Evanghelicii din Bistriţa cer spre retrocedare o serie de clădiri situate în buricul târgului. Numărul proprietăţilor revendicate de aceştia de pe raza întregului judeţ se ridică la circa 300.
Miza este uriaşă, având în vedere că valoarea de piaţă a imobilelor se ridică la câteva milioane de euro.

Ultima achiziţie a evanghelicilor o reprezintă grădiniţa „Dumbrava Minunată”, imobilul fiind ulterior închiriat Primăriei Bistriţa cu aproximativ 75 de milioane lei vechi pe lună. Procesele pentru proprietăţi continuă, fiind trimise spre soluţionare 300 de proprietăţi din Bistriţa şi din judeţ.

Dosarele sunt depuse la ANRP

Evanghelicii din Bistriţa cer spre retrocedare câteva clădiri aflate în buricul târgului. În baza Legii 10 şi coordonaţi de la centru de Episcopia Evanghelică de la Sibiu, reprezentanţii acestui cult au întocmit mai multe dosare prin care cer să li se înapoieze imobilele care au aparţinut cândva acestui cult şi ulterior au fost naţionalizate.
Valoarea imobilelor se ridică lejer la câteva milioane de euro, tocmai din acest motiv lupta având o miză uriaşă. Momentan, 300 de proprietăţi din Bistriţa sunt solicitate de evanghelici. Dosarele se află pe masa Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi sunt în curs de soluţionare.
Imobile care găzduiesc în acest moment şcoli, grădiniţe, cămine culturale şi o serie de alte clădiri de interes public sunt revendicate de evanghelici. Imobilele sunt situate pe raza localităţilor unde au existat comunităţi de saşi, astfel: Bistriţa, Viişoara, Crainimăt, Sigmir, Livezile, Unirea, Jelna Slătiniţa, Dipşa, Sângeorzul Nou, Şieu, Dumitra, Dumitriţa, Chiraleş, Moruţ Sâniacob, Lechinţa, Arcalia, Cepari, Teaca, Orhei, Dorolea, Viile Tecii, Tărpiu, Herina, Monariu, Budacu de Sus, Herina, Tonciu, Posmuş, Vermeş, Bistriţa Bârgăului.
Parohia Evanghelică Bistriţa a întocmit mai multe dosare, deoarece există un termen limită de depunere a actelor. Chiar dacă s-au grăbit să le depună în timp util, la această oră dosarele zăcând pe masa Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, organism ce se ocupă de imobilele şi terenurile retrocedate. În raporturile remise presei, ANRP procesează aproximativ 400 de dosare lunar, dar proprietăţile din Bistriţa au cam fost trecute cu vederea, până acum.
Crinuţa Dumitrean, o apropiată a deputatului PDL Ioan Oltean, se află la şefia Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi deţine funcţia de preşedinte, echivalentul funcţiei de secretar de stat. În această poziţie, Crinuţa Dumitrean are un rol cheie în cazurile proprietăţilor cerute spre retrocedare. Altfel spus, bistriţeanca veghează la bunul mers al legii şi la aplicarea acesteia.

În majoritatea imobilelor funcţionează instituţii publice

Sala de gimnastică a Liceului cu Program Sportiv, amplasată în Parcul Municipal, este şi ea vizată de evanghelici, iar preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Johann Dieter Krauss crede că în scurt timp le va fi înapoiată. După ce va intra in posesia clădirii, părintele Krauss este dispus, în numele enoriaşilor, să o închirieze şi banii obţinuţi să-i folosească pentru diverse activităţi ale comunităţii.
În schimb, Grădiniţa „Dumbrava Minunată” de pe strada Ecaterina Teodoroiu, (un corp şi o suprafaţă din curtea interioară) au fost obţinute deja de Parohia Evanghelică. După ce au obţinut dreptul de proprietate, clădirea a fost închiriată primăriei, cu 7.500 de lei pe lună şi îşi va păstra destinaţia, în continuare.
În Bistriţa, pe baza Legii 10 sunt revendicate mai multe  clădiri de interes public, printre care cele care găzduiesc în prezent Şcoala de Muzică, grădiniţa de pe strada Zimbrului, Liceul Sanitar, grădiniţa din strada Parcului, sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Biblioteca judeţeană, Spitalul de pe Independenţei.
Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a fost restituit Parohiei Evanghelice Bistriţa. Decizia a fost luată de Autoritatea Naţionala pentru Restituirea Proprietăţilor, iar preotul paroh Johann Dieter Krauss a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale şi a concesionat imobilul pe o perioadă de 100 de ani.
În cazul Centrului Cultural Municipal (imobil revendicat de Forumul German), saşii au renunţat la idee, motiv pentru care Primăria Bistriţa a demarat proiectul de modernizare a imobilului pin fonduri europene. În cazul Căminului pentru Persoane Vârstnice, situaţia se complică, deoarece reprezintă clădiri de intere public şi s-au investit milioane de lei de la bugetul public.

Fără soluţii, primăria sparge banii pe chirii

Primăria Bistriţa plăteşte drept chirii sume exorbitante pentru imobilele în care funcţionează şcoli şi grădiniţe. Pentru Grădiniţa „Dumbrava Minunată” se plăteşte o chirie de 7.500 de lei, iar pentru Grădiniţa nr. 8 municipalitatea plăteşte aproximativ 5.000 de lei pe lună. De asemenea,clădirea în care funcţionează Liceul Sanitar este retrocedată şi pentru aceasta se achită lunar 5.000 de lei, pentru funcţionare.
Pe lista neagră, mai figurează imobilul în care funcţionează Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa, revendicat şi el de evanghelici, dar şi alte imobile de pe raza judeţului, în care funcţionează instituţii şcolare. Dacă reprezentanţii saşilor devin proprietari, clădirile îşi vor păstra destinaţia doar dacă instituţiile publice scot bani din buzunar.

Nu vor bani, ci vor imobilele restituite în natură

Legea prevede ca proprietăţile să fie restituite în natura, ceea ce înseamnă că bistriţenii vor plăti chirie evanghelicilor, dacă aceştia au câştig de cauză. Oricum, închirierea imobilelor redobândite ar însemna o importantă sursa de venit pentru Biserica Evanghelică.
„Nu vrem bani, ci vrem să intrăm în posesia clădirilor ce ni se cuvin. Pe urma decidem ce facem cu ele, dacă le închiriem o sa obţinem venituri importante, iar banii vor fi folosiţi de către comunitatea evanghelică”, susţine preotul paroh Johann Dieter Krauss.
Dosarele sunt în stadiu avansat, iar părintele Krauss este convins că vor avea câştig de cauză, după care le va oferi spre închiriere.
După ce au obţinut sediul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, saşii cer drept de proprietate asupra Liceului Agricol şi a Căminului de Bătrâni, dar şi a altor imobile in Bistriţa. Dosarele sunt în curs de soluţionare de ANRP.


Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.