“Big Brother” resuscitat

Dupa ce a fost declarat neconstitutional, ministrul Telecomunicatiilor, Valerian Vreme, impreuna cu un deputat PDL, Adrian Badulescu, resusciteaza un proiect de lege prin care se doreste stocarea datelor de trafic din telefonie mobila sau e-mail. Adrian Badulescu este un fost ofiter SRI si sustine ca, in pofida verdictului dat de Curtea Constitutionala, proiectul trebuie adoptat pentru ca astea sunt noile cerinte ale Uniunii Europene.

Nu este prima data cand politicienii romani incearca sa impuna printr-o lege supravegherea romanilor. Initial, cand s-a dorit supravegherea telefoanelor mobile si a e-mailurilor, Curtea Constitutionala a declarat in urma cu doi ani Legea 298/2008 ca fiind neconstitutionala. In momentul de fata, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor, condus de Valerian Vreme, au strecurat pe site-ul institutiei un proiect de lege pentru consultare. Proiectul contine aceleasi amendamente ca si cel declarat neconstitutional, adica retinerea datelor persoanelor care utilizeaza telefonia si internetul vreme de sase luni in scopul de a preveni posibilele actiuni teroriste.
"Data fiind importanta datelor de trafic si localizare pentru cercetarea, descoperirea si urmarirea penala a infractiunilor, dupa cum s-a demonstrat prin cercetari si experienta practica a mai multor state membre, la nivel european s-a simtit nevoia de a se asigura ca datele generate sau prelucrate in cursul furnizarii serviciilor de comunicatii, sunt pastrate pentru o anumita perioada, de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii", se arata intr-un comunicat.
La acest proiect s-a aliat si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1992 – 2002, care spune ca daca acest proiect de lege nu va fi adoptat in doua luni, Romania va fi penalizata si va trebui sa plateasca 50.000 de euro pe zi.  ”Aceasta directiva se aplica in toate statele UE cu exceptia Germaniei. Germania si Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata si plateste la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica”, considera deputatul Badulescu.
Daca legea va fi adoptata de Parlament in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarului celui spre care a fost redirectionat apelul, dar si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet – posta electronica si telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicarile prin telefon sau internet se vor retine data, ora initierii si incheierii comunicarii, ora conectarii si deconectarii de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

Firele din Servicii

Pe la conducerea Ministerului Comunicatiilor, institutia care doreste sa gestioneze aceasta baza de date, au trecut diferite persoane controversate. Spre exemplu, unul dintre fostii ministri ai Comunicatiilor a fost UDMR-istul NAGY ZSOLT, trimis in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Potrivit procurorilor, Nagy si fostul secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infractional cu caracter transnational, din care au facut parte si deja celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu (judecati pentru spionaj intr-un alt dosar), dar si alti trei inculpati (un turc, un ceh si un romano-englez). Activitatea infractionala ar fi avut loc in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 si ar fi constat, printre altele, intr-o serie de actiuni ilegale care ar fi menit sa distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vanzare a unui pachet de 8 % din actiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti si Avioane Craiova, de consultanta in vederea privatizarii SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanta in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana SA, dar si de selectare prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.
Actualul ministru al Comunicatiilor este Valerian Vreme, un IT-ist format inainte de 1989. Vreme este membru PD-l si a cultivat in ministerul pe care il conduce o adevarata “pepiniera” de persoane valoroase. In primul rand, ministrul comunicatiilor are un sef de cabinet care nu este trecut pe statul de plata al institutiei, in persoana lui Ionut Gogut, un partener de afaceri din Onesti. Vreme imparte cu Gogut actiunile firmelor Microtec SRL si UM-Soft SRL. Apoi, Marius Fecioru, secretar de stat in minister, si-a pus parafa pe nenumarate contracte incheiate intre minister si SC Romsys, o societate “abonata” la o serie de structuri informative. Catalin Niculescu, care face parte din consiliul de administrare al SC Romtelecom, este fiul unui colonel in rezerva SIE, si a ocupat o functie de consilier in minister cand a izbucnit scandalul de spionaj in care a fost implicat fostul ministru, Nagy.

Ce ne retine legea?
CAPITOLUL II: Retinerea datelor
Art. 3
(1) Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unor baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
(2) Datele se retin timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii.
(3) Cheltuielile legate de crearea si administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal.

“In lege apare ca va fi retinut si numarul destinatarului si al celui care apeleaza. Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numere, iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat”, a dezvaluit initiatorul legii.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.