau altuia dintre miniştrii domniei sale i se va retrage sprijinul, nu va părăsi guvernarea. (…) Mircea Geoană are idei geniale după ce iese din şedinţa coaliţiei”, a declarat secretarul general al PD-L. Blaga a mai susţinut că PD-L şi-l doreşte pe Mircea Geoană candidat la prezidenţiale, ca, după ce pierde, să fie dat afară din partid şi coaliţia să-şi vadă mai departe de treabă.
Ponta, pe lista neagră
Pe lista neagră a PDL se mai află şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, căruia i se reproşează că face declaraţii publice contrare discuţiilor dintre cele două partide. Ponta îi acuză pe democrat-liberali că au încălcat o înţelegere secretă între aliaţi, care spunea că miniştrii de o culoare politică nu atacă prezidenţiabilul celuilalt. „Miniştrii PD-L nu au voie să atace candidatul PSD la preşedinţie, la fel cum nici miniştrii PSD nu au voie să atace candidatul PD-L la preşedinţie. Aceasta a fost înţelegerea pe care am încheiat-o cu democrat-liberalii şi pe care domnul Blaga o uită atunci când se duce la televiziune. N-o să vedeţi niciodată că miniştrii PSD se vor lua de Traian Băsescu. Aceasta este o înţelegere stabilită în primul rând de ei, de democrat-liberali. Este înţelegerea propusă de ei. Noi nu spunem nimic despre Traian Băsescu, deşi am avea foarte multe de spus”, a spus Victor Ponta.
În replică la afirmaţiile lui Ponta, prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a negat existenţa unei asemenea înţelegeri secrete şi a ţinut trena lui Vasile Blaga – „Să nu atace propriul Guvern, altfel afară!”
PSD, cu jumătate de normă
Comportamentul social-democraţilor nu a fost iertat nici de vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, care, săptămâna trecută, afirma, într-o conferinţă de presă la Suceava, că PSD a încurcat campaniile electorale, începând cu cea pentru prezidenţiale. Totodată, Flutur a mai adăugat că social-democraţii ar trebui să guverneze „24 din 24 de ore, şi nu cu jumătate de normă”, susţinând că PD-L este la guvernare 24 de ore din 24.
Legat de declaraţiile belicoase lui Vasile Blaga, preşedintele PSD, Mircea Geoană, este de părere că acestea sunt cauzate de „preocupările” de la nivelul PDL faţă de tendinţa constantă de scădere în sondaje a şefului statului. „Eu pot să înţeleg faptul că există o preocupare a liderilor PDL şi a lui Traian Băsescu faţă de o tendinţă stabilizată de scădere în sondaje. Liderii PDL sunt nervoşi şi caută scuze şi explicaţii faţă de rezultatele electorale. Nici nu considerăm normal să răspundem la astfel de atacuri. Politic, este de înţeles preocuparea crescândă a PDL şi a lui Traian Băsescu faţă de scăderea în sondaje”, a spus Geoană.
Oltean regretă că premierul nu a fost mai exigent cu Niţă
Legat de acest război al declaraţiilor de la nivel central, vicepreşedintele PD-L, deputatul Ioan Oltean, are o poziţie foarte tranşată, el fiind de părere că PSD face un joc dublu şi încearcă să culeagă doar roadele, pe când responsabilităţile sunt pasate cu nonşalanţă în cârca PD-L. „Fiind parte din guvern, PSD şi PD-L trebuie să îşi asume responsabilităţile în mod egal”, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa liderul PD-L.
În ceea ce priveşte declaraţiile ministrului IMM-urilor, Constantin Niţă, deputatul a declarat că „un ministru care face afirmaţii împotriva a ceea ce s-a hotărât în guvern, trebuie să plece”. „Mie îmi pare rău că premierul nu a fost mai exigent cu ministrul Niţă. Ar fi trebuit să îl revoce din funcţie”, a mai spus Ioan Oltean.
De altfel, liderul democrat-liberal bistriţean este convins că „atacurile PSD nu au decât o singură preocupare, preşedintele Traian Băsescu”, dar de guvernat „nu au guvernat nici măcar 12 ore din 24”.
PD-L nu e obişnuit cu aerul rarefiat
De cealaltă parte a baricadei, vicepreşedintele PSD, deputatul bistriţean Emil Radu Moldovan este de părere că „domnul Blaga s-a grăbit să facă astfel de declaraţii împotriva domnului Niţă, care şi-a exprimat doar o părere legat de impozitul forfetar”. „În condiţiile în care economia României va creşte, impozitul forfetar va fi reintrodus din 2010, aşa că nu este nicio problemă”, a mai spus Moldovan.
În opinia acestuia, declaraţiile belicoase ale PD-L au la bază campania electorală şi rezultatele proaste din sondaje. „Democrat-liberalii nu sunt obişnuiţi cu aerul rarefiat. De la 50% plus, cât aveau înainte în sondaje, au ajuns unde au ajuns. Pe o analiză simplă a sondajelor, PD-L este în frunte doar în sondajul comandat de ei”, a declarat liderul social-democrat, pentru Gazeta de Bistriţa.
În ceea ce priveşte declaraţia lui Gheorghe Flutur, în care acesta împărţea timpul alocat guvernării de cele două partide, Moldovan a declarat: „Pot să vă spun că am preocupări mult mai serioase. Problemele mele sunt legate de cei 22 de milioane de cetăţeni ai României”.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
suntem satui de ambele partide …sa ne lase comn=unistii astia ca votu uninominal nu i-a scos ..