Pe lângă blocurile din municipiul Bistriţa subzistă trecerii timpului şi intemperiilor, câteva părculeţe de joacă. O parte din ele au fost curăţate şi revopsite în campaniile electorale, însă de atunci încoace, primăria pare să fi abandonat totul.
De cel puţin 15 ani de zile, Primăria Bistriţa nu a făcut aproape nimic pentru parcurile de joacă din municipiu. Copiii au nevoie de mai multe locuri de joacă curate, iar părinţii nu mai ştiu unde să meargă cu ei.
Amenajarea parcurilor de joacă, de ochii lumii
Municipiul Bistriţa are 72 de locuri de joacă pentru copii. Dintre acestea, primăria spune că aproape jumătate au fost curăţate. Operaţiunea s-a făcut însă de mântuială, iar cei care au curăţat, sudat şi revopsit în cele câteva zeci de parcuri au fost oameni de afaceri motivaţi de anumite interese la acel moment dat.
Astfel stând lucrurile, multe din parcurile recondiţionate au revenit repede la aspectul jalnic de dinainte, iar în ceea ce priveşte restul parcurilor – adică majoritatea – acestea sunt într-adevăr într-o situaţie absolut jalnică – mereu pline de mizerie şi de maidanezi.
Mai trebuie adăugat faptul că Primăria Bistriţa nu are nici un plan de anvergură pentru a rezolva problema, cu atât mai mult că aceasta s-ar putea rezolva cu o investiţie de câteva zeci de miliarde de lei, asta în condiţiile în care amenajarea unui parc de joacă ajunge de la 100 la 300 milioane lei.
Pericol pentru cei mici şi cei mari
Plimbarea şi joaca copiilor bistriţeni în parcuri este un pericol, iar cei care le frecventează, mai ales în ultimul timp, nu sunt puţini.
Ţevi ascuţite, tobogane mult prea abrupte, biciclişti grăbiţi, acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care le întâmpini în parc, fie ca părinte, bunic sau copil.
Problematica celor care intră în parcuri noaptea şi consumă alcool sau lasă mizerie, este de asemenea un punct destul de important de luat în seamă. Autorităţile bistriţene pun din când în când patrule pentru a se asigura de liniştea şi curăţenia din oraş, însă de multe ori, aceste locuri aflate la adăpost rămân necontrolate şi, prin urmare, devastate. Există prea puţine parcuri amenajate, iar părinţii de multe ori preferă să meargă cu copiii în alt cartier, unde parcul arată mai bine sau să plătească o sumă destul de mare la un parc particular de joacă. Acestea sunt mai sigure şi nu pun viaţa copiilor în pericol aşa cum o fac toboganele, hintele, balansoarele defecte din cartierele în care aceştia locuiesc.
Foste parcuri amenajate
În Parcul Municipal din Bistriţa a fost amenajat de câţiva ani un parc de joacă în parteneriat cu Clubul Rotary din SUA, însă şi acesta a ajuns într-o stare destul de jalnică astăzi.
Gardurile rupte, lipsa scaunelor şi leagănelor, acestea fac parte din tabloul oricărui parc aflat printre blocurile din Bistriţa – mai mult decât atât, tomberoanele de gunoi sunt lăsate de către cei de la firmele de salubritate, în unele locuri, chiar lângă locul de joacă al copiilor.
Există plângeri din partea părinţilor care susţin că parcul este ocupat noaptea de persoane care consumă băuturi alcoolice şi vandalizează spaţiul de joacă. Cei mai mulţi cer ca aceste zone să fie curăţate mai des de ierburile care cresc în voie şi care reprezintă un pericol pentru copiii lor.
Alţi părinţi susţin că parcurile au o suprafaţă prea mică, că mobilierul din parc este deteriorat şi nu există copaci care să ofere umbră în timpul zilei, în multe locuri din oraş.
Parcuri pentru copiii cu dezabilităţi
S-au gândit oare cei care iau decizii în ceea ce priveşte destinul parcurilor şi la acei copii care au nevoie de parcuri speciale de joacă?
Probabil prea puţini ştiu faptul că există parcuri pentru copiii cu dezabilităţi, parcuri nu prea întâlnite la nivel local.
Speranţele autorităţilor locale se agaţă şi de o serie de licitaţii, prin care speră să atragă agenţi economici care să intervină în modernizarea parcurilor rămase nerefăcute.
Direcţia de Servicii Publice Municipale, prin reprezentanţii săi, susţin faptul că momentan se lucrează la reabilitarea acestor spaţii prevăzute pentru copii, iar iarba din parcuri va fi cosită în fiecare zonă a acestora.
Locul de joacă cel mai plin din oraş
Cu toate că nu există condiţii foarte bune, în Parcul Municipal, locul văzut de toată lumea dat fiind că este în buricul târgului, locurile de joacă au fost mai amenajate decât între blocuri unde unele hinte au legănat deja trei generaţii.
Acesta este totuşi locul în care în fiecare zi vin zeci de copii însoţiţi, fiind mai tot timpul plin până la refuz. Cei mai mulţi părinţi susţin că vin aici pentru că spaţiul este mai amenajat, iar piesele de mobilier oferă mai multă siguranţă şi sunt şi mai atractive.
Aici este umbră, bunicile pot sta şi ele liniştite pe băncuţe depănându-şi amintiri între ele, privind atent jocul nepoţilor sau al strănepoţilor, însă aceste imagini nu sunt găsite peste tot în Bistriţa.
Costul reabilitărilor
Cele 36 de parcuri care mai trebuie reamenajate ar putea fi modernizate dacă Primăria Bistriţa ar aloca fonduri în acest scop. Aceste costuri depind totuşi de suprafaţa pe care o are parcul şi de modernizările care trebuie realizate în acel spaţiu.
În linii mari, amenajarea unui parc ajunge între 200 şi 300 milioane lei – suma variind în funcţie de schimbările care se aduc parcului.
Neconforme normelor europene
La Bistriţa, doar jumătate din spaţiile amenajate sunt conforme normelor europene, iar părinţii au toate motivele să fie sunt nemulţumiţi că micuţii lor nu se pot juca în parcuri fără a-şi risca viaţa în multe cazuri.
Alte municipii de judeţ stau mai bine la acest capitol, înţelegând faptul că investind în aceste spaţii pentru copii, investesc în viitorul acelei comunităţi, însă Bistriţa lasă de dorit la acest capitol. Analizând suma alocată de la buget pentru acest segment, se observă faptul că doar o treime din parcuri pot fi reamenajate, însă nici acestea nu se ştie sigur dacă vor putea sau nu să găzduiască copii în scurt timp, fără a le mai fi riscată viaţa în vreun fel.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Montati incetinitoare pentru masini pe strazi . Sunt accidente multe pentru ca nu sunt incetinitoare si nu sunt semafoare . Montati semafoare