Primaria municipiului Bistrita a cheltuit recent circa 60.000 lei pentru achizitionarea si montarea unui sistem de supraveghere a strazilor din localitate. Deocamdata, au fost montate doar sase din cele opt camere de supraveghere, dar logica dupa care au fost alese zonele cu asa-zis trafic intens scapa oricarei ratiuni. Mai mult decât atât, sistemul nu functioneaza la parametri normali, de mai bine de doua saptamâni angajatii politiei comunitare probând intens aparatura.

Ca în orice stat democratic care se respecta, supravegherea electronica a propriilor cetateni a devenit o regula si în România. Este foarte cunoscuta activitatea fostei Securitati care ciulea urechile, ascultând telefoanele, si deschidea larg ochii pentru a vâna orice miscare gresita a asa-zisilor dusmani ai poporului, în baza legilor existente în acea perioada. Dar acest lucru constituia o exceptie.

Supravegheati oriunde si oricând

Acum toata lumea intercepteaza convorbirile telefonice – politia solicita autorizatii de ascultare a telefoanelor, la fel serviciile de informatii, parchetele de asemenea, în frunte cu cei de la DNA si DIICOT. Nu mai vorbim de interceptarile ilegale care se fac de diferite grupuri infractionale, care detin tehnica si aparatura necesara.

În România se supravegheza si se asculta telefoanele în draci.

Mai nou, au aparut alte forme de ingerinta în viata particulara, prin plantarea de camere video în spatiile si institutiile publice. Scopul, desigur, este unul "nobil", acela de a-i "proteja" pe cetateni. Încet dar sigur, fenomenul Big Brother va deveni omniprezent si nimic nu va scapa de ochiul lui vigilent.

Lumea lui "1984", a lui George Orwell, devine pe zi ce trece tot mai reala, înfricosator de reala.

În ultimii ani în România s-au plantat sute de mii de camere video de supraveghere în toate locurile posibile – banci, scoli, institutii publice, în gari, în metrou, în trenuri si autobuze, pe sosele pentru a identifica si amenda pe cei indisciplinati. Ceea ce va urma nu este greu de închipuit – supravegherea oamenilor pe strazi, în parcuri, în restaurante, la toaleta etc.

Toata aceasta nebunie a debutat odata cu 11 septembrie 2001, când, sub pretextul combaterii terorismului, s-a intrat cu cizmele în toate drepturile omului.

Bistrita-Nasaud a intrat în circuit

Bistrita nu a ramas în afara acestei adevarate întreceri socialiste, de implementare a Big Brother-ului. Recent, Primaria Bistrita a cheltuit din banul public circa 60.000 lei, pentru montarea unui sistem de supraveghere video a institutiilor din subordine si al strazilor. Acesta a presupus, într-o prima faza, amplasarea a opt camere video în principalele intersectii si puncte din oras, iar imaginile vor fi stocate timp de 15 zile. Au fost montate deja sase din cele opt camere de supraveghere video, celelalte urmând a fi montate în cel mai scurt timp. Primele camere video au fost instalate dupa niste ratiuni care scapa oricarei logici. Astfel, una a fost amplasata la intrarea pe Pietonalul din Centrul istoric al municipiului, iar alta în holul Casei de Casatorii, din incinta primariei. Instalarea celorlalte s-a facut în alte patru zone ale orasului, intens circulate – zona Han, Infoel, Banca Tiriac, Romtelecom.

În mod normal, instalarea unor astfel de sisteme de supraveghere video ar trebui sa-i puna pe fuga pe hoti si sa-i faca mai atenti pe soferii care încalca regulile de circulatie. Infractiunile stradale, însa, nu au scazut, iar accidentele auto grave se tin lant.

Mai mult decât ciudata este instalarea camerelor video din sediul Primariei Bistrita – una în curtea interioara si una la Oficiul de Stare Civila. Aceasta ultima camera, probabil, este pusa pentru a preveni furtul vreunei mirese.

Oficiali din cadrul primariei spun ca deocamdata acest sistem de supraveghere este în probe, se fac setari si reglaje, iar unele au început chiar sa-si arate eficienta si utilitatea. Aceiasi oficiali au declarat ca au fost deja puse la dispozitia Politiei Rutiere mai multe imagini surprinse de aceste camere de supraveghere, care arata un grup de spargatori de masini în plina actiune. Trebuie doar ca infractorii sa fie identificati si retinuti de politie.

