Primăria Bistriţa a scos la vânzare încă de anul trecut aproape 360 de locuinţe ANL, însă până la ora actuală niciuna nu a fost cumpărată.
În circa trei săptămâni, după ce se vor încheia procedurile legale, alte circa 450 de unităţi locative vor fi scoase la vânzare.

Apartamentele şi garsonierele pot fi achiziţionate de orice chiriaş care a locuit în ele cel puţin un an, cu banii jos. Oamenii preferă însă să plătească chirie în continuare, întrucât veniturile pe care le au nu le permit contractarea de credite bancare. Chiria lunară variază între 50 şi 70 de lei, în funcţie de tipul de locuinţă: garsonieră sau apartament cu două camere.
În plus, valoarea de vânzare pe metru pătrat a unei astfel de locuinţe a fost ajustată în 2011 cu 41 de euro, de la 407 euro la 448 euro, astfel că posibilitatea tinerilor sub 35 de ani de a-şi achiziţiona apartamentul, respectiv garsoniera în care locuiesc este şi mai redusă.

Nicio cerere depusă de curând la primărie

Chiriaşii care locuiesc în locuinţele construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) pot cumpăra apartamentele după doar un an de stat cu chirie, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată în data de 4 martie 2010 în Monitorul Oficial. Precedentul termen minim era de trei ani. Ordonanţa de Urgenţă nr. 14/2010 prevede că „locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere numai la solicitarea acestora după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă”.
Primăria Bistriţa a decis anul trecut să scoată la vânzare 359 de unităţi locative din cartierele Decebal, Subcetate, Viişoara, Tiberiu Brediceanu şi Zefirului, însă nimeni nu s-a arătat interesat să le cumpere.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, spune că „în urma cu doi-trei ani, circa 50 de bistriţeni care sunt chiriaşi în locuinţe de tip ANL au depus cereri în vederea achiziţionării lor, însă atunci nu puteau fi cumpărate. De anul trecut de când cele circa 360 de unităţi locative au fost scoase la vânzare nimeni nu a mai venit pe la primărie pentru a se interesa vis-a-vis de acest aspect sau pentru a-şi reînnoi cererea”.
În circa trei săptămâni, alte circa 450 de garsoniere şi apartamente vor fi scoase la vânzare. „Documentaţia juridică nu a fost finalizată pentru toate blocurile ANL, însă în maxim trei săptămâni se vor încheia toate procedurile, astfel încât chiriaşii care vor să cumpere locuinţa în care stau să poată să facă acest lucru”, a mai explicat Mihai Ruşti.
Potrivit Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, banii rezultaţi în urma tranzacţiilor ar urma să se îndrepte către construirea de noi ANL-uri.

Chiriaşii nu au bani să cumpere ANL-uri

Autorităţile spun că principalul motiv pentru care chiriaşii nu doresc să cumpere ANL-uri este legat de faptul că nu au bani, iar chiriile sunt oricum mult mai mici decât rata la un eventual credit bancar.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa a mai precizat că la ora actuală, chiria lunară pe care o plătesc cei care locuiesc în astfel de unităţi locative variază între 50 şi 70 de lei, respectiv pentru garsonieră sau apartament cu două camere.
Doritorii unei locuinţe în blocurile ANL vor trebui să cumpere o dată cu apartamentul şi terenul de sub acesta. Pentru a le da o mână de ajutor, municipalitatea oferă posibilitatea achiziţionării terenului în rate lunare pe o perioadă de trei ani, însă nici asta nu le face cu ochiul tinerilor.
De asemenea, preţul vânzării locuinţelor ANL scade în funcţie de vechimea imobilelor, astfel că cei care locuiesc în blocuri mai vechi vor plăti mai puţini bani decât ceilalţi. Mai exact, se efectuează o expertiză a stării în care se află imobilul şi apoi se stabileşte cât trebuie să scoată din buzunar fiecare.

ANL-urile s-au scumpit anul acesta

Colac peste pupăză, valoarea de înlocuire a locuinţelor ANL care vor fi vândute în 2011 a fost majorată cu 41 de euro, potrivit unui ordin al Ministerului Dezvoltării, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, noua valoare de înlocuire este de 448 euro/mp, faţă de cea de 407 euro/mp aplicată anul trecut vânzărilor de locuinţe destinate tinerilor. Acesta este şi preţul de vânzare (inclusiv TVA) al locuinţelor.
Noua valoare a fost calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate de ANL pe parcursul anului trecut, care se majorează cu un procent stabilit printr-un calcul ministerial: raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în 2010 şi valoarea medie pe metru pătrat, contractată la începerea lucrărilor la aceste locuinţe.
Pentru cumpărarea locuinţelor ANL, titularii contractelor de închiriere trebuie să depună la primăria de care aparţin o cerere prin care solicită achiziţionarea. Apoi, ei trebuie să completeze un dosar care să cuprindă acte de stare civilă; adeverinţe de venit; declaraţie pe propria răspundere a titularului şi a soţiei din care să rezulte că nu deţin în proprietate o altă locuinţă, inclusiv casă de vacanţă şi o cerere de finanţare aprobată de bancă. Urmează procedura impusă de bancă pentru obţinerea împrumutului şi abia apoi se va semna contractul de vânzare-cumpărare.
În România au fost construite până în prezent 26.000 de locuinţe ANL, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi-a propus să vândă 20.000. Până la finele anului trecut, la nivel naţional au fost vândute mai puţin de 100 .

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.