Ionuț Alin Ciurar și Pavel Ionuț Dragla, cei doi bistrițeni care în urmă cu doi ani, în scop de jaf, au ucis un elvețian în vârstă de 62 de ani în locuința sa, au fost trimiși în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, la jumătatea lunii trecute. Aceștia sunt acuzați de omor calificat și tâlhărie calificată, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă chiar și închisoarea pe viață. Cei doi au acționat împreună cu încă un român, care a fost prins de autoritățile judiciare elvețiene pe teritoriul țării lor, acesta fiind arestat preventiv.

Crima s-a petrecut pe 4 martie 2018, în Elveția, în orașul Geneva. Ionuț Alin Ciurar și Pavel Ionuț Dragla, împreună cu un al treilea român, l-au ucis pe elvețianul la care munceau, scopul lor fiind jaful. Imediat după crimă, Dragla și Ciurar au revenit în România și s-au ascuns în localitățile lor de domiciliu din Bistrița-Năsăud. Cei doi au fost descoperiți de polițiștii bistrițeni la finele lunii septembrie 2019, după ce câteva luni mai devreme, mai precis în februarie, procurorii elvețieni au înaintat o cerere către autoritățile judiciare române, de preluare a urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunii de omor comisă de Dragla și Ciurar. Cel de-al treilea autor a părăsit și el imediat Elveția după comiterea abominabilei fapte, însă a fost depistat în Ungaria și predat autorităților elvețiene.

După ce l-au ucis pe elvețian, cei trei români ar fi sustras 20.000 de franci elvețieni, dar și niște bijuterii.

Au mers în străinătate pentru a face bani

Ionuț Alin Ciurar este din localitatea Pintic, comuna Teaca, iar Pavel Ionuț Dragla, din Figa. Ambii au plecat din România prin 2017, pentru a câștiga bani în străinătate. Inițial au ajuns prin Germania unde au muncit la o fermă care cultiva sparanghel. Nu s-a prea ținut munca de ei, banul era câștigat cu multă sudoare și trudă, iar cei doi vroiau să câștige bani mulți și într-un timp scurt, chiar cu riscul comiterii unor infracțiuni.

Astfel, au abandonat munca la ferma de sparanghel din Germania și au ajuns în Elveția unde au muncit ocazional în diferite locuri, cu gândul să facă rost de bani fără mari eforturi și repede. Aici au cunoscut pe un alt cetățean român, de-o teapă ei. Prin intermediul acestuia, l-au cunoscut întâmplător pe cel căruia aveau să îi ia viața într-un mod barbar, un pensionar elvețian în vârstă de 62 de ani, care a apelat la cei trei români pentru unele activități în gospodăria proprie. Cei trei români au aflat că elvețianul ar deține o sumă mare de bani, pe care o are ascunsă undeva în locuință. A fost de ajuns această informație încât în mintea celor trei să încolțească un plan pentru a pune mâna pe bani. De la idee și până la comiterea faptei nu a mai fost decât un pas, mai ales că bătrânul locuia singur.

Violență maximă

Astfel, în dimineața zilei de 4 martie 2018, cei trei au intrat peste elvețian în locuință, au imobilizat-o și au încercat să afle locul unde își ascunde banii. Neobținând informațiile dorite, cei trei au trecut la torturarea bărbatului pentru a-l determina să le spună unde își ține ascunși banii.

Ulterior, autoritățile elvețiene au constatat că victima, după ce a fost imobilizată, a primit mai multe lovituri violente în zona capului și a toracelui, care au condus la decesul acesteia.

Conform încheierii penale de arestare preventivă a lui Dragla și Ciurar, după ce au ucis victima, cei trei români au sustras 20.000 de franci elvețieni, iar mai apoi s-au făcut nevăzuți.