Motivul instalarii camerei video din holul Casei de Casatorii, este ca va ajuta la depistarea unor eventuali hoti, care ar putea actiona sub acoperire printre nuntasi.

Sensibilizare, responsabilizarea si mai ales lipsa de personal de care sufera Politia Comunitara a Primariei municipiului Bistrita sunt alte câteva motive importante care au avut ca rezultat luarea acestei decizii.

Ochiul si timpanul românesc, dupa modelul UE

Recent, Guvernul Tariceanu a aprobat un proiect de lege, care daca va trece de Parlament, îi va obliga pe furnizorii de servicii telefonice si de internet sa constituie arhive cu date despre convorbirile abonatilor. Astfel, vor fi pastrate timp de 12 luni, informatii privind identitatea abonatilor, identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. Internetul a ramas aproape singurul mijloc de comunicare necenzurat, deocamdata. Proiectul de lege aprobat de guvern va da posibilitatea ca amprenta oricaror convorbiri telefonice sau SMS sa fie pastrata un an de zile. Acest act normative, care este impus de UE, va crea o baza de date, cu ajutorul careia se va putea sti cu exactitate ce numere au fost apelate si cât timp a tinut o anumita convorbire efectuata de pe orice cartela administrata de operatorii din România. Legea este impusa sub pretextul luptei împotriva terorismului si crimei organizate. Veste buna este ca se va interzice retinerea continutului comunicarii sau informatiile

consultate pe internet. Aceste masuri vor afecta sistemul de comercializare a cartelelor reâncarcabile. Dupa modelul UE, nu se vor mai putea cumpara cartele Prepay fara prezentarea unui act de identitate. Furnizorii de internet vor fi obligati si ei sa aiba o baza de date cu toate urmele e-mailurilor trimise si primite de clientii din reteaua lor. Bineînteles, chiar si la un internet-cafe nu se va mai putea intra fara un act de identitate.

Legea care va fi adoptata, face parte dintr-un plan mai amplu de "orwellizare" a societatii. Monitorizarea video publica va deveni regula în România.

Uneori se mai sare calul

Ceea ce va urma nu e greu de închipuit, în conditiile în care oamenii prefera sa închida ochii si sa ignore sistemul de control total în care vom intra într-un viitor nu prea îndepartat. Ieftinirea tehnologiilor de supraveghere va duce la o extindere a instalarii camerelor video în toate locurile posibile. Practic, fiecare miscare a cetatenilor va fi cunoscuta de politie si autoritati. Urmatorul pas va fi înlocuirea cartilor de identitate cu un microcip implantat, faza intermediara fiind probabil un card de identitate ca va contine datele biometrice ale fiecarei persoane.

Toate aceste sisteme de supraveghere electronica aduna informatie digitala, iar aceasta are o uimitoare capacitate de a se raspândi. Este nevoie de foarte multa atentie atunci când se construiesc si se prelucreaza baze de date digitale. Orice camera IP poate fi sparta ca orice pagina de internet. Din aceasta cauza nu ar trebui uitat un aspect deosebit de important – camerele de supraveghere au capacitatea de a afisa imagini direct pe internet. Sustinatorii camerelor destinate supravegherii locurilor publice argumenteaza ca numai politia ori personalul de securitate au acces la aceste imagini, dar exista posibilitatea cuplarii deschise a acestora la internet. Aceasta înseamna ca orcine poate avea acces la studiul acestor imagini. Pe plan mondial, tendinta este de a se trece la supravegherea bazata pe comunicatie fara fir. Fiecare camera video de supraveghere va avea o adresa proprie pe internet, asemanator unui site obisnuit. Rezulta ca, daca sistemul nu este securizat la instalare, oricine poate “vizita” camera si privi imaginile exact asa cum viziteaza orice pagina de pe internet. Camerele moderne au si microfon, caz în care se poate asculta ceea ce se discuta în spatiul supravegheat. Cei din fosta Securitate par doar niste copii mici, pe lânga ce se va întâmpla în viitor.

Sistemul de monitorizare video a fost implementat chiar si în institutiile de învatamânt. Grupul Scolar Economic Nasaud dispune deja de un asemenea sistem, care a fost introdus la sfârsitul lunii ianuarie. Costurile acestuia se ridica la circa 98 milioane lei vechi, supravegherea fiind realizata prin 16 camere video care functioneaza permanent si sunt dispuse atât în incinta liceului, cât si în exteriorul acestuia, si sunt conectate la internet.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.