Primăria Bistrița este la un pas de a finaliza procedurile pentru a putea încheia un contract de superficie cu Blacteea Com, SRL-ul din Năsăud care deține patru puncte termice din municipiu, însă nu și terenul de sub ele. Pentru că ar fi folosit imobilele fără titlu, firma trebuie să plătească Primăriei Bistrița peste 100.000 de lei.

După ce bistrițenii au renunțat unul câte unu la căldura oferită de Proditerm și au apelat la centrale de apartament, au rămas 32 de puncte termice nefolosite. Municipalitatea a susținut că aceste puncte termice au fost ale statului și că le-a concesionat către regia de termoficare a orașului, Proditerm.

Firma a intrat în faliment și a acumulat datorii uriașe. Lichidatorul Utralex s-a apucat să valorifice aceste puncte termice folosite de Proditerm, pentru a achita datoriile. Primăria Bistrița a acționat în instanță lichidatorul și a reușit să demonstreze că mare parte din punctele termice aparțin municipalității și nu societății de termoficare.

Sentința definitivă a venit în 2016 și oferea Primăriei Bistrița 26 din cele 32 de puncte termice folosite de Proditerm. Cei de la Proditerm au vândut cele 6 puncte termice câștigate în instanță. Se pare că 4 dintre ele au ajuns la Blacteea Com, un SRL din Năsăud.

Primăria Bistrița „închiriază” terenul de sub punctele termice

În cazul Blacteea Com SRL lucrurile s-au complicat teribil. Deși au 4 puncte termice nu au și terenul de sub clădiri. Primăria Bistrița a fost de acord să închirieze pe o perioadă lungă de timp terenul de sub clădiri. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată încă din 2016, însă nici până acum n-a fost semnat contractul de superficie.

Abia acum anunță Primăria Bistrița că în curând poate fi semnat acest contract: „Procedurile de înscriere în evidențele de carte funciară a celor 4 imobile, construcții și teren, și introducerea lor în sistemul E-terra conform prevederilor prezentei hotărâri a fost finalizată, fiind eliberate extrasele de carte funciară. Documentațiile tehnice cu propunere de dezlipire au fost admise de OCPI si depuse la notarul public pt. încheierea actelor de dezlipire, conform prevederilor hotărârii. In luna septembrie 2021 au fost semnate la notar actele de parcelare teren. După finalizarea acestei proceduri și ulterior înscrierea suprafețelor de sub construcții în domeniul privat al municipiului va putea fi semnat contractul/ contractele de superficie și înscrierea dreptului în CF”, explică situația Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistrița.

Potrivit hotărârii de CL adoptate în 2016, municipalitatea va acorda dreptul de superficie pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitatea de reînnoire.  Acesta mai presupune ca taxa anuală de superficie să fie de 33.000 de lei, sumă ce se va indexa anual cu indicele de inflație comunicat de Comisia Națională de Statistică.

Planul firmei a fost să reabiliteze cele 4 puncte termice și să deschidă acolo magazine alimentare.

Primăria Bistrița a acționat în instanță firma

Se pare că firma s-a folosit de spațiile respective, însă n-a plătit „taxa de folosință fără titlu a terenurilor afectate de cele 4 construcții, foste puncte termice”. Așa se face că, la mijlocul acestui an, Primăria Bistrița a acționat în judecată firma respectivă.

Dosarul a fost înregistrat în luna iulie a acestui an, la Judecătoria Bistrița. Judecătorii au venit cu o decizie chiar luna trecută și au dat dreptate Primăriei Bistrița. Astfel, SRL-ul trebuie să plătească municipalității peste 100.000 de lei.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul M B în contradictoriu cu pârâta societatea B S.R.L. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 112.750 lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosință aferentă perioadei august 2018 – decembrie 2021. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii”, se arată în hotărârea dată de Judecătoria Bistrița.

Harababura punctului termic cumpărat de o biserică

Nu doar cu aceste puncte termice au existat probleme. S-a întâmplat și cu punctul termic nr 28 din Eminescu, situat la doi pași de Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, acolo funcționa centrala termică a colegiului.

Deși pare greu de crezut, în timpul procesului, Ultralex, lichidatorul societății Proditerm a vândut punctul termic nr. 28, în urma unei licitații publice, care a avut loc în anul 2012, cu mult timp înainte ca Primăria Bistrița să obțină punctul termic în instanță.

În iunie 2012, la licitația organizată de Ultralex s-a prezentat pastorul Ștefan Buhai, reprezentantul Comunității Cultului Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Nouapostolică. Acesta a plătit pentru punctul termic 115.000 de lei, încheindu-se în acest sens inclusiv un contract de vânzare-cumpărare.

În anul în care a fost achiziționat, reprezentanții Bisericii lui Dumnezeu Nouapostolică au cerut eliberarea unui certificat de urbanism, bazându-se pe un CF care spune că sunt proprietari de drept, însă Primăria Bistrița a refuzat, susținând că punctul termic, cu tot cu terenul de sub el, aparține domeniului public și s-a aflat doar în administrarea fostului RATL și în concesiunea Proditerm.

Reprezentanții Bisericii lui Dumnezeu Nouapostolică au mers mai departe și au cerut în instanță Primăriei Bistrița să emită certificatul de urbanism. Procesul a fost înregistrat în anul 2013, la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

În prima fază, în același an, Comunitatea Cultului Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică, a câștigat procesul, Tribunalul Bistrița-Năsăud „obligând pârâtul (Primăria Bistrița) să emită certificatul de urbanism solicitat în scopul renovării, amenajării sălii de ședință și etajării punctului termic nr. 28”.

În 2014, lucrurile se schimbă total la Curtea de Apel Cluj, care „înlătură mențiunea referitoare la emiterea certificatului de urbanism în scopul renovării”, din prima sentință dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Conflictul nu s-a terminat aici. În 2016, reprezentanții Bisericii lui Dumnezeu Nouapostolică dă în judecată din nou Primăria Bistrița și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, pentru a elibera punctul termic de tot ce era în interior, inclusiv centrala termică ce încălzea întreg colegiul. Astfel, elevii riscau să înghețe de frig din cauza acestui conflict.

În martie 2017, procesul intră în stand by, în urma începerii negocierii dintre cult și Primăria Bistrița. Abia în prag de toamnă, cele două părți au ajuns la un consens, iar cultul a acceptat un schimb de imobile.

Primăria Bistrița a propus comunității cultului penticostal să accepte punctul termic numărul 15, situat pe Aleea Șoimilor, lângă Piața Independenței Nord. Văzând că nu există sorți de izbândă cu punctul din Eminescu, penticostalii au acceptat târgul, iar procesul deschis de către aceștia a fost suspendat.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.