Bineînțeles, după ce au descoperit crima, autoritățile judiciare i-au dat în urmărire pe cei trei făptași. Dragla și Ciurar au ajuns însă rapid în România și s-au ascuns la locuințele lor. Cel de-al treilea a ajuns doar până în Ungaria, unde a fost depistat de autorități, care l-au extrădat fără prea multe discuții în Elveția. Ulterior acesta a fost arestat preventiv.

Prinși la casele lor

Atât Ionuț Alin Ciurar, cât și Pavel Ionuț Dragla au fost dați în urmărire internațională de autoritățile elvețiene, fiind acuzați de omor și tâlhărie calificată.

Informațiile privind pe cei doi criminali bistrițeni au ajuns la Centrul de Cooperare Polițienească, o direcție din cadrul Poliției Române, care reprezintă autoritatea națională centrală în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, specializată în schimbul de informaţii operative în domeniul combaterii criminalităţii la nivel internaţional şi, potrivit legii, asigură schimbul de informaţii operative în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere şi gestionarea fluxului informaţional de interes operativ aferent cooperării internaţionale derulată de structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Centrul are în subordine canalele de cooperare poliţienească internaţională, INTERPOL, EUROPOL, Sistemul Informatic Schengen/SIRENE, legătura operaţională cu Centrul SELEC, precum şi cu ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură, atât români acreditaţi în străinătate, cât şi străini acreditaţi în România.

După aproape un an de la crimă, pe 20 februarie 2019, autoritățile judiciare elvețiene au transmis autorităților din România o solicitare de preluare a anchetei cu privire la faptele comise de Dragla și Ciurar. Cererea a fost admisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj abia în luna mai 2019.

La Bistrița, urmărirea penală a fost pusă în mișcare IN REM, deci cu privire la fapta de omor, abia pe 4 iulie 2019, iar pe 24 septembrie au ajuns la concluzia că este vorba despre omor calificat, “considerându-se că autorii omorului au premeditat comiterea faptei”, totodată fiind reținute și circumstanțe agravante. Pe 29 septembrie, procurorii au extins urmărirea penală in rem, pentru săvârșirea faptei de tâlhărie calificată, “ reținându-se faptul că autorii faptei au pătruns fără drept în locuința victimei (…), în scopul sustragerii prin exercitarea de acte de violență a unor sume mari de bani, bani pe care de altfel i-au și sustras”.

În vederea depistării celor doi criminali, polițiștii de la investigații criminale, sub supravegherea procurorului de caz, au întreprins un complex de activități specifice: au identificat cercul de relații apropiat al suspecților, au întreprins de asemenea o serie de investigații în localitățile de domiciliu a celor doi, Pintic, respectiv Figa, în locuri și medii frecventate de cei doi, iar în urma unei autorizații eliberate de un judecător au fost monitorizate mai multe posturi telefonice mobile, precum și anumite rețele de socializare de pe internet.

Operațiunea a fost finalizată în dimineața zile de 29 septembrie 2019, când Ciurar și Dragla au fost reținuți de polițiști, care au pus totodată în aplicare cinci mandate de percheziție domiciliară în localitățile Pintic, Figa și în Bistrița.

A doua zi procurorii au început urmărirea penală IN PERSONAM, față de cei doi, totodată ei fiind prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, care de altfel a și fost admisă de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Pe 9 octombrie 2019, cei doi inculpați au contestat măsura preventivă la Curtea de Apel Cluj, însă Ciurar și-a retras acțiunea. În final, instanța clujeană a menținut decizia luată la Bistrița, iar cei doi au rămas după gratii, unde sunt și acum.

Pe data de 19 februarie, cei doi bistrițeni au fost trimiși în judecată, dosarul intrând în etapa de cameră preliminară, unde instanța va verifica legalitatea întocmirii rechizitoriului și a probatoriului din timpul urmăririi penale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Dragla și Ciurar ar fi sustras, prin întrebuințarea de violențe, 1.900 de franci elvețieni și două ceasuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.