Muzică, teatru, dans, poezii, parade de costume sau de măşti, toate sub semnul Epocii Medievale, au adus în Bistriţa atmosfera unei epoci în care cavalerii se luptau pentru dragostea domniţelor, cu prilejul celei de-a III-a ediţii a Serbărilor Bistriţei Medievale. Evenimentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, încântând încă o dată bistriţenii, şi nu numai.

A fost odată ca niciodată, un timp în care oamenii se împărţeau în muritori de rând şi cavaleri.
Aceşti cavaleri aveau posesiuni întinse, pământuri, păduri, oraşe şi castele.

Cavalerii de altădată

Ei erau de viţă nobilă, iar unicul lor scop în viaţă era de a menţine şi spori gloria şi onoarea familiei din care făceau parte şi de a apăra credinţa creştină în care fuseseră botezaţi. Erau adevăraţi războinici, iar îndemânarea lor în mânuirea spadei sau lancei era admirată şi temută. Această abilitate era dovedită fie în turniruri cavalereşti, fie pe câmpul de luptă – în faţa duşmanului. Orice cavaler era echipat cu o armură corespunzătoare rangului – un scut, o spadă, o lance, un cal şi era însoţit de cel puţin un scutier. Pe armura sa, pe scut şi pe flamura sa era reprezentat blazonul familiei sale, ce simboliza faptele sau însuşirile deosebite deţinute de strămoşii săi.

Petru Rareş, tema de anul acesta

Această lume de mult apusă a fost reînviată pe parcursul a trei zile19-21 iunie 2009 în Bistriţa, unul dintre cele şapte oraşe-cetate săseşti (Siebenbürgen). Fiecare zi din program a fost dedicată principalelor monumente medievale ale oraşului: Turnul Dogarilor (vineri), Centrul Istoric, cu pasajele şi clădirile sale medievale (sâmbătă şi duminică).

Tema istorică a acestei ediţii a Festivalului medieval bistriţean a fost Petru Rareş şi Cetatea Bistriţei, dar vor fi preluate şi scenarizate şi alte momente, din mărturiile încrustate pe zidurile Bisericii Evanghelice.

Turnul Dogarilor, în sărbătoare

Vineri, în sunetul trompetelor, Turnul Dogarilor şi-a deschis porţile pentru a da viaţă unei lumi de odinioară. Aici la Turnul Dogarilor a avut loc vernisajul expoziţiei foto „Biserici fortificate din Transilvania”, realizată de Asociaţia Mioritics din Bucureşti şi găzduită de Asociaţia Nosner Land.

Turnul Dogarilor este unul din principalele monumente medievale al Bistriţei. În anul 1465, cetatea avea 18 turnuri şi bastioane apărate de meşteşugarii oraşului grupaţi în bresle. Fiecare breaslă avea în grijă un turn de apărare. În această perioadă Bistriţa devine unul din cele mai importante oraşe din Transilvania alături de Braşov, Sighişoara şi Sibiu. Din cetate au mai rămas unele bucăţi din zid pe strada Dogarilor şi în Piaţa Unirii. De asemenea a rămas în picioare unul din turnurile de apărare, Turnul Dogarilor. Cândva un turn de apărare, el a primit mai multe destinaţii de-a lungul timpului, iar în 1926 şi, apoi, în 1968 a fost restaurat.
În prezent, Turnul Dogarilor găzduieşte colecţia de artă a Primăriei Bistriţa, organizată de Asociaţia Nosner Land, iar la etaj sunt expuse măşti şi păpuşi confecţionate de regretatul Alexandru Misiuga.

Evenimentele de pe pietonal

Sâmbătă şi duminică, Serbările Bistriţei Medievale 2009 s-au mutat pe Pietonalul din Centrul Istoric al oraşului, unde am avut ocazia să admirăm: animaţie stradală (catalige, jonglerii, cavaleri, domniţe, trubaduri, herald, păpuşi uriaşe), căsătorii în stil medieval, concursuri interactive cu publicul („Cel mai voinic bistriţean” – concursuri de vitejie şi forţă cu arme medievale, skanderbeg, ş.a.), povestiri medievale comice, lupte, dansuri medievale, precum şi multe concerte susţinute de trupele invitate special pentru ocazia asta.

Atracţiile evenimentului

Una din punctul de atracţie ale animaţiei stradale, din cadrul Serbărilor Bistriţei Medievale au fost păpuşile medievale uriaşe Andreas şi Catharina, ce au o înălţime de peste doi metri şi jumătate.
Catharina şi Andreas Amend au fost cetăţeni vrednici ai oraşului lor, Bistriţa. Andreas Amend , un „înţelept bărbat”, cum se arăta în cronica vremii, a trăit 72 de ani, fiind timp de 15 ani Căpitanul oraşului (cetăţii) şi timp de 27 de ani senator al Bistriţei. Atât el, cât şi soţia sa, Catharina, au murit în anul 1622, iar comunitatea oraşului a hotărât că ei meritau cinstea de a le fi reprezentate chipurile pe o piatră, care să fie păstrată în incinta Bisericii Evanghelice.

Trupele participante la eveniment

La festival au participa trupele Holloenek (Ungaria), Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Anonimii ( Târgu-Mureş), formaţiile de muzică şi animaţie medievală Truverii (Bucureşti), Corvinia (Hunedoara), Aeternum (Sibiu), Ridendo şi NOSA ( Bistriţa), dar şi Călin Pop (Celelalte Cuvinte), sau Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, în colaborare cu Forumul German Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, AJOFM, Asociaţia saşilor bistriţeni stabiliţi în străinătate şi a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Bistriţa şi a Consiliului Local Bistriţa.

O bucată de istorie

Romantismul epoci medievale este copleşitoare, cavalerii curajoşi erau gata să-şi dea viaţa pentru a intra în graţiile unei domniţe. Cea mai frumoasă domniţă a cetăţii a fost aleasă în cadrul Serbărilor Bistriţei medievale.

Epoca medievală a rămas în istorie drept una a cavalerismului autentic, deşi mulţi istorici susţin că este cu totul impropriu să considerăm astfel o perioadă în care războaiele de asuprire, jafurile, violurile, măcelurile comise adesea în numele credinţei s-au ţinut lanţ. Şi totuşi, abstracţie făcând de episoadele întunecate ale Evului Mediu, trebuie să recunoaştem că a existat atunci un cod etic pe care mulţi dintre nobili l-au respectat cu sfinţenie.
 
Noemi Constantin

2 COMENTARII

  1. B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.