De cum a fost instalat viceprimar, Andrei Rusu dă din coate şi îi suflă primarului promisiunile electorale. Modernizarea Bisericii Evanghelice este un proiect prioritar a lui Creţu, care după ce a câştigat fotoliul e primar s-a jurat că duce la capăt reabilitarea edificiului. Poziţia lui Johann Dieter Krauss nu e de neglijat, abilul părinte evanghelic fiind între ciocan şi mai multe nicovale ce doresc să câştige electorat de pe urma bisericii-simbol.
Cu toate declaraţiile politice, primăria pompează bani fără număr într-un proiect care a ratat o finanţare europeană de vreo cinci milioane de euro şi a stat cu uşile ferecate zeci de ani, departe de ochii vizitatorilor. Mai grav este faptul că vreme de 20 de ani nu a fost cuprinsă în circuitul turistic al Bistriţei, deşi este percepută ca fiind simbolul oraşului.
Creţu e mână largă şi dă bani grei pentru Biserica Evanghelică
Anul acesta, Primăria Bistriţa oferă 1,8 milioane de lei în conturile Bisericii Evanghelice, bani din care se va reabilita turnul. Ovidiu Creţu are o ambiţie personală ca biserica să fie modernizată în acest mandat. Acesta este unul dintre motivele pentru care municipalitatea alocă bani cu nemiluita către acest proiect exorbitant. Până acum, Primăria Bistriţa a investit aproximativ trei milioane de lei în lucrările de modernizare.
Fără bani europeni, Creţu rămâne sponsorul number one
Valoarea totală a lucrărilor la Biserica Evanghelică se ridică la opt milioane de lei, bani obţinuţi din donaţii ale persoanelor fizice sau instituţiilor publice din Bistriţa , din ţară sau chiar din exterior. Deşi se află în conflict cu Parohia Evanghelică, Primăria Bistriţa rămâne în continuare cel mai mare sponsor al acestui proiect.
Biserica Evanghelică a ratat un important proiect de finanţare prin fonduri europene, din cauza unor neconcordanţe şi a pierdut o finanţare de cinci milioane de euro. La acea dată, primarul Ovidiu Creţu l-a atacat dur pe proiectant şi pe preotul paroh Johann Dieter Krauss, în calitate de coordonator şi a transferat urgent documentaţiile sub coordonarea funcţionarilor de la primărie.
Pe de altă parte, primăria are o relaţie de parteneriat cu reprezentanţii acestui cult. În urma unei Hotărâri de Consiliu Local, evanghelicii maghiari au obţinut în concesiune un teren pe strada Împăratul Traian, unde urmează să-şi construiască o biserică. Deocamdată lucrările la biserică nu au demarat.
Primăria Bistriţa finanţează din plin reabilitarea Bisericii Evanghelice, iar mai nou Ovidiu Creţu face lobby pentru recuperarea Turnului simbol al Bistriţei.
Cu mult tupeu, 300 de imobile din judeţ sunt râvnite de evanghelici
Cu toate că se pompează bani frumoşi de la bugetul local, evanghelicii din Bistriţa cer spre retrocedare câteva clădiri aflate în buricul târgului. Bazându-se pe Legea 10 şi coordonaţi de la centru de către Episcopia Evanghelică de la Sibiu, reprezentanţii acestui cult au întocmit mai multe dosare prin care cer să li se revendice imobilele care au aparţinut cândva acestui cult şi ulterior au fost naţionalizate. Valoarea imobilelor se ridică lejer la câteva milioane de euro, tocmai din acest motiv lupta are o miza uriaşă. Conform datelor transmise de Comisia Specială de Retrocedare, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea proprietăţilor, evanghelicii solicită retrocedare a 300 de imobile terenuri şi clădiri de pe raza judeţului Bistriţa Năsăud.
Parohia Evanghelică Bistriţa a întocmit mai multe dosare, deoarece exista un termen limita de depunere a actelor. Chiar dacă s-au grăbit să le depună în timp util, la aceasta oră, dosarele zac pe masa Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, organism ce se ocupă de imobilele şi terenurile retrocedate. În raporturile remise presei, ANRP procesează aproximativ 400 de dosare lunar, dar proprietăţile din Bistriţa au cam fost trecute cu vederea, până acum, deşi la conducerea instituţiei se află o bistriţeancă, Crinuţa Dumitrean.
Bătălia pentru turn
Viceprimarul Andrei Rusu a scăpat păsărica în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că Primăria Bistriţa va intra în colaborare cu Biserica Evanghelică şi va obţine Turnul lăcaşului de cult, prin intermediul liberalilor. Vicele liberal s-a cam băgat unde-i fierbe oala lui Creţu, modernizarea Bisericii Evanghelice fiind teritoriul de campanie a lui Creţu şi promisiunea adresată bistriţenilor, odată cu instalarea în fotoliul de primar.
