După câţiva ani de aşteptare, în sfârşit, bistriţenii au tomograf. Acesta a fost dat în folosinţă săptămâna trecută, în data de 18 februarie, şi este amplasat în incinta Policlinicii Bistriţa.
Investiţia pentru această aparatură modernă se ridică la circa 700.000 de euro şi a fost achiziţionată în baza unui parteneriat public-privat semnat între Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi SC Hiperdia SA.
Parteneriat public-privat
Anul trecut fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a promis că Bistriţa-Năsăud va fi pe lista judeţelor care vor primi ultimele tomografe achiziţionate de minister, pe baza unei licitaţii. În cele din urmă, tomograful pentru Bistriţa a fost redirecţionat către Braşov, iar Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud s-au văzut nevoite să apeleze la un parteneriat public-privat pentru a rezolva această problemă.
S-au propus alte trei variante, în care Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean au asigurat un spaţiu, iar aparatul a fost pus la dispoziţie de o companie de profil din SUA, Hiperdia. Tomograful a fost adus la Bistriţa de firma Hiperdia SA din Cluj. Această societate are în Romania 15 centre de imagistică, din 18 februarie înscriindu-se şi Bistriţa pe această listă.
Hiperdia are deja 18 centre de imagistică
Deşi s-a făcut mare tam-tam pe tema originii firmei Hiperdia, despre care se spune că este una americană, se pare că aceasta este o societate pe acţiuni românească. Povestea cu americanii a porinit de la faptul că, compania americană de administrare a fondurilor Bedminster Capital Management a preluat, prin intermediul Southeast Europe Equity Fund II (SEEF II), 65% din acţiunile furnizorului român de servicii medicale de diagnostic Hiperdia Braşov.
Să nu crezi în promisiuni
Unitatea medicală bistriţeană şi Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud au aşteptat câţiva ani buni îndeplinirea acestui deziderat, cu atât mai mult cu cât în judeţ era mare nevoie de un astfel de aparat de înaltă performanţă din cauza numărului mare al traumatismelor majore şi a tumorilor. În fiecare an peste cinci sute de pacienţi ai Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud apelau la serviciile medicilor specialişti din cele două zone. Deplasarea la aceste unităţi sanitare nu era însă una foarte comodă. De cele mai multe ori se pierdea timp preţios în cazul unor traumatisme foarte grave care necesitau intervenţii urgente. De aproximativ trei ani, problema tomografului a devenit una tot mai acută şi des dezbătută. În cele din urmă s-a primit confirmarea Guvernului că judeţul nostru va primi banii necesari pentru un asemenea aparat performant. Ministerul Sănătăţii a întârziat nepermis de mult alocarea fondurilor, deşi toţi cei implicaţi, mai ales politicienii, promiteau că judeţul nostru va reuşi să aibă parte de un astfel de aparat, la fel ca şi alte zece judeţe din ţară, care sunt în aceeaşi situaţie.
Spitalul de urgenţă, tras pe dreapta
Un alt vis pe care autorităţile judeţului şi cadrele medicale vor trebui să îl împlinească pentru bistriţeni este legat de construirea unui spital de urgenţă. Ex-ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, lansase un program, prin care era prevăzută construirea, la nivel naţional, a 28 de astfel de unităţi sanitare, printre care şi la Bistriţa. Odată cu instalarea noului guvern, programul a fost stopat, pe motiv că nu ar exista suficient personal care să lucreze în astfel de spitale. Astfel, noii guvernanţi au luat decizia să inbvestească banii în cele existente deja, cu atât mai mult cu cât criza economică şi financiară este simţită din plin.
Spitalul de urgenţă din Bistriţa era planificat să fie finalizat până în anul 2012 şi ar fi trebuit să aibă o capacitate de 462 de paturi, pe o suprafata de 64.700 metri pătraţi. Valoarea totală a investiţiei s-ar fi ridicat la 425 milioane lei.
Paul Bucur