Bistriţei i-a fost imputat dreptul de a avea o comoară nepreţuită pe care să o găzduiască între zidurile sale. În anul 1944, alături de o bună parte a arhivei şi tezaurului parohiei bistriţene, au fost luate 55 de covoare otomane spre a fi adăpostite până la trecerea războiului, în Germania la Muzeul Naţional din Nürnberg, de unde chiar dacă războiul a trecut, nu s-au mai adus înapoi.
Înaintea războiului
Până la trimiterea lor în Germania pentru a fi adăpostite de riscul războiului, aceste covoare făceau parte din bunurile Parohiei Evanghelice Bistriţa şi erau etalate în biserică, iar alături de alte bunuri de acest gen, participau la expoziţii şi publicaţii.
Marea majoritate a covoarelor aflate în parohiile săseşti la începutul secolului trecut, se află momentan în ţară, în muzee şi biserici, afară doar de cele din Bistriţa care pot fi văzute doar în Germania.
După război s-a aşternut ceaţa
După încredinţarea acestor capodopere Muzeului Naţional german, de către administraţia maghiară a acelor vremuri, situaţia lor a devenit foarte neclară, motiv pentru care acestea au lipsit din multe expoziţii de gen.
Chemarea înapoi
Un grup de persoane preocupate de această pierdere, profesori, preoţi, oameni de vază ai culturii bistriţene şi nu numai, au pornit un proiect de informare a comunităţii cu privire la această chestiune importanţă din punct de vedere cultural şi istoric.
Valoarea incontestabilă a covoarelor otomane
Este recunoscut de multă vreme în lumea specialiştilor precum şi a marilor instituţii muzeale mondiale, faptul că în Transilvania se află cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de covoare otomane din afara lumii islamice.
Enigma covoarelor împrumutate din Bistriţa
Toate covoarele otomane păstrate în Transilvania sunt oferite spre cunoaşterea specialiştilor şi publicului cu preocupări în acest domeniu, singurele neaccesibile rămânând cele de la Bistriţa.
Necesitatea unui muzeu
În viitorul apropiat, marile muzee din lume vor solicita şi vor organiza expoziţii importante şi de mare impact având ca obiect covoarele otomane din Transilvania.
În acest fel colecţia va reveni în circuitul internaţional şi va crea o bază importantă pentru turism în Transilvania .
Plecarea saşilor
Centrul istoric al Bistriţei este încă păstrat deşi marea majoritate a caselor săseşti au ajuns într-o stare jalnică drept urmare a plecării lor dar şi a neglijenţei din anii dictaturii comuniste care au lăsat o grea povară oraşului istoric.
Restaurarea clădirilor vechi este prin definiţie costisitoare şi dificilă şi numai prin punerea în folosinţă a acestora se pot justifica investiţiile.
Covoarele aflate acum la Nürnberg, proprietate a Parohiei Evanghelice Bistriţa, ar putea pune piatra de temelie a unui muzeu la Bistriţa. Acum acestea au ajuns la o vârstă înaintată, iar aici ar urma să fie restaurate şi păstrate în condiţii speciale.
Muzeul din Bistriţa, cu un centru de restaurare la nivel mondial, ar putea garanta ca toate piesele să beneficieze de facilităţi standard de restaurare şi depozitare.
Mihaela Mocanu
Cristos a inviat gazetei si cititorilor sai !
interzis