„Noi am trimis o scrisoare de intenţie Primăriei Bistriţa, care este datată cu 18 aprilie 2011, şi care va fi inclusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local. În scrisoare este schiţată o viitoare colaborare între Parohie şi Primăria Bistriţa, dar biserica nu va fi dată nimănui, rămâne a noastră. Ea nu se va transforma nici în muzeu şi nici în sală de spectacole”, a declarat într-o conferinţă de presă, preotul paroh Johann Dieter Krauss.
Scopul convenţiei este „administrarea de către Primăria Bistriţa a folosirii şi includerii în circuitul turistic modern a turnului cu preluarea de către Primăria Bistriţa a cheltuielilor aferente”.
Ca-n poveşti, Creţu face căsătorii în Turn, iar Krauss colorează Biserica Evanghelică
Turnul Bisericii şi ulterior întreaga construcţie va fi vopsită în culori vii. Preotul paroh susţine că astfel de practici sunt des întâlnite în Europa iar ideea va fi pusă în aplicare şi la Bistriţa. De asemenea ansamblul Sugălete va fi vopsit în culori intense.
Construit din banii comunităţii, intabulat pe Biserica Evanghelică, turnul este acum modernizat din banii primăriei. În cursul acestui an, primăria va monta un lift exterior estimat la 50.000 de euro, ce va face deliciul turiştilor. Ovidiu Creţu are de gând să oficieze căsătorii în cel mai înalt punct al oraşului. Toate bune şi frumoase, chiar dacă preotul Krauss s-a opus vehement acestei iniţiative şi dorea ca Biserica Evanghelică să administreze în continuare acest turn. Ovidiu Creţu are grijă să menţioneze public istoria acestui turn care în trecut a aparţinut judelui. Drept urmare, părintele Krauss a fost strâns cu uşa şi a înaintat urgent o scrisoare în care se prevede o colaborare privind finalizarea lucrărilor de reabilitare a Turnului, catedralei, includerea bisericii în circuitul turistic, folosirea lăcaşului de cult pentru organizarea de activităţi culturale.
Părintele Krauss spune că lăcaşul de cult va fi folosit şi de primărie pentru diverse activităţi culturale, însă doar pentru cele cu caracter religios. În următoarea şedinţă de Consiliu Local, subiectul fierbinte al Turnului va intra pe ordinea de zi şi se vor pune la punct toate detaliile colaborării între primărie şi Parohia Evanghelică din Bistriţa.
Orga, monument unic în Transilvania
Din fericire, în urma incendiului devastator, nimic din interiorul bisericii nu a avut de suferit. Potrivit preotului paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, în incintă se aflau steagurile breslelor şi orga, ce valorează zeci de mii de euro.
Cu toate acestea, orga, instrument unic în Transilvania, are nevoie de ani buni să fie supusă unui proces de restaurare, în caz contrat existând pericolul ca instrumentul muzical să se distrugă în timp.
O echipă de specialişti a realizat un studiu de fezabilitate şi un deviz estimativ al lucrărilor care ar trebui făcute pentru restaurarea orgii, iar concluziile la care au ajuns nu sunt tocmai optimiste. Costurile reabilitării se ridică la peste o sută de mii de euro. Aceştia au explicat că suma este atât de mare din cauza stării avansate de degradare a instrumentului muzical, unele elemente ale materialului de tubulatură datând din secolul al XV-lea. Chiar dacă banii ar fi suficienţi pentru achiziţionarea unei orgi noi, ea trebuie restaurată, având o valoare culturală şi istorică inestimabilă.
Cum Primăria Bistriţa şi Parohia Evanghelică nu dispune de o astfel de sumă de bani, câţiva bistriţeni cu suflet mare şi susţinători ai păstrării tradiţiilor micului nostru burg au decis să nu stea deoparte şi să facă tot ceea ce pot pentru a da o mână de ajutor în acest sens. O astfel de persoană este Florin Săsărman, organizatorul Serbărilor Bistriţei Medievale, care s-a zbătut din răsputeri să strângă fonduri pentru orga Bisericii Evanghelice.
