În general, modul în care centrele urbane s-au constituit, au fost extrem de diverse. Unele continuă pe vechile amplasamente ale unor aşezări antice, respectându-le planimetria şi modul de organizare urbană, altele se nasc în jurul unor centre feudale sau pe marile artere comerciale, iar altele se aşează şi se dezvoltă în locuri care nu au avut o continuitate de locuire sau o evoluţie permanentă.
Aşezarea Bistriţei
Bistriţa se numără printre oraşele care s-au constituit pe un amplasament nou, nelocuit în perioada imediat premergătoare aşezării saşilor care au construit acest centru urban. Totuşi, trebuie menţionat faptul că în acest teritoriu a existat viaţă umană, perioade de înflorire economică şi participare la circuite economice largi.
Premisele de cunoaştere a evoluţiei spaţiului bistriţean înainte de istorie, preistorie şi antichitate, sunt oferite de documentele arheologice, care ne dau elemente pentru a recompune habitatul dintr-o perioadă sau alta. La Bistriţa, aceste vestigii, repere ale culturii materiale, au fost colectate sau semnalate în forme diverse, unele mai bogate, altele foarte sumare.
Interesul pentru trecut
Un interes pentru trecut a început să se manifeste în spaţiul transilvan, începând cu umaniştii renascentişti, însă în lipsa unor colecţii publice, elemente de cultură materială nu pătrund în informaţia istorică, deşi cel mai vechi colecţionar semnalat în Bistriţa, era pe la 1786 – un conte trimis al Curţii Imperiale la Bistriţa, despre care, un abate franciscan venit prin Bistriţa, vorbeşte despre colecţiile pe care acesta le avea în posesie. Acesta era doar un prim semn legat de vestigiile trecutului.
Vestigii ale trecutului
Pe plan local, interesul pentru a colecta vestigii ale trecutului, începe în a II – a jumătate a secolului al XIX-lea. Acestea au fost acumulate în colecţiile Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa, folosite fiind ca material didactic, iar anuarele Gimnaziului au consemnat an de an aceste obiecte care au intrat în colecţiile şcolii şi pe care profesorii le clasificau şi le foloseau la ore.
Locuirea în spaţiul Bistriţei
Încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în colecţiile Gimnaziului, au intrat cu o serie de piese litice, descoperite la Slătiniţa, care ne duc undeva în Paleoliticul Superior, deci cu 20.000 de ani în urmă. Aceasta este perioada în care, în acest spaţiu, încep să apară urme ale activităţii umane – într-un areal din jurul Bistriţei exista vieţuire umană în această vreme.
Venirea populaţiilor războinice
După această perioadă de înflorire a civilizaţiei neolitice, în acest spaţiu au pătruns o serie de elemente venite dinspre Răsărit, de la populaţii războinice, de origine indo-europeană, care au produs o mutaţie profundă în viaţa socială şi în cea demografică a regiunii. Aceştia se aflau pe o treaptă inferioară populaţiei neolitice din spaţiul Intracarpatic şi au influenţat evoluţia şi perspectivele civilizaţiei din această regiune.
Pentru această perioadă (mijlocul mileniului al III-lea), avem câteva locuinţe semnalate în partea de est a hotarului Bistriţei, deci în locul actualului Liceu Electrotehnic, unde între 1972 – 1976, s-au făcut cercetări arheologice de salvare.
Investigaţiile recente
Anul trecut, în cadrul investigaţiilor din jurul Bisericii Evanghelice, s-a ajuns la identificarea unor urme din aceeaşi perioadă (mil. III). Trebuie menţionat faptul că, vatra Bistriţei nu a fost o zonă propice pentru locuire, fiind o zonă mlăştinoasă, străbătută de o serie de pâraie.
Explozia demografică
Odată cu epoca bronzului, regiunea cunoaşte o adevărată explozie demografică, un număr mare de grupuri de aşezări se constituie de o parte şi de alta a albiei râului Bistriţa. Pe malul stâng avem aşezări la hotarul dintre Unirea şi Livezile, malul pârâului Ghinzii, zona actualei gropi de gunoi a oraşului şi în Valea Şieului, iar pe malul drept al râului Bistriţa avem aşezările de la Livezile, perimetrul staţiunii pomicole şi vatra Sigmirului – acestea sunt aşezări aflate doar în imediata vecinătate a actualei Bistriţa.
Bistriţa, teritoriu izolat
Teritoriul Bistriţei a fost un teritoriu de margine, zonă periferică – pe tot parcursul perioadei antice şi feudale, asta deoarece erau grupele de munţi ai Bârgăului, ai Călimanilor, care au fost nişte obstacole destul de severe în stabilirea de grupuri de populaţii. Cu toate acestea, aici se făceau schimburi de oameni, de mărfuri, incluziuni, ale unor altor grupuri venite fie din Est sau Vest. Zona aceasta a fost tot timpul la marginea civilizaţiei vestice şi locul prin care au pătruns influenţele Răsăritene.
Mihaela Mocanu