De mai bine de o jumătate de an,în Bistrița au fost comisemai multe infracțiuni grave, în special furturi calificate, iar după rezolvarea unora dintre acestea, nu mică a fost mirarea oamenilor legii să constate că autorii, grupuri infracționale organizate, provin din județul vecin, Mureș.
Conform unor surse din poliție, este o practică în modul de operare a acestor grupuri de a nu acționa în județul unde își au domicilu, din motive lesne de înțeles.
Grupurile depistate sunt specializate în comiterea furturilor calificate, folosind o recuzită adecvată. Surprinzător ultimul grup săltat de polițiștii bistrițeni, provenind de asemenea din județul Mureș, a revenit la o practică care făcea ravagii cu ceva timp în urmă în Bistrița: spargerea unor apartamente folosind metoda ”Butucul”.
Prinderea hoților nu a fost una întâmplătoare
Ultima lovitură a infractorilor mureșeni, dacă reușea, constituia fără nici o îndoială un mărțișor nedorit pentru proprietarul apartamentului vizat.Tentativaa avut loc în data de 1 martie 2019, dar până la urmă s-a dovedit un mărțișor otrăvit pentru infractori, pe care și l-au dăruit singuri. Comunicatul poliției despre prinderea în flagrant a infractorilor, creează o imagine ideatică asupra polițistului român în general, și a celui bistrițean în special, cu puteri paranormale, care sunt în stare să depisteze infractorii doar văzându-i în stradă și mai mult să le citească gândurile și intențiile.
Potrivit documentului citat, oamenii legii, care se aflau în patrulare în zona respectivă, au observat trei bărbați care au intrat în scara unui bloc și care aveau un comportament suspect. I-au urmărit pe cei trei, iar la scurt timp i-au surprins în flagrant delict, după ce au forțat ușa unui apartament, din care încercau să sustragă bunuri.Ar fi de dorit să se fi întâmplat în acest fel episodul descris în comunicatul poliției sau să se întâmple de fiecare dată asemănător când infractorii intenționează să comită o infracțiune, dar nici în filme nu vedem asemenea imagini și de fapt lucrurile s-au întâmplat puțin altfel.
De fapt întreaga poveste a fost o operațiune a polițiștilor de la Biroul de Investigații Criminale, din cadrul Poliției municipiului Bistrița și a colegilor din Mureș. Grupul infractorilor, compus din Traian Giorgian Groza, Dacian Felician Visiu și Valentin Aurel Vitan, fusese identificat cu ceva timp în urmă și era monitorizat de oamenii legii.Spre deosebire de ce cred unii sau alții, acești infractori, specializați, nu acționează la ”plezneală”, adică se plimbă prin oraș și unde văd o ușă deschisă la intrarea într-o scară de bloc, intră și ei și forțează ușa primului apartament care le apare în față, dau buzna în locația respectivă, fură ce le pică în mână și dispar. Loviturile acestora sunt atent planificate și elaborate, dispun de informații, selectează ”țintele”, pentru a fi siguri că prada va fi una pe măsură, banii, bijuterii și alte lucruri de valoare,în general de volum mic.
“Gaura de cașcaval”, metoda de prindere a hoților
Se poate susține și faptul că infractorii în cauză au fost ghinioniști, lipsiți de noroc în comiterea lovituri pe care intenționau să o dea sau pot fi catalogați astfel, din cauza meseriei pe care o practică, una cu un grad de risc ridicat. Ei erau identificați de ceva timp, monitorizați și așteptați să dea o nouă lovitură, pentru realizarea unui flagrant și obținerea unor probe inatacabile și deferirea lor justiției. Metoda aceasta, când identifici infractorul și îl aștepți să ”calce pe bec”, este folosită de obicei de serviciile de contraspionaj și se numește ”gaura de cașcaval”. Adică se cunosc intențiile infractorilor, ținta vizată, se pregătește capcana și se așteaptă cu răbdare ca aceștia să vină la cașcaval. Lucrurile pot părea simple la prima vedere, dar destul de complexe pentru polițiști. Necesită informații de primă mână, oameni inteligenți, dedicați meseriei de polițist, logistică pe măsură și bineînțeles mare răbdare.
Gruparea de infractori mureșeni a fost în vizorul tuturor polițiilor din județele învecinate și toți erau pregătiți s-o înhațe dacă dădea lovitura în zona lor de competență. Hoții acționau prin forțarea ușilor apartamentelor vizate folosind metoda ”Butucul”, metodă exportată și în străinătate, de exemplu colegii polițiștilor români de la poliția britanică o numesc, un pic lipsiți de imaginație, ”modul de operare specific românesc”.
Este cea mai folosită metodă de intrare prin efracție în locuințe, în special în apartamentele din blocuri, deși la prima vedere este una extrem de rudimentară, dar excepțional de eficientă. Infractorii posedă în acest sens o recuzită pe măsură. Inițial se îndepărtează șildul broaștei, apoi cu dispozitive specifice se rupe butucul yalei, iar intrarea în locuință este liberă. Sculele folosite nu necesită o mare investiție, pot fi folosite cele pe care un om normal le folosește la diferite lucrări mecanice, șurubelnițe, patenți de diferite dimensiuni, leviere etc. Dar mai presus de aceste scule, contează antrenamentul și tehnica folosită în forțarea ușilor. Procesul de forțare a unei uși este extrem de silențios și durează câteva zeci de secunde, maxim un minut.
Pe vremuri, când metoda ”butucul” era la începutul folosirii acesteia, polițiștii, pentru a preveni asemenea fapte, îi sfătuiau pe oameni să-și instaleze la uși sisteme de yale solide și instalarea unui interfon la intrarea în scara blocului, sau recurgerea la serviciile unei firme de securitate. Astăzi, acest gen de infractori specializați în forțarea ușilor la apartamente au surmontat fără nici o greutate aceste piedici. Orice tip de yală nu rezistă atacului acestora, iar interfoanele nici pe atâta. Aceștia dispun de aparatură de bruiere a semnalului și de identificare a codurilor, astfel că accesul într-o scară de bloc este pentru ei o joacă de copil.
Mureșenii au mai dat două spargeri
Relativ repede, în urma extinderii cercetărilor anchetatorii au stabilit că același mod de operare, același procedeu de forțare a ușilor, metoda ”butucul”, urmele traseologice recoltate de criminaliști în urma cercetării la fața locului,au fost identice cu cele prelevate în alte două furturi care au avut loc în data de 18 februarie 2019, la care a mai participat un alt membru al grupării, un individ de 51 de ani din Târnăveni, jud. Mureș, pe post de sfătuitor, consilier. De fapt întregul grup infracțional provine din această localitate din jud. Mureș. Prada a fost destul de săracă, valoarea banilor și a bijuteriilor furate a fost de circa 6.000 de lei. Probabil nemulțumiți de ce au găsit în cele două apartamente au decis să repete lovitura în data de 1 martie 2019. De data aceasta lovitura le-a fost fatală, au fost înhățați de oamenii legii. Au fost reținuți pentru 24 de ore și prezentați unui judecător de la Judecătoria Bistrița, care a decis arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.
A mai fost un caz cu hoți din Mureș
Cazul a fost al doilea rezolvat de polițiști de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Bistrița de la începutul anului 2019 și care a vizat infractori specializați din Mureș. În luna ianuarie, aceeași echipă de polițiști, după o tactică identică, a rezolvat un alt caz celebru care a indus o stare de tensiune în rândul opiniei publice.Cei trei infractori, coincidență sau nu, proveneau tot din județul Mureș, cu excepția unui dintre ei, de loc din Hunedoara.
Au fost necesare șapte luni de investigații extrem de complexe, finalizate printr-un flagrant, pentru capturarea acestei grupări specializate în furturi din autoturisme. De la începutul investigațiilor demarate la primul furt care a avut loc în data de 06.07.2018, victima fiind Traian Pop din Bistrița, căruia hoții i-au sustras circa 30.000 de euro, anchetatorii au ”mirosit” că au de a face cu niște ”specialiști” în domeniu. Se pare că la acest furt hoții și-au forțat norocul. Un martor silențios – o cameră video – a înregistrat lovitura și a reținut imaginea unuia dintre infractori. Acest lucru a constituit capătul firului pe care au început să-l deșire anchetatorii. A doua lovitură, purtând aceeași semnătură, s-a petrecut în 10 octombrie 2018, când lui VirgilViluț Maricai-au sustrași din autoturism circa 15.000 de lei. Între timp, plecând de la filmulețul înregistrat la prima lovitură, anchetatorii aureușit să identifice întregul grup infracțional. Ulterior, evenimentele s-au derulat după un scenariu cunoscut. Hoții au fost monitorizați, filați și așteptați să ajungă la ”gaura de cașcaval”. Și acest lucru nu a întârziat să se întâmple, aceștia planificând o nouă lovitură, țintă fiind de această dată Marius Nicolae Arjoca, patronul unei firme de schimb valutar. În urma unui flagrant cu peripeții, în cele din urmă grupul de infractori a fost capturat. Ferencz Menyhart, Viorel Truță și Dorin Socaciu, toți recidiviști, cu un CV penal impresionant, cu excepția unuia dintre ei, care este de loc din jud. Hunedoara, ceilalți doi sunt din Mureș au ajuns după gratii, sub acuzația de furt calificat.
Judecătoria Bistrița a prelungit pentru a doua lună măsura arestului preventiv, urmând ca în data de 23.03.2019 să ia o nouă decizie în acest sens.
Pe Romaneste , politistii sunt incapabili sa demonstreze vinovatia lor , creeaza ei un pont , hotii vin la pont , si hop am prins infractorii in flagrant !Dupa care , justitia ii elibereaza cu tot cu trusa de scule ( vezi cazul mai vechi ) , militienii iau stele , magistratii au de munca si hotii inpoi pe strada sau cazati temporar in penitenciare ! Singurul pagubit si ne indreptatit este contribuabilul care prin taxe si impozite mentine acest cerc vicios : infractor-politie-magistratura ! Daca ar s-ar face cu adevarat dreptate , cele trei grupuri de mai sus ar ramane fara paine ! Deci praf in ochii prostilor consumatori de democratie .