În 2007, în cadrul Serbării Bistriţa Medievală, el a iniţiat o campanie de colectare de fonduri pentru repunerea în funcţiune a valorosului instrument muzical, prin punerea în vânzare a unor diplome speciale, intitulată „Sprijină repararea orgii din Biserica Evanghelică”. Mai exact, au fost tipărite două seturi de astfel de diplome, cu menţiunea „Cetăţean al Bistriţei Medievale, sprijinitor al patrimoniului cetăţii”. Primul set a conţinut 500 de bucăţi cu format A4, pentru care bistriţenii care au vrut să se alăture demersului au plătit suma simbolică de 10 lei. Pentru cel de-al doilea set au fost tipărite 4.000 de diplome cu format A5, preţul lor fiind de această dată de 5 lei.
Diplomele au fost vândute publicului de voluntarii de la Organizaţia de Tineret a Forumului Democrat German Bistriţa-Năsăud, ei reuşind să adune pe parcursul celor trei zile ale festivalului medieval suma de 4.150 lei. Bistriţenii au cumpărat aproape 500 de diplome la preţul simbolic de 5 lei şi circa 200 la valoarea de 10 lei. Banii adunaţi au fost donaţi Bisericii Evanghelice pentru reabilitarea orgii.
Nici sponsorii festivalului nu au rămas indiferenţi la demersul lui Florin Săsărman, aşa că au contribuit fiecare cu cât a crezut de cuviinţă. Aşa se face că SC Teraplast SA a donat suma de 1.500 de lei, iar Leoni Wiring Systems – 700 de lei. În final, în urma campaniei „Sprijină repararea orgii din Biserica Evanghelică”, a fost strânsă suma de 6.400 de lei.
Tot pentru reabilitarea orgii, oamenii de cultură din Bistriţa au pus la cale în ultimii ani diverse manifestări şi evenimente menite să adune cât mai mulţi sponsori, însă rezultatele nu au fost tocmai pe măsura aşteptărilor, banii strânşi fiind puţini. Deocamdată, restaurarea instrumentului muzical rămâne în stand-by…
„Prima veste despre orga Bisericii Evanghelice datează din 1523. În 1568 este încheiat un contract cu maestrul constructor de orgi Jacobus Laetus pentru construcţia unei orgi cu 30 registre sonore. Folosind, cu mare probabilitate parţial materialul acestei orgi a lui, orga actuală cu 28 de registre a fost construită în stil rococco la 1795 de braşoveanul Johann Prause. Această orgă o înlocuia pe cea adusă din 1569 de la Lvov, care la rândul ei, o înlocuia pe alta mai veche”, se precizează pe site-ul www.inbistrita.ro.
Simbolul Bistriţei, cu o tradiţie de sute de ani
Biserica Evanghelică, amplasată în centrul oraşului Bistriţa, în cadrul unei pieţe de formă pătrată, asemănătoare celor din Apus, a fost şi va rămâne un reper important în geografia aşezării, fiind cel mai reprezentativ monument de arhitectură de la începutul Renaşterii. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti. Cel dintâi paroh atestat documentar a fost ,, Johannis plebanus de Bystricia’’, care figurează în registrele de evidenţă ale dijmelor papale din anii 1332 – 1333. Actuala construcţie datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, când s-a ridicat o bazilica cu trei nave, având un cor poligonal şi două turnuri ce flancau intrarea principală a peretelui nordic al corului, ce va fi lărgită după mijlocul secolului al XVI-lea.
Într-o a doua etapă, biserica a fost reconstruită în stilul unei bazilici gotice: navele sunt despărţite prin stâlpi octogonali, care au luat, odată cu refacerea bolţilor din veacul al XVI-lea în partea superioară o formă cilindrică. În biserică şi în cimitirul perimetral au fost ridicate mai multe altare şi capele amintite în documentele vremii.
Construirea turnului a început în anul 1487, rolul lui fiind preponderent acela de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, dar mai ales ca loc de observare a izbucnirii unor incendii. Acesta a fost ridicat în cinci etape, ajungând la înălţimea de 75 de metri în anul 1544. În timpul marelui incendiu din 1857, turnul a ars fiind apoi refăcut în partea superioară.
Ultima renovare a monumentului s-a realizat în 1926, după planurile arhitectului Hermann Phleps din Danzig. Atunci a fost zugrăvit în culoarea actuală interiorul şi a fost introdusă lumina electrică.
„Prin măreţie, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, fiind considerat o emblemă a acestuia. Turnul lăcaşului de cult domină aşezare, oferindu-i o personalitate aparte în rândul oraşelor din Transilvania”, se precizează pe site-ul Primăriei Bistriţa.
Potrivit preotului paroh Johann Dieter Krauss, la ora actuală, comunitatea săsească din Bistriţa numără circa 270 de membri, în condiţiile în care biserica dispune de 3.500 de locuri.
Cosmin Botezat
Iulia Bartha