Gaşca bistriţeană va conduce şi în continuare Curtea de Apel Cluj şi cea mai importantă instanţă din Transilvania. Surse din justiţie au declarat pentru Gazeta de Bistriţa că Marian Nicolae va fi următorul preşedinte al instanţei, după ce anul viitor bistriţeanul Valentin Mitea îşi termină mandatul.

 

 

Oamenii din jurul fostului judecător Gheorghe Buta vor să conducă în continuare Curtea de Apel Cluj. Astfel, noua „gaşcă” se formează în jurul lui Marian Nicolae, fostul preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, care se vrea preşedintele Curţii de Apel Cluj, dar şi Sorina Siserman, fostul preşedinte al Tribunalului Cluj, este în această calimeră, arată o sursă din mediul judiciar. Până la urmă, justiţia clujeană rămâne în mâna unor bistriţeni care ar fi dispuşi să asculte „ordine”. Culmea este că Curtea de Apel Cluj ar putea fi noua „instanţă supremă” conform premierului Victor Ponta care vrea să includă în procesul de regionalizare o mai mare atenţie curţilor de apel şi să mute verdictul definitiv şi irevocabil în cadrul acestor instituţii de judecată.

 

Gheorghe Buta este un om care ar conduce din umbră în continuare justiţia din Cluj, conform unor surse din apropierea mediului juridic. Curtea de Apel Cluj a fost condusă aproape numai de bistriţeni: Valentin Mitea, Virgil Andreieş, Gheorghe Buta, iar din 2015 ar urma să preia „ştafeta” Marian Nicolae, ucenicul aceluiaşi Buta.

 

Rubedenia cu Securitatea

 

Nu a intrat din prima la Facultatea de Drept, dar dintr-a doua i-a fost mai simplu. Gheorghe Buta a fost preşedintele Curţii de Apel Cluj din februarie 1999 şi iunie 2004, dar şi anterior preşedintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud între ianuarie 1990-noiembrie 1998. Nevasta acestuia, Mariana Buta este notar şi a câştigat în anul 2008 1,4 milioane de lei, bani care probabil că îi ţine sub saltea pentru că nu îi declară în niciun cont. După ce s-a pensionat în 2010, Gheorghe Buta a trecut de la cariera de judecător şi procuror la cea de avocat, fiind deputy managing partner la casa de avocatură Muşat şi asociaţii. Gheorghe Buta este cuscru cu Gheorghe Muşat.

În procesul intentat avocatului Gheorghe Muşat de către Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că actualul avocat Gheorghe Muşat a fost înainte de 1989 ofiţer de Securitate, iar apoi, după o condamnare penală în urma căreia a fost încarcerat la Aiud, a fost folosit ca informator, poziţii în care a furnizat numeroase note informative despre deţinuţi, preoţi şi persoane ostile regimului comunist, se arată pe Luju.ro.

 

Preşedintele a rămas judecător

 

Familia Siserman a început să piardă din teren în influenţa pe care o are în judeţul Cluj. Astfel, fratele soţului Sorinei Siserman a pierdut şefia Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, iar fostul preşedinte al Tribunalului Cluj s-a mutat la Curtea de Apel Cluj unde are statut doar de simplu judecător. Sorina Siserman a renunţat la funcţia de preşedinte al Tribunalului Cluj pentru a merge la Curtea de Apel Cluj pentru a completa un clan de la instanţa superioară: judecătorul Siserman, expertă în incompatibilităţi, judecătorul Gabriel Năsui, elevul familiei Siserman în incompatibilităţi, Valentin Mitea, acuzat de instigare la fals, şi Marian Nicolae, fostul preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, din aceeaşi gaşcă a fostului judecător George Buta de la Cluj. Totul pentru a face o calimeră care să controleze justiţia la nivel înalt. Culmea este că în familia Siserman se petrec şi anumite lucruri care ridică suspiciunea de fals în declaraţii, după cum vă arătam într-un articol anterior.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a dat luna trecută avizul pentru ca trei judecători să se mute la Curtea de Apel Cluj: Sorina Siserman, preşedintele Tribunalului Cluj, Nicolae Marian, preşedintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud, ambii din aceeaşi calimeră formată de fostul judecător Gheorge Buta, dar şi reformatorul mai multor instanţe, judecătorul Vasile Grunea. Celor trei li s-a aprobat transferul începând cu 1 mai 2013. Culmea este că familia Siserman a intrat într-un nou conflict, după cel legat de incompatibilitatea despre care se spunea într-o hotărâre a CSM negru pe alb. De această dată, Viorel Siserman, soţul Sorinei Siserman, procurorul şef de la Parchetul Militar Cluj, nu a trecut pe declaraţia sa de avere un teren pe care soţia sa îl are în proprietate, respectiv un teren din Ocna Mureş, a cărui suprafaţă însuşi doamna judecător uită să o menţioneze.

 

Cine este Marian Nicolae?

Fostul preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, judecătorul Nicolae Marian, nu face excepţie de la regula rubedeniilor din justiţie. Soţia sa, Stana Marian, este notar de profesie. Cu privire la accederea lui Nicolae Marian la şefia Tribunalului Bistriţa-Năsăud există o întreagă istorie în spate. Potrivit unui articol publicat de jurnalistul de investigaţii Dan Badea, pe blogul său, Nicolae Marian a avut susţinători puternici pe trei foşti judecători la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi aici este vorba de Gheorghe Buta, Virgil Andrieş şi Valentin Mitea. Primul a fost chiar preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, până în 1998. Cert este însă ca cei trei foşti colegi, ajunşi rând pe rând foarte sus în schema ierarhiei tagmei judecătorilor – preşedinte Curte de Apel Cluj, preşedinte Consiliul Superior al Magistraturii sau judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) – s-au sprijinit reciproc la nevoie, dar nu şi-au uitat nici subalternii, iar judecătorul Nicolae Marian pare să fie unul dintre aceştia. Potrivit jurnalistul Dan Badea, Marian a fost susţinut în principal de Gheorghe Buta. Astfel, în perioada 1990 – 1998, Nicolae Marian a fost preşedintele Judecătoriei Năsăud, în timp ce Buta era preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. După plecarea lui Buta la Curtea de Apel Cluj, în 1998, locul său a fost luat de fostul său subordonat de la Năsăud, judecătorul Nicolae Marian, care de atunci şi până în prezent se află la preşedinţia tribunalului bistriţean. Marian s-a aflat în subordinea lui Gheorghe Buta şi pe când acesta a devenit preşedintele Curţii de Apel Cluj